Készítsünk habcsókot tortadísznek! – A svájci és az olasz módszer

Szellem habcsók

Töredelmesen bevallom, én nem szeretem a habcsókot. (Bárcsak több édességgel is így lenne ez! 🙂 ) Viszont nagyon tetszik tortadísznek, desszert dekorációnak: bájos, játékos, mégis elegáns. És óriási mázlimra akad olyan családtag, aki elpusztítani is szereti, és ettől mégsem megy a súlya 30 kiló fölé (nem anorexiás, hanem 10 éves 🙂 ).

Mivel felesleges tojásfehérje nekem folyton kallódik a hűtőben, megrögzött habcsók-sütő lettem. Szerencsére a habcsóksütés nem egy hosszú, fáradtságos mutatvány, és csomóféleképpen variálható: ízesíthetjük, színezhetjük, játszhatunk a formájával rogyásig. Természetesen nekem a fenti szellem habcsók a kedvencem. Mi lenne, ha még szeretném is! 🙂

Svájci habcsók, olasz habcsók

Többféle módszer létezik az elkészítésére: a hidegen keverős francia, a forró vérmérsékletű olasz, és a szintén forróvérű svájci. Ki gondolná ezt a hűvös svájciakról? 🙂

Most a két utóbbit, a melegítős eljárással készülőket mutatom be, valahogy nekem ezek jobban beváltak.

Svájci habcsók készítése

Olasz habcsók

 

Hozzávalók (kb. 1 tepsihez):

35 g tojásfehérje (1 db)

70 g cukor

18 g víz

Elkészítés:

A vízből és cukorból szirupot főzünk. Amikor már elolvadt a cukor, elkezdjük felverni a tojásfehérjét. A szirupot közben 118 fokig melegítjük (maghőmérővel ellenőrizzük!). Ezt a hőfokot nagyjából akkor éri el, amikor már csendesebben bugyog. A tojásfehérje rendületlen verése mellett szép lassan a tojáshabba csurgatjuk a forró szirupot. A habverést egészen addig folytatjuk, amíg ki nem hűl a hab.

Habzsák betöltése maszatmentesen
Habzsák betöltése – hajtsunk gallért!

A kihűlt habot habzsákba szedjük. Amennyiben a habzsák betöltése és használata közben szeretnénk, ha maradna maszatmentes porcikánk, hajtsunk vissza egy nagy gallért a habzsákon (lásd a képen!), töltsük be, és utána szépen hajtsuk vissza a gallért, majd csavarjuk meg a habzsákot a krém felett. Jön az idegsimogató rész! Sütőpapírral borított tepsire kupacokat nyomkodunk, tetszőleges díszítőcsövekkel. Légkeveréses sütőben, 95-100 fokon kb. 1 órán át szárítjuk a habcsókokat. Akkor van kész, amikor könnyen elválik a sütőpapírról. A sütőben hagyjuk teljesen kihűlni. 

A pontos sütési időt ki kell tapasztani, mert erősen sütőfüggő, illetve a habcsókok mérete is befolyásolja. Az olasz habcsók szárítás után sem lesz teljesen kemény külsejű, érintésre picit tapadós, viszont sosem reped ki.

Torta habcsókkal díszítve
Ezt a narancsos-mákos túrótortát sem rontja el a habcsók. 🙂

Svájci habcsók

 

Hozzávalók (kb. 1 tepsihez):

1 nagy tojásfehérje

50 g kristálycukor

Elkészítés:

A tojásfehérjét a cukorral vízgőz fölé helyezzük, és alacsony fokozaton folyamatosan habosítjuk, míg felmelegszik, és közepesen kemény hab nem lesz. Ezen a ponton színezhetjük, ízesíthetjük. (Persze az olasz rokont is, bátran). Én például legutóbb kávés habcsókot készítettem a kávétorta tetejére: a meleg habhoz fokozatosan hozzákevertem a forró vízben feloldott instant kávét (ehhez a mennyiséghez 1 kk forró vízben 1 kk instant kávéport oldottam fel). Ekkor levesszük a gőzről, és kihűlésig habosítjuk. A végére kemény habot kell kapnunk.

Habzsákba töltjük – tetszőleges csővéget használva –, majd sütőpapíros tepsire kupacokat nyomunk. Én ezekkel a díszítőcsövekkel dolgoztam most:

Díszítőcsövek habcsókhoz

A habcsókokat 90 fokra előmelegített, (légkeveréses) sütőben kb. 1 óra alatt kiszárítjuk (nagyobb habcsókokra több időt számítsunk!). Akárcsak az olasz habcsók, ez is akkor van kész, amikor könnyen elválik a sütőpapírról, és nem ragad. A sütőben hagyjuk teljesen kihűlni. Légmentesen záródó dobozban felhasználásig tároljuk. Ha tortadísznek szánjuk, tálalás előtt nem sokkal pakoljuk csak rá a tortára, mert a párás környezetet nem szereti!

Ha van a környezetetekben tojást nem evő (pl. vegán) ember, örvendeztessétek meg vegán habcsókkal! Mert olyan is van ám, és finom!

Habcsók tortára

 

Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!

4 gondolat “Készítsünk habcsókot tortadísznek! – A svájci és az olasz módszer” bejegyzéshez

  1. Sziasztok!Jelentem tudok habcsókot készíteni😃Bár én sem szeretem, inkább díszítenék vele, a gyerekek biztosan rácuppanak majd.A svájcit próbáltam ki, miután előtte egy másik recept alapján kidobásra került a masszám😕.Na ez totál egyszerű és nagyszerű!Szineztem is párat! Köszi a receptet😃

    Kedvelés

  2. Sziasztok!
    Én is kipróbáltam a svájcit, az elején minden szuper volt, majd a színezés után egyszerűen nem volt hajlandó kemény habbá változni.
    Próbálkozni fogok még 🙂

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s