
… éééés csoki Snoopy-val. Merthogy pöttöm lányka 7 évessé érésének örömére kutyás tortát rendelt, és mint kiderült, ugyan kiszúrók terén rendelkezem olyan hasznosságokkal, mint cumisüveg és rugdalozóforma (nyilván folyamatos bevetésen. ja nem.), egyszerű kutyakiszúróval természetesen nem. És ekkor sietett megmentésemre Snoopy! Jó, kicsit nagy a feje egy mezei kutyához képest, meg hát a két lábon sétálás is exotikum a kutyavilágban, de szerencsére nagyvonalú lánykámnál simán átcsúszott. Már csak azért is, mert a joghurtos epertorta, amire került, igencsak elnyerte a tetszését. Én pedig majd egyszer megtanulok ízléses krémecsetvonásokat ejteni (azokra a bájos kis levél vagy szívecske formákra gondolok, amik a torta oldalán éktelenkednek), mondjuk olyasféléket, amikről a jóindulatú szemlélő akár még azt is el tudja képzelni, hogy felnőtt ember készítette.

Joghurtos epertorta csokivitorlával – recept
Hozzávalók (18 cm-es tortához):
Kakaós piskóta:
2 tojás
100 g cukor a sárgájához
40 g cukor a fehérjéhez
10 g cukrozatlan kakaópor
165 g liszt
0,75 dl olaj
0,75 dl tej
fél csomag sütőpor
csipet só
Joghurtos eperkrém:
360 g eper tisztítva
200 g habtejszín hidegen
200 g görög joghurt
95 g porcukor (eper édességétől függően lehet több vagy kevesebb)
5 db lapzselatin
Epervelő:
200 g eper tisztítva
5 g pektin
15 g porcukor (ízlés szerint)
Fehércsokis-mascarponés burkolókrém:
120 g fehércsoki
80 g habtejszín szobahőmérsékleten
250 g mascarpone
120 g habtejszín hidegen
20 g porcukor
Díszítés:
ruby csoki és fehércsoki a csokivitorlához és csoki Snoopy-hoz
lüszterpor a csillogáshoz
habcsók

Elkészítés:
A csoki dekoráció már sokkal korábban elkészíthető. A ruby és fehércsoki vitorla úgy készül, hogy megolvasztjuk és temperáljuk a kétféle csokit, majd sütőpapírra tetszőleges formában kikenjük. A sütőpapírt hullámosra formázzuk, és egyik végét csipesszel összecsípjük. A hullámok alá tehetünk papírhengert vagy más tereptárgyat, de ha jól van megcsiptetve, a hullámok amúgy is megmaradnak. Hűtőben hagyjuk megszilárdulni, majd óvatosan leválasztjuk a csokivitorlát a sütőpapírról. A ruby csoki Snoopy-hoz a ,egolvasztott és temperált ruby csokit kieknjük egy deszkára helyezett sütőpapírra, majd amikor már nem folyós, a felsdzíne mattulni kezd, sütikiszúróval kiszúrjuk a kívánt formát. Hűtőbe tesszük, majd amikor teljesen megszilárdult, akkor választjuk le a Snoopy-t a sütőpapírról.
A kakaós piskótalapot elkészíthetjük már előző nap. Ehhez a fehérjét a kevesebb cukorral habbá verjük. A sárgáját is kihabosítjuk a többi cukorral, hozzáadjuk a tejet és az olajat, majd habverővel beledolgozzuk a szárazanyagokat is. Végül óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot, és egy alul sütőpapírral borított formában, 175 fokos sütőben – légkeverés nélkül – készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A joghurtos eperkrém is hűsölhet egy éjszakát a hűtőben, úgyhogy nyugodtan gyártsuk le előző nap. Ehhez a megtisztított epret botmixerrel lepürésítjük. Harmadát csípősre melegítjük, majd feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd alaposan kinyomkodott lapzselatint. Hozzáadjuk a hideg eperpürét, majd a joghurtot és cukrot. A hideg tejszínből habot verünk, és óvatosan a joghurtos eperhez forgatjuk. Mehet a hűtőbe.
Nem fogjátok elhinni, de az epervelő is kibír egy éjszakát a hűtőben, úgyhogy azt is elkészíthetjük előre. Ehhez a lepürésített epret csípősre melegítjük. A pektint elkeverjük a porcukorral, és az eperhez adjuk, majd 2-3 percig főzzük. Hűtőbe tesszük.

Másnap elkészítjük a fehércsokis-mascarponés burkolókrémet. Ehhez a szobahőmérsékletű tejszínt forrpontig melegítjük, és a felaprított fehércsokira öntjük. Két percig békén hagyjuk, majd simára keverjük, és behűtjük.
Amikor töltenénk a tortát, a mascarponét kihabosítjuk a hideg tejszínnel és a porcukorral, majd összekeverjük a tejszínes fehércsokival. A piskótát három lapba vágjuk. Az első piskótalapot egy tortakarikába tesszük, megkenjük az epervelő felével, majd a piskótalap peremére habzsákból egy fehércsokis-mascarponés krémperemet nyomunk. A peremen belülre töltjük a joghurtos eperkrém felét. Jöhet rá a következő piskótalap, melyet az előzőhöz hasonlóan megpakolunk a krémekkel. A sort a harmadik piskótalap zárja. Mehet a hűtőbe a torta legalább egy órára.
Amikor megdermedt a torta, a fehércsokis burkolókrémmel körbekenjük nagyon vékonyan úgy, hogy maradjon még a krémből egy következő kenésre. Egy óra hűtés után a második krémréteget is felvisszük. Egy-két kanállal kiveszünk a krémből, és olvasztott ruby csokival megszínezzük, majd – óvodás műalkotásaink előtti tisztelgés gyanánt – néhány virtuóz mozdulattal krémecsetvonásokat ejtünk egy kenőkéssel a torta oldalán. Miután erősen elgondondolkodtunk a krémecsetvonások kulturált eltávolítási lehetőségein, majd szám szerint nullát találtunk, egy kés hegyéről némi lüszterport fújunk a tortára – a látványos helyekre természetesen többet a kelleténél -, majd csokivitorlával, ruby csoki Snoopy-val és némi habcsókkal díszítjük.
Ha csokivitorlában utaztok, lessétek meg ezt a Baileys tortát, izomalt vitorláért pedig ezt a fault line erdei gyümölcs tortát.
Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!

Szia! Szuperek a receptek és a leírások is. Viszont sehol nem látom az eszközök között mekkora es milyen torta format használsz amibe utólag tölteni is lehet a tortát, ezért érdekes számomra, hogy hogyan is fér vissza bele na meg mekkora átmérővel rendelkezik.
Előre is köszönöm a segítséget. 🙂
KedvelésKedvelés
Szia! Köszönöm, örülök, hogy tetszenek. Állítható tortakarikában szoktam összeállítani a tortákat, mert így pont méretre tudom összehúzni. Ha az nincs, az eredeti tortakarika, amiben sült, az is segít, mert nem engedi megdőlni a tortát.
KedvelésKedvelés