
Kénytelen vagyok villámposztot írni, mert milyen lenne már egy húsvéti receptet anyák napján kiposztolni, nem igaz? Szóval, ez az álrépatorta mangósnak indult, mert 1. a mangó finom, 2. a mangó narancssárga. És mivel 3. a mangó nem kapható, ezért tökre sárgabarackos lett helyette. Úgyhogy ez most egy sárgabarackos-pisztáciás panna cotta torta. Pisztáciakrém természetesen azért került rá, mert megtévesztésig hasonlít a sárgarépa levelére. És akkor ettől az enyhe túlzástól most tekintsünk el, és inkább tüsténkedjünk a konyhában! Boldog Húsvétot, emberek!

Húsvéti sárgabarackos-pisztáciás panna cotta torta – recept
Hozzávalók (egy 18 cm-es álrépatortához):
Kekszes alap:
120 g zabkeksz
60 g olvasztott vaj
Panna cotta réteg:
800 g habtejszín (szobahőmérsékleten)
100 g porcukor
6 db lapzselatin
vaníliaőrlemény vagy -kivonat
Sárgabarackzselé:
240 g sárgabarackbefőtt lecsepegtetve
3 db lapzselatin
icipici porcukor, ha szükséges
Mascarponés pisztáciakrém:
40 g pisztáciakrém (nem pisztáciapaszta)
60 g mascarpone

Elkészítés:
A kekszes alaphoz a zabkekszet finomra daráljuk, összekeverjük az olvasztott vajjal, és egy tortaforma aljába lapogatjuk. Behűtjük.
A panna cotta réteghez a szobahőmérsékletű tejszínt a vaníliával és porcukorral lassú tűzön forrpontig melegítjük, hagyjuk 3 percet gyöngyözni, majd félrehúzzuk, és elkeverjük benne az előzőleg jéghideg vízbe áztatott, majd kifacsart lapzselatint. Lefóliázzuk a felszínét, hagyjuk langyosra hűlni. Ha esetleg a tetején kiválna egy kis zsírréteg, botmixerrel homogenizáljuk. Továbbra is fóliával a tetején hűtőbe tesszük, amíg puding állagúra nem sűrűsödik. Ekkor a kekszes alapra öntjük, és behűtjük.
Elkészítjük a sárgabarackzselét. Ehhez a lecsepegtetett sárgabarackbefőttet botmixerrel simára pürésítjük, ha szükséges, egy icipici porcukrot adunk hozzá, majd nagyjából a harmadát gőzölgősre melegítjük. A meleg barackpürében feloldjuk az előzőleg beáztatott, majd kinyomkodott lapzselatint. Hozzákeverjük a hideg barackpürét, és ha már csak langyos, a panna cotta réteg tetejére öntjük. Behűtjük egy éjszakára.
Másnap szeletekre vágjuk, és elkészítjük a mascarponés pisztáciakrémet. Ehhez a pisztáciakrémet kikeverjük a mascarponéval. Szirom alakú csővel ellátott habzsákba töltjük, és a tortaszeletek végére nyomkodjuk sárgarépalevél gyanánt. Igyekezzünk úgy nyomni, hogy a cső egyik vége túllógjon a tortaszeleten, így a krém is kicsit túl fog lógni, és ettől levelesebb hatást kelt.
U.i. Mivel a panna cotta rezgős állaggal finom igazán, ez a torta nem egy masszív darab, úgyhogy ne ezzel a kezetekben tervezzétek a Kékestúrát.
Ez a pisztáciás, málna curd-ös tart is nagyon finom, próbáljátok ki.
Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!
