Ha a blogon fellelhető Baileys-es receptek számából próbálunk következtetéseket levonni a nevezett ital iránti rajongásomról, nem fogunk nagyot hibázni. Ez szerelem! De azért próbálok majd nem csak likőrös édességekkel előrukkolni. Nem lesz könnyű mondjuk, de szeretem a kihívásokat. 🙂 Persze az ilyen jellegű megpróbáltatásokra érdemes alaposan rákészülni, például egy jó Baileys-es csokitortával. 🙂
Ürügyet találni hozzá pedig igazán gyerekjáték! Épp csak úgy kell intézni a dolgokat, hogy alkalmas időben egy kedves barátunk pont kerek szülinapját ülje, ahova az ember lánya nyilván nem érkezhet tortamentes kézzel. A megfelelő tortához pedig módszeres tesztelés kell, amit már hetekkel korábban illik elkezdeni. Fő a lelkiismeretesség, ugye! Az önmegtartóztatást meg majd gyakoroljuk egy másik alkalommal. Jóból is megárt a sok. 🙂
TECHNIKAI TIPP: A csokidekorációk tortába tűzködésénél javaslom a gravitáció törvényeinek gyors átismétlését. Meglepő módon ugyanis hatalmas csokivitorlák 45 fokos szögben való tortára biggyesztésekor a tömegvonzás kiütéssel győz az elképzeléseink felett. 🙂
Baileys-es csokitorta bronz csokivitorlákkal – recept
Hozzávalók (18 cm-es 4 lapos tortához):
Kakaós piskóta:
3 tojás
150 g (nád)cukor a sárgájához
60 g (nád)cukor a fehérjéhez
15 g cukrozatlan kakaópor
248 g liszt
1,15 dl olaj
1,15 dl tej
3/4 csomag sütőpor
nagy csipet só
Baileys-es mascarponés csokikrém:
500 g tejcsokoládé aprítva
500 g mascarpone
500 g habtejszín hidegen (lehetőleg 35%-os zsírtartalmú)
100 g Baileys vagy más jó minőségű ír krémlikőr
Baileys-es étcsoki ganache a csurgatáshoz:
80 g étcsokoládé aprítva (ne legyen nagyon magas kakaótartalmú)
80 g habtejszín
1 ek Baileys vagy más jó minőségű ír krémlikőr
+ étcsokoládé a csoki dekorációhoz
Elkészítés:
A kakaós piskótával kezdünk. A tojásfehérjét a kisebb adag cukorral habbá verjük. A tojássárgáját kihabosítjuk a többi cukorral, beleöntjük az olajat és tejet, elkeverjük. Hozzászitáljuk a lisztet, kakaót, sót és sütőport, alaposan összekeverjük, végül beleforgatjuk a fehérjehabot is. Két tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, elosztjuk benne a masszát, és 175 fokos sütőben (légkeverés nélkül) kb. 1 óra alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük! Ha kész, még azon melegében kivágjuk a formából, és fejtetőre állítva, rácson hagyjuk teljesen kihűlni. A kihűlt piskótákat félbe vágjuk.
Amíg sül a piskóta, elkészítjük a Baileys-es mascarponés csokikrémet. A csokit vízgőz felett vagy mikróban megolvasztjuk és hűlni hagyjuk. A hideg habtejszínt kihabosítjuk a mascarponéval, majd APRÁNKÉNT a kihűlt csokihoz forgatjuk, és mindig alaposan elkeverjük, mielőtt a többit hozzáadagolnánk. Ez azért fontos, hogy nehogy összeugorjon a csoki. Legvégül hozzáöntjük a Baileys-t is, és óvatosan elkeverjük. Akár azonnal is használható, de rövid időre be is hűthetjük.
Amikor jól kenhető állagú a krém, összeállíthatjuk a tortát. A piskótalapokat rétegezzük a likőrös csokikrémmel. Hagyjunk bőven az oldalára és tetejére is! Végül egyenletesen lekenjük a torta oldalát is. Ezt tehetjük két részletben is: az első, nagyon vékony réteggel lefogatjuk a morzsákat, majd amikor ez megszilárdult, vastagabban is körbekenjük a tortát. Behűtjük.
Amikor megdermedt a torta, jöhet a csoki csurgatása! Ehhez Baileys-es étcsoki ganache-t készítünk. A tejszínt forrpontig melegítjük, és az aprított csokira öntjük. Várunk két percet, majd fényesre keverjük. Hozzáadjuk a Baileys-t is. Amikor már nem forró a ganache, a torta tetejére csurgatjuk. Ehhez találtok segítséget itt. Megint hűtünk.
Amikor kicsit szilárdult már a ganache, de még érezhetően puha, megtűzdeljük a torta tetejét mindenféle szimpatikus csoki dekorációval. 3 látványos csokidísz technikát találtok itt. Én most a kész csokivitorlákat még bronz lüszterporral is átkentem a drámai hatás fokozása érdekében, majd a gravitációval történő rövidke kis összezördülésemet követően már kerülhettek is végső helyükre. 🙂
Persze a csokitorta alkoholmentes verzióban is elkészíthető, ha kihagyjuk a Baileys-t. Szeretném azonban, hogy tudjátok, hogy ezen sorok leírásához komoly lelkierő kellett. 🙂
Update: A 2018-as Segítsüti-re is egy ilyen tortát ajánlottam fel, ami végül pont virgin változatban készült el a licitnyertes család gyerekeire való tekintettel. 🙂 Ő az:
Csokitorta rajongóknak van még egy pár jó ötletem: ez a roletti torta és ez a főzött csokikrémes, meggyel turbózott darab is igen finom. Persze egy málnás csoki mousse tortával sem lehet nagyon mellélőni.
Kedves Kinga!
A recept megfelel egy 23 cm-es 3 lapos tortának? Vagy hogy arányosítsam a receptet ha 23-as formába szeretném?
Köszönöm a válaszod!:)
KedvelésKedvelés
Kedves Erika, Igen, ez nagyjából megfelel neki. Jó sütögetést!
KedvelésKedvelés
Kedves Kinga
Szeretném kérdezni, hogy mivel csak 1 állitható karikám van egyszerre is megsüthető a piskóta és ha igen kb mennyi sütési idővel számoljak?
Köszönöm a segitséged!
KedvelésKedvelés
Szia! 1 karikához ez túl nagy mennyiség, nem fog beleférni, akkor inkább egymás után süsd. De nem muszáj állítható karikát használnod, jó a rendes kapcsos is.
KedvelésKedvelés
Kedves Kinga! Ez a mennyiség kb. hány főre elég? Köszönöm!
KedvelésKedvelés
Kedves Anna! Szerintem körülbelül 12 főre, persze torkosságtól függően. 🙂 Üdv. Kinga
KedvelésKedvelés