Csokis erdei gyümölcs torta, fault line és izomalt vitorla

erdei gyümölcs torta fault line technika izomalt vitorla készítése házilag

Férj hidegvérű ember, de amikor felfigyelt rá, hogy a lépcsőházat kezdik eluralni a mindenféle posztmodern műremekek (szegény izomalt vitorlák méretükből kifolyólag nemcsak a hűtőből szorultak ki, de még a lakásból is), azért erősen elcsodálkozott – képzőművészeti kvalitásaim eddig tökéletesen rejtve maradtak előle. Természetesen túlkapásokra való hajlamom már kevésbé: 20 évnyi házasság után azonnal átlátta, ez nem az a terület, ahol a józan megfontolások bármit is nyomnának nálam a latba, úgyhogy békésen tudomásul vette, innentől kicsit kisebb helyen élünk majd. De hát mit tehettem volna, kitört rajtam az ihletettség! Meg hát mindig utólag szembesültem vele, hogy na, ez a vitorla sem fog a hűtőbe férni tortástul, az tuti, úgyhogy kénytelen voltam újabbat és újabbat gyártani. Tanácsolom, ha ti kevésbé harcedzett férjjel rendelkeztek, vagy van egy szemernyi hajlamotok a praktikumra, apróbb izomalt vitorlára gyúrjatok. És még előre teszteljétek, milyen műanyag dobozba fog beférni (szegényke nem bírja a párát, muszáj rejtegetni!): én csak kulcslyuksebészeti manőverekkel tudtam úgy begyömöszölni egy tortaszállító alkalmatosságba, hogy a Dalít is megszégyenítő elfolyásoknak ne essen bántódásuk.

Azért a tortáról is ejtsünk szót, nehogy megsértődjön! Csokis erdei gyümölcs torta lett őkelme, fault line technikával díszítve. Utóbbi nagy boldogság nekem, mert mindig sajnáltam, hogy a fault line alapvetően vajkrémmel készül, én meg annak nem vagyok barátja. Erre egyszer csak homlokon verem magam, hogy ugyan miért is ne próbálhatnám ki más krémmel! És kipróbáltam.

Terjengős recept következik, de ne rémüldözzetek: ha ti nem akartok fault line-ozni vagy izomalt vitorlázni, máris megspóroltátok a javát az olvasásnak.

Csokis erdei gyümölcs torta recept, fault line technika és izomalt vitorla házilag

Hozzávalók (18 cm-es, 4 lapos tortához):

Kakaós piskóta:

3 tojás

150 g cukor a sárgájához

60 g cukor a fehérjéhez

15 g cukrozatlan kakaópor

250 g liszt

3/4 csomag sütőpor

1,15 dl olaj

1,15 dl tej

csipet  só

Mascarponés erdei gyümölcs krém:

180 g erdei gyümölcs pürésítve (mirelit is jó, passzírozni nem kell)

100 g mascarpone

100 g habtejszín hidegen

45 g porcukor

2 lapzselatin

Erdei gyümölcs réteg:

200 g erdei gyümölcs pürésítve (ha marad benne pár darabka, az nem baj)

5 g pektin (almapektin)

17 g porcukor

Mascarponés csokikrém:

100 g étcsokoládé aprítva

230 g tejcsokoládé aprítva

200 g habtejszín szobahőmérsékleten

130 g habtejszín hidegen

265 g mascarpone

Fault line díszítés:

50 g étcsokoládé aprítva

30 g habtejszín szobahőmérsékleten

25 g habtejszín hidegen

35 g mascarpone

kb. 1 kk porcukor (ízlés szerint)

Izomalt vitorla, izomalt kehely:

kb. 60-70 g izomalt

ételfesték (én barnát használtam)

Arany szegély festése és arany fröcskölés:

arany lüszterpor és gyógyszertári alkohol vagy vodka, fogkefe és ecset

fault line torta készítése - izomalt vitorla házilag - csokis erdei gyümölcs torta recept

Csokis erdei gyümölcs torta készítése:

A kakaós piskótát már előző nap összedobhatjuk. A fehérjét habbá verjük a kevesebb cukorral. A sárgáját a többi cukorral kihabosítjuk, majd hozzáadjuk az olajat és tejet, végül a lisztet, kakaót, sütőport és sót is. Elkeverjük, majd beleforgatjuk a fehérjehabot. Két, az alján sütőpapírral borított tortaformába öntjük, és 175 fokos sütőben – légkeverés nélkül – kb. 35 perc alatt megsütjük. Kivágjuk a formából, és fejre állítva, rácson hagyjuk kihűlni. A kihűlt piskótákat 2-2 lapba vágjuk.

Az erdei gyümölcs velő is elkészíthető előző nap. Ehhez a pürésített gyümölcsöt feltesszük főni. A porcukrot összekeverjük a pektinnel, és amikor már erősen gőzöl a gyümölcs, hozzáadjuk. Pár percig alacsony lángon, kevergetve forraljuk, majd kihűtjük, és másnapig hűtőben tároljuk.

A mascarponés erdei gyümölcs krém is bekeverhető már előző nap. (Mondom én, hogy sima ügy a torta!) Ehhez a pürésített erdei gyümölcs felét feltesszük főni. Ha már jó meleg, de még nem forr, feloldjuk benne az előzőleg jéghideg vízbe áztatott, majd kifacsart lapzselatint. Hozzákeverjük a többi gyümölcspürét, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. A hideg tejszínből a mascarponéval és porcukorral együtt habot verünk, majd belekeverjük az erdei gyümölcs pürét. Mehet is a hűtőbe másnapig.

A mascarponés csokikrémet a tortaösszeállítás napján készítjük. A szobahőmérsékletű tejszínt forrpontig melegítjük, és a kétféle aprított csokira öntjük. Egy percet hagyjuk állni, majd simára keverjük, és szobahőmérsékletűre hűtjük (ezt tehetjük a hűtőben is, de akkor rendszeresen keverjük át). Ha kihűlt, a hideg tejszínből a mascarponéval együtt habot verünk, majd a csoki ganache-t több részletben hozzáforgatjuk. A mascarponés csokikrémet 30-40 percre hűtőbe tesszük, amíg töltésre alkalmas állagúvá válik.

Nekiállunk a torta összerakásának. Ehhez az erdei gyümölcsös és a csokis mascarponekrémet egy-egy habzsákba töltjük. A piskótalapokból hármat megkenünk erdei gyümölcs velővel, majd egy tiszta tortakarikában elkezdjük a rétegzést. Alulra kerül egy erdei gyümölccsel megkent piskótalap, majd koncentrikus körökben rányomjuk felváltva a két krémet – kívülre a csokis kerüljön. Így folytatjuk a sort, felülre végül egy üres piskótalap kerül. A krémekkel úgy gazdálkodunk, hogy a csokisból maradjon a torta bevonására is. Hűtőbe tesszük 1-2 órára.

csokis erdei gyümölcs torta készítése

Ha megdermedt a torta, bevonjuk a maradék mascarponés csokikrémmel (bevonáshoz segítség itt), és újra a hűtőbe zsuppantjuk. (Ha tutira akarunk menni, érdemes két részletben bevonni a tortát: egy nagyon vékony morzsakabáttal először, majd egy óra múlva a maradék krémmel még egyszer, hogy a torta ne szívja magába a krémet, és ne repedjen meg a burkolat.)

Arany fröcskölés és fault line technika

Ha megdermedt a tortán a burkolókrém, jöhet a dekorálás. Az arany fröcsköléshez arany lüszterport kikeverünk pár csepp gyógyszertári alkohollal vagy vodkával. Fogunk egy nem használt fogkefét, a vodkás aranyba mártjuk a sörtéjét, és a sörtéket a torta irányába tartva, kezünket felfelé végighúzva a sörték végén lefröcsköljük a tortát. Ezt többször megismételjük, közben persze a tortát forgatjuk, amíg elérjük a kívánt fröcskölési szintet.

A fault line technikához a szobahőmérsékletű tejszínt forrpontig melegítjük, és az aprított étcsokira öntjük. Egy percet hagyjuk állni, majd elkeverjük. A hideg tejszínből a porcukorral és a mascarponéval habot verünk, és összeforgatjuk a csoki ganache-sal. Ha jó az állaga, habzsákba töltjük, és fel-le mozdulatokkal a torta aljától a kívánt magasságig a torta oldalára nyomjuk. Figyeljünk, hogy változatos magasságokig nyomjuk a krémet, hogy egyenetlen, esetleges végeredményt kapjunk majd. Ha megvagyunk, akkor ugyanúgy, ahogy a torta oldalán elkentük a burkolókrémet, egy simítóval többször körbehúzzuk a tortát (értelemszerűen most csak a pluszban felvitt réteget fogjuk elsimítani, mert az vastagabb). Forgóállvány ilyenkor elég jól jön! Hagyhatjuk vastagra is ezt a plusz réteget, de már vékonyan is nagyon jó hatást lehet vele elérni. Ha elértük a kívánt vastagságot, újra behűtjük a tortát. A hevenyészett képen az a fázis látható, amikor a habzsákkal felvitt krémet még csak egy kenőkéssel kicsit elsimítottam:

fault line torta készítése házilag

Ha megdermedt a fault line burkolás, bearanyozzuk a szegélyt. Ehhez újfent kikeverünk egy kis arany lüszterport alkohollal, és egy vékony ecsettel befestjük a fault line csík tetejét. Nem kell aggódni, a csokikrém teljesen megdermed, és nem fog megolvadni, elkenődni a festegetés közben. Rontani nem tudunk: akár csak egész vékonyan aranyozunk, akár vastagabban, mindenképp jól fog kinézni. Meg is vagyunk a tortával, mehet a hűtőbe.

Izomalt vitorla, izomalt kehely készítése házilag

Az izomalt vitorlát már egy-két nappal korábban is összebűvészkedhetjük, ha hűvös, páramentes helyen, lezárt műanyag dobozban tudjuk tárolni (ideális esetben dobozostul a hűtőben). Ha nem állnak fent ezek a feltételek, akkor csak aznap gyártsuk le. Fogunk egy szilikonlapot: minél puhább, hajlékonyabb fajta, annál jobb. Sokkal könnyebb sérülésmentesen levenni róla a kész vitorlát, mint a vastagabb, merevebb típusokról. Az izomalt golyócskákat egy lábasba szórjuk, és kevergetés nélkül megolvasztjuk. Ha megolvadt, levesszük a tűzről, megvárjuk, amíg a buborékok eltűnnek a felszínéről, és a szilikonlap közepére öntjük. Most jött el a színezés ideje: fogpiszkálót gélfestékbe mártva itt-ott színes csíkokat húzunk a megolvadt izomaltba, majd a szilikonlapot megemelgetve kissé ide-odafolyatjuk a folyékony cukrot, hogy a színes részek keveredjenek, egybefolyjanak. (Ha egyszínű izomalt díszt szeretnénk, a festéket még a lábasban hozzáadhatjuk.) Amikor az olvadt izomalt már láthatóan kevésbé folyós, felemeljük a szilikonlapot, és egy előzőleg odakészített, lefelé fordított pohárra, tálkára tesszük. Amekkora a pohár, befőttesüveg, stb. aljának az átmérője, az izomalt vitorlánk, izomalt kelyhünk is akkora alappal fog majd rendelkezni. A szilikonlap lelógó fodrait kedvünk szerint igazgatjuk, csipeszekkel megformázzuk. Ezt érdemes úgy csinálni, hogy nem csipeszelünk bele a folyós izomaltba (majd legközelebb 🙂 ).

izomalt vitorla, izomalt kehely készítése házilag

Ha nem szeretnénk állati magas izomalt kelyhet, akkor egyrészt ne túl magas poharat használjunk, másrészt a lelógó szilikonfodrok alá érdemes kis műanyag dobozokat vagy bármi egyebet tenni, hogy kevésbé meredeken folyjon lefelé az izomalt. Ja, és amikor már azt hiszed, az izomalt már nem fog tempósan lefelé folyni, nagyon tévedsz: még akkor is csurog majd bőven, úgyhogy legyetek résen! De pánikra akkor sincs ok, ha túlfolyt: ha már nem forró, de még puha, formázható, ujjal is lecsippenthetjük vagy késsel is levághatjuk a felesleges nyúlványokat. Mindenképp ezt az időszakot ragadjuk meg a forma tökéletesítésére: ha megkötött az izomalt, formázni már nem tudjuk, csak törni, és az a legritkább esetben jár a kívánt végeredménnyel. Úgyhogy bátran alakítgassuk a formát, rendezgessük a szilikont, és inkább széltében terjeszkedjünk, mint felfelé. Ha már nagyon elégedettek vagyunk a formával, hagyjuk békén 15-20 percre. Ennyi idő alatt szépen megszilárdul, és könnyen levehető a szilikonlapról. A művelethez érdemes eldobható gumikesztyűt húzni, hogy ne tapperoljuk össze az izomalt vitorla felszínét. Ha fényesebb és párára egy hangyányit kevésbé érzékeny végeredményt szeretnénk, a kész vitorlát étellakkal vékonyan lefújhatjuk. Amennyiben rabul ejtett bennünket az aranyláz, a fault line technikánál leírt módon vodkába vagy tiszta alkoholba kevert aranyporral az izomalt kehely szélét is bearanyozhatjuk. Nem esik baja az izomaltnak, nem kell aggódni. Aztán pedig irány a műanyag doboz és a hűtő, oktondiéknél a lépcsőház. Az izomalt díszt szervírozás előtt biggyesszük rá a tortára, mert a krémet és a hűtő páráját sem kedveli túlzottan. Ha hosszasabban fog érintkezni a tortával, akkor csokival érdemes ráragasztani.

És már meg is vagyunk az agyondesignolt tortánkkal, jupiii!

Az izomaltból szuper nyalóka is készíthető, no meg Jégvarázs tortára üveghegy.

Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!

fault line torta izomalt kehely házilag

Egy gondolat “Csokis erdei gyümölcs torta, fault line és izomalt vitorla” bejegyzéshez

  1. Szia! Ha csak mascarponés csokoládékrémmel szeretném megtölteni és bevonni a tortát, a krém hányszorosát készítsem el?

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s