Kinder Maxi King mousse torta és félgömbök

kinder maxi king mousse torta recept házilag

Ha az ember Kinder Maxi King helyett Kinder Maxi Kingát gépel, az vajon mit jelenthet?? Remélem, csupa jót. 🙂 

Bárhogy is, ez a torta egy elég ütős darab: mascarpone mousse, sós mogyorós karamell betét, tejcsoki ganache, csak hogy néhány diétás részletet említsek. 🙂 Viszont a torta elemeinek legyártása közben szerencsére lesz időnk fekvőtámaszozni, szóval gond egy szál se. Ha pedig egy egész torta túlzásnak tűnne (ez természetesen csak egy elméleti felvetés), örömmel jelentem, kis egyszemélyes formákban is elkészíthető, tejcsokis tükörglazúrral áthúzva, és hál’istennek úgy sem rossz.

A torta amúgy Valentin-napra készült, ezért díszelegnek a tetején jelzés értékkel a szívecskék – ezt ne érezzétek kötelezőnek magatokra nézve!

És akkor Kinder Maxi King mousse-ra fel! (Ne rémüldözzetek a recept hosszúságán, a torta- és félgömbkészítés fázisait is leírtam külön-külön!)

kinder maxi king mousse recept házilag

 

Kinder Maxi King mousse torta és félgömbök – recept

 

Hozzávalók (egy 18 cm-es tortához): 

(ha félgömböket készítünk, 6 db 1 dl-es formához a mascarpone mousse és karamell betét mennyiségét felezzük!)

Sós mogyorós-kakaós vajas lap:

50 g vaj szobahőmérsékleten

50 g porcukor

1 tojás

45 g liszt

5 g cukrozatlan kakaópor

kb. 25 g sós mogyoró

Sós mogyorós karamell betét:

150 g cukor

2 ek víz

250 g habtejszín szobahőmérsékleten

150 g sós mogyoró

+ egy kevés tejcsokoládé a lekenéshez

Mascarpone mousse:

300 g tej

120 g (finomítatlan nád)cukor

6 tojássárgája (M-es méret)

őrölt vanília

500 g mascarpone szobahőmérsékleten

8 lapzselatin

csipet só

180 g habtejszín hidegen

Tejcsokoládé ganache (a torta tetejére):

110 g tejcsokoládé

100 g habtejszín szobahőmérsékleten

+ tejcsokoládé a csokikerítéshez és csokiszívekhez

Tejcsokoládé glaze (a félgömbök áthúzásához):

65 g víz

100 g sűrített tej (a tubusos, cukrozott fajta)

43 g kukoricaszirup/glükóz/méz

3 és fél lapzselatin

100 g tejcsokoládé

+ sós mogyoró a díszítéshez

Kinder Maxi King mousse torta készítése házilag - recept

 

Elkészítés:

A sós mogyorós karamell betét és a kakaós vajas lap is elkészíthető előre.

A sós mogyorós-kakaós vajas laphoz a vajat a porcukorral kihabosítjuk. Belekeverjük a tojást, majd a lisztet és kakaóport is, és egy sütőpapírral borított tepsin kikenjük úgy, hogy egy 18-as körlapot, vagy 6 db, a szilikonformáinknál picit kisebb kört ki tudjunk majd belőle vágni. Alaposan megszórjuk aprított sós mogyoróval, majd 180 fokos sütőben, 10 perc alatt – hőlégkeveréssel – készre sütjük. Kiszúrjuk a kívánt kör(öke)t, a maradék piskótát pedig – szociális érzékenységünk függvényében – szétosztogatjuk, vagy turbótempóban befaljuk.

A sós mogyorós karamell betéthez a cukrot kevés vízzel egy széles lábasban – kevergetés nélkül – aranyszínűre karamellizáljuk. Ha elértük a kívánt színt, a közben felforrósított tejszínt hozzáöntjük, és kb. 10 perc alatt jó sűrűre főzzük. A sós mogyorót mozsárban (vagy aprítóban) apróra törjük, és a karamellbe forgatjuk. Azok számára, akikben kérdésként merülne fel: igen, az emlékezetkiesésre hajlamos háziasszony által véletlenségből aprítás nélkül a karamellbe öntött és alaposan belekevert mogyorót utólag is fel lehet szecskázni botmixerrel, semmi vész. 🙂 

Ha tortát készítünk, a sós mogyorós karamellt a torta átmérőjénél kisebb szilikonformába öntjük (vagy sütőpapírral bélelt bármibe), és lefagyasztjuk. Ha ez akadályokba ütközne, akkor behűtjük. Én utólag két lapba vágtam a karamellt, és így használtam fel: ez a mozzanat előrehozható, ha két formában, vagy sütőpapírral elválasztva dermesztjük ki.

Ha félgömböket gyártunk, a sós mogyorós karamellt mini muffinformákba öntjük, és így dermesztjük ki. 

A mascarpone mousse-hoz a tejet a tojással, a nádcukorral és a vaníliával – folytonos keverés mellett – 80 fokig melegítjük. Lehúzzuk a tűzről, és feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd kinyomkodott lapzselatint. Belekeverjük a mascarponét és a csipet sót, majd botmixerrel homogenizáljuk. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. A hideg tejszínből habot verünk, és a kihűlt mousse alapba forgatjuk. 

Kinder Maxi King mousse torta készítése házilag - recept

Összeállítás:

Ha félgömb desszerteket készítünk, a mascarpone mousse-szal félig megtöltjük a formákat, és hűtőben pár percig hagyjuk kicsit sűrűsödni, hogy elbírja a sós mogyorós karamell betétet. Közben a karamell betéteket kifordítjuk a szilikonformából, és olvasztott tejcsokival nagyon vékonyan körbekenjük. Ennek az  az értelme, hogy a karamell a mousse-szal érintkezésbe lépve folyóssá válik, a csoki ezt viszont megakadályozza. Egyszemélyes desszertnél a folyósodás nem jelent problémát, szóval ez a lépés akár el is hagyható. Ha már van egy kis tartása a mousse-nak, ráhelyezzük a karamell betétet, majd újabb adag mousse következik, végül a sós mogyorós vajas lappal zárjuk a desszertet (mogyorós oldalával a mousse felé). Lefagyasztjuk pár órára.

Ha tortánk lesz, kicsit hagyjuk sűrűsödni a mousse-t, majd a sós mogyorós vajas lap köré csatolt tortaformába öntünk belőle egy adagot, és behűtjük egy rövid időre, hogy besűrűsödjön annyira, hogy elbírja a karamell betétet.

A karamell betéttel közben elvégezzük a fentebb leírt tejcsoki kenegetős ceremóniát. (Ha egyben dermesztettük ki a karamellt, akkor előtte vízszintesen érdemes félbevágni, hogy több rétegben legyen a tortában.) Ha van már egy kis tartása a mousse-nak, ráhelyezzük a sós mogyorós karamell lapot, majd vékony mousse réteg, és újabb karamell lap következik. A sort a maradék mascarpone mousse-szal zárjuk, majd a tortát a hűtőbe tesszük pár órára.

Kinder Maxi King mousse torta készítése házilag - recept

Befejezés:

Félgömbök esetén elkészítjük a tejcsokis tükörglazúrt az áthúzás előtti napon. Ehhez a kukoricaszirupot (vagy glükózt, mézet) a sűrített tejjel és vízzel felforraljuk. Feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd kicsavart zselatinlapokat, és belekeverjük a felaprított tejcsokit. Botmixerrel elkeverjük, és behűtjük. 

Másnap a glaze-t 27-28 fokosra visszamelegítjük mikróban, és a szilikonból kiszabadított, rácsra helyezett fagyott mousse-okra öntjük, így. Oldalukat vagy tetejüket aprított sós mogyoróval díszítjük, és hűtőben hagyjuk kiengedni.

Ha mousse tortát készítünk, a tejcsoki ganache-hoz a szobahőmérsékletű tejszínt forrpontig melegítjük, és az aprított tejcsokoládéra öntjük. Várunk két percet, majd fényesre keverjük, és a torta tetejére öntjük. Behűtjük legalább egy órára.

Amikor megdermedt a tejcsoki ganache, óvatosan körbehajszárítózzuk a formát, és kiszabadítjuk belőle a tortát. Ha van hajlamunk a csipkézésre, csokikerítést készítünk a torta köré, részletek itt. A torta tetejét csokidíszekkel és aprított sós mogyoróval díszítjük. 

Ha szeretitek a hasonló stílusú mousse tortákat, próbáljátok ki az Őrség zöld aranya országtorta házi verzióját vagy ezt a mogyorókrémes mousse tortát is!

A tejcsokis tükörglazúr receptje, illetve a mascarpone mousse-hoz az inspiráció Ötvös Zsuzsi Kreatív desszertiskola című könyvéből származik.

Kinder Maxi King mousse torta készítése házilag - recept

Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!

21 gondolat “Kinder Maxi King mousse torta és félgömbök” bejegyzéshez

  1. Szia! Először is nagyon köszönöm a receptjeidet, brutal jok! Es nagyon jo reszletesek a leirasok. Ezzel a Kinder Maxi King-gel meggyult a bajom, a karamell betet egyaltalan nem sikerult. Folyos maradt, egy ejszakat volt fagyasztoban. Az a kerdesem, hogy ez kb milyen allagu kell, hogy legyen, mikor elkeszul? Nagyon koszi!

    Kedvelés

    1. Kedves Anita, nagyon örülök, hogy tetszenek a receptek! 🙂 Valószínűleg nemfőzted elég sűrűre a karamellt,a fagyasztóból kivéve majdnem teljesen keménynek kell lennie, kicsit ragacsos külsővel. Annyira kemény, hogy még nem túl könnyen, de vágható. Főzésnél én akkor hagyom abba, amikor ha csíkot húzok benne a kanállal, meglátszik a nyoma. Amúgy a tejszín mennyiségén is lehet csökkenteni, én csináltam így is, úgy is, akkor hamarabb besűrűsödik.

      Kedvelés

  2. Szia a recepttel kapcsolatban szeretnek kerdezni masodszor csinalom meg, de sajnos a karamell soha nem kot meg mar csokkentettem a tejszint es vizet sem adtam hozza megis amint kiveszem a fagyasztobol folyik. Pedig mindent a leirtak szerint csinaltam, de latom masnak is meggyulik a baja a karamellel.

    Kedvelés

    1. És kimondottan sűrűre főzöd? Csökkentheted még tovább atejszínt, de igazából így most nem tudom, mi lehet a gond.Olyan állagú, amit nem lehet megfogni és arrébb tenni mondjuk?

      Kedvelés

  3. Sziasztok!

    Most készítettem el a desszertet, szerintem ennél a receptnél valami nem teljesen kerek. A karamell íze zseniális, viszont egyáltalán nem kötött meg nekem (se), feltételezem, hogy a folyadék mennyisége miatt. Érintésre úgy tűnik, hogy kidermedt, kivételkor azonban képlékeny állagú, mindez több órányi fagyasztást követően

    Kedvelés

    1. Valószínűleg én jó val tovább főzhetem, és ettől alapból jobban besűrűsödik. Én konkrétan meg tudtam fogni, amikor kivettem a fagyasztóból.

      Kedvelés

  4. Szia Kinga és előttem szólók!
    Én 200 ml-es tejszínnel csináltam a karamell lapot és jó lett. Viszont szerintem azt fontos lenne megjegyezni, hogy miután össze van öntve a cukor meg a tejszín, azután is főzni kell és úgy fog besűrűsödni. Én közepes lángon 8-10 percig főztem és Snickers csokis állaga lett a szósznak, elég király 🙂 Mogyoróval együtt meg aztán kész lelkiismeret-furdalás 🙂
    Kinga imadom a receptjeidet, már sokat megcsináltam közülük ❤
    Remélem, tudtam segíteni a többieknek 🙂

    Kedvelés

    1. Szia Emese,

      Köszi szépen az észrevételeidet! Egyértelműsítem a leírásban, hogy főzéssel sűrítjük be. És örülök, hogy tetszenek a receptek! 🙂

      Kedvelés

  5. Kedves Kinga!
    Gyönyörűek a tortáid és nagyszerűek a receptjeid.
    Szeretném szülinapomra kipróbálni ezt a tortát és azt szeretném kérdezni, hogy egy 22cm-es tortához duplázzam a mennyiséget vagy elég a 1,5-es mennyiség?
    Nagyon köszönöm előre is a választ!

    Kedvelés

  6. Kedves Kinga!

    Az lenne a kérdésem, hogyha tortaként szeretném elkészíteni a receptet, de nem csokival vonnám be hanem a tükörglazúrral, azt is meg tudom oldani ha fagyasztom a tortát vagy ennél a receptnél nem ajánlatos a torta glazúrozás?

    Ha igen az egész tortához a tükörglazúr mennyisége változik a receptben leírtakhoz képest?

    Kedvelés

  7. Kedves Kinga! A sok lelkes visszajelzésen felbuzdulva, és a tanácsokat megfogadva, én is nekiláttam ennek a Kinder Maxi tortának. Nos, szerintem annyira óvatos akartam lenni a karamelles résszel, hogy valószínűleg túlsűrítettem. Merthogy én úgy jártam, hogy a fagyasztást követően tökéletesen kemény volt a két korongom, amit a tortába téve, még másnap sem tudtam felvágni, ugyanis a karamell nemhogy folyós állagú nem lett, de sokkal inkább kőkeménységű maradt. Feltételezem, mindez azért történt így, mert túlságosan besűrítettem. Amikor az aprított mogyorót belekevertem, szó szerint úgy kellett kanállal a formába tömködni. Gondolom, ennél folyósabb állagot kellene elérni. Talán ez is hasznos észrevétel lesz a most elkészíteni szándékozóknak. 🙂

    Kedvelés

Hozzászólás