Tejszínhabológiai alapismeretek – azaz hogyan verjük fel azt a galád tejszínt?

tejszínhab felverése tippek
Tejszínhab állati tejszínből, habfixáló nélkül

Szegény kis ártatlan tejszínhab, a mumus! Legalábbis nekem az volt a 35%-os tejszín korszakának felvirradása előtt. Remek vajköpülő képességekre tettem szert, de szép, kemény habra csak vajmi kevésszer. Na jó, ennek nem csak a tejszín volt az oka, ezt be kell lássam. Apropó, tejszín: itt most kizárólag 100%-ban állati eredetű tejszínről beszélek. Növényi tejszínnel vígan megy a habverés (itt most nem a rizstejszínre, hanem a Hulala-ra és egyéb cukrászhabokra gondolok), viszont ezek a változatok tele vannak hidrogénezett növényi olajokkal, és az ízük is elmarad a valódi tejszínétől. Úgyhogy – ha a szükség és az ételallergia nem kívánja – én állati tejszín párti vagyok.

Ahhoz, hogy az állati tejszín pártiság csupa derű legyen és kacagás, mindössze néhány tejszínhabológiai szabályt kell betartanunk. Mielőtt belecsapnánk ezek ismertetésébe, következzen egy rövid, ámde felettébb tudományos teszt annak eldöntésére, hogy a kedves olvasónak érdemes-e tovább olvasnia a bejegyzést. Vigyázat! A teszt a nem őszinte válaszokat kiszűri.

TESZT!

  1. Tegyük fel, hogy meglátsz fotón egy ínycsiklandó süteményt hófehér tejszínhab csúcsokkal, miközben egyáltalán semmiféle hagymát nem pucolsz! Szöknek könnyek a szemedbe?
  2. Történt-e veled már olyan, hogy egy receptben a tekinteted a ‘verjünk a tejszínből kemény habot’ sorra tévedt, és te azonnal a vodkás üveg után tapogatóztál, esetleg bedobtál egy jó Xanaxot?
  3. Sorold fel a három legrosszabb rémálmod! Szerepel bármelyikben feltűnően sokszor habverőre emlékeztető tárgy, esetleg gyanús álmaid szembeszökően habverőmentes jellege?

Ha a fenti kérdések bármelyikére igen a felelet (értsük ide a talán-t is!), a cikket mindenképp olvasd végig! Ellenkező esetben éld a tapasztalatokkal felvértezett, boldog habverők gondtalan életét!

Tejszínhabológiai alapismeretek – hogyan verjük fel azt a galád tejszínt?

Alapanyag

Az első és legfontosabb a habverésnél a habtejszín minősége és zsírtartalma. 30% alatt ne is próbálkozzunk, de könnyedén igazán jó eredményt szerintem 35%-os tejszínnel lehet elérni. A Millinek van 35%-os tejszíne 2 dl-es kiszerelésben, ez már nagyjából mindenütt kapható. A Parmalatnak létezik 33%-os verziója, fél literesben, az sem rossz. Cserpessel is lehet kísérletezni. Mivel a 30% feletti tejszínek ára borsosabb, a 30%-os is tökéletesen megfelel a célnak, de azt le kell szögezzem, 35%-ossal élmény a habverés. Ráadásul igen rövid élmény. 🙂

tejszínhab felverése tippek
Ha a tejszínhab intenzíven redőződik habverés közben, készen van

Javítsuk fel a tejszínt, ha kell!

Ha csak 30%-os zsírtartalmú a tejszínünk, emelhetünk a zsírosságán egy kanálnyi mascarpone hozzáadásával. Nagyot lendít az ügyön!

Körülmények

Az első ponttal megegyező fontosságú, hogy a habtejszín nagyon hideg legyen. Minél hidegebb, annál jobb. Lehetőleg felverés előtt legalább egy nappal korábban tegyük a hűtőbe. A fagyasztóba is be lehet dugni közvetlenül a művelet előtt egy rövid időre, de meg ne fagyjon.

A habverőt és a tálat is érdemes alaposan lehűteni! A habverő karjai még a legzsúfoltabb fagyasztóba is beférnek egy-két percre. Tudom, miről beszélek! 🙂

A habverés maga

Elérkezett a cselekvés ideje! Habot a natúr vagy porcukorral ízesített tejszínből is verhetünk. Rettentő sok teendőnk nincs (kivéve, ha kézi habverővel csináljuk, de azt csak a nagyon elvetemülteknek ajánlom). Akiknél az elvetemültségi faktor alacsonyabb, azok szépen bekapcsolják a gépet, és lesben állnak. Ez utóbbi tevékenység (mármint a lesben állás) igen fontos: a tejszínt akkor sem hagyjuk magára habverés közben, ha tálas mixert használunk, mert nagyon kevés választja el a szépen felvert habot a túlverttől. Én a 35%-os tejszínt amúgy relatív magas fokozaton szoktam verni (általában 5-ből 4-esen), és amikor elkezd redőződni a tejszín, már nagyon résen vagyok, nehogy legyen egy csomó házi vajam. 🙂 30%-os tejszínnél az 1-2-es fokozat a nyerő.

tejszínhab felverése tippek
Ilyen állagúra szoktam verni a tejszínt

Végső esetben…

Ha véletlenül minden balul üt ki, a tejszín megmakacsolja magát, és nem akar habbá válni (például nem elég hideg), egy csomag habfixálót még mindig hozzá lehet szórni, de szabálykövető magatartás esetén erre nincs szükség. Kivéve persze, ha kimondottan tejszínhabbal tervezünk díszíteni, akkor a fixálás nem árt. Mondjuk én dekorációs téren annyira nem preferálom a tejszínhabot, a mascarpone, illetve a mascarponehab sokkal jobban bevált, stabilabb és lényegesen cizelláltabb mintát ad, ugyanakkor a tejszínhab szuper krémekbe, mousse-okba lazítónak. És eperre sem olyan rossz. 🙂

Hát kábé ennyi.  Keressetek új mumust! 🙂

Tejszínhab habzsákból kinyomva

Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!

2 gondolat “Tejszínhabológiai alapismeretek – azaz hogyan verjük fel azt a galád tejszínt?” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s