Talán emlékeztek még a múltkori hihetetlen bátorságomra a sós karamelles répatortával. Na ez az az eset, ami vélhetően soha többet nem fog megismétlődni, szemben a mostani, önérvényesítés-deficites helyzettel.
Az úgy volt, hogy málnás csokitortát sütök barátunk szülinapjára, mert a málna és a csoki jó, együtt különösen. Persze a stréber nő – szigorúan az önsorsrontás jegyében – tesztpéldányt készített, mert abból baj nem lehet. Baj nem is lett, csak annyi aprócska változás, hogy a málnás csokitortából a túlerőt képviselő gyerektömeg kiszavazta a málnát. A stréberségét most már erősen kárhoztató nő pedig – megfelelési kényszerének engedelmeskedve – szépen ki is hagyta a málnás csokitortából a málnát. Mert az életben a legfontosabb, hogy tartsuk magunkat az elképzeléseinkhez. Vagy ne.
Jöjjön is a minden málnaságtól megfosztott málnás csokitorta receptje! Megnyugtatásképp: az ünneplő népség a málnátlan csokitortával is kimondottan elégedett volt szerencsére.
Ja, a képen szereplő csokigolyókat ne keressétek a receptben! Elfelejtettem őket rátenni a tortára. 🙂
Csurgatott csokitorta málna nélkül – recept
Hozzávalók (egy 18 cm-es, 4 lapos tortához):
Kakaós piskóta:
3 tojás
150 g (finomítatlan nád)cukor a sárgájához
60 g (finomítatlan nád)cukor a fehérjéhez
15 g cukrozatlan kakaópor
248 g liszt
1,15 dl olaj
1,15 dl tej
3/4 csomag sütőpor
nagy csipet só
Főzött csokikrém:
5 tojássárgája (M-es méret)
250 g tej
330 g habtejszín
260 g tejcsokoládé
50 g étcsokoládé
6 és fél lapzselatin
175 g habtejszín hidegen
semmi málna
Kakaós mascarponekrém a torta körbekenéséhez:
145 g mascarpone
130 g habtejszín hidegen
35 g porcukor
15-20 g cukrozatlan kakaópor
Étcsokoládé ganache a csurgatáshoz:
80 g étcsokoládé
80 g habtejszín szobahőmérsékleten
Elkészítés:
A főzött csokikrémmel érdemes kezdeni, mert egy óra hűtésre szüksége van, mielőtt kenhető állagú lesz. Ehhez a tojássárgájákat a tejjel és a nagyobb mennyiségű habtejszínnel feltesszük melegedni, folyamatos keverés mellet. Ha elérte a 80 fokot, lehúzzuk a tűzről, és az előzőleg jéghideg vízbe áztatott, majd alaposan kicsavart zselatinlapokat feloldjuk benne. Elkeverjük benne a felaprított csokoládét, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Közben a hideg habtejszínből kemény habot verünk, és a kihűlt csokis masszába forgatjuk. Legalább egy órára hűtőbe tesszük.
A kakaós piskótával folytatjuk, bár a piskótasütés akár előző nap is elvégezhető. Én például kimondottan szeretem előre megsütni, és laponként fagyasztva tárolni a bevetésig. A piskótához a fehérjéből a kisebb adag cukorral habot verünk. A tojássárgáját kihabosítjuk a többi cukorral, majd belekeverjük az olajat és a tejet. Beleszitáljuk a kakaóport, sót, sütőport és lisztet, és alaposan eldolgozzuk. Végül beleforgatjuk a fehérjehabot is. Két 18 cm-es tortaforma alját sütőpapírral béleljük, elosztjuk bennük a masszát, és 175 fokos sütőben (légkeverés nélkül) kb. 35 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. A tortaformából kiszabadítva, fejre állítva, rácson hagyjuk teljesen kihűlni, majd két-két lapba vágjuk.
Már az összeállításnál járunk! A főzött csokikrémet elharmadoljuk, és összetöltjük vele a 4 piskótalapot – tevékenykedésünket megkönnyítendő egy tiszta tortakarikában. A torta tetejét csupaszon hagyjuk, és behűtjük egy órára.
Ha megdermedt a torta, jöhet a körbekenés! Ehhez a mascarponét a habtejszínnel és a porcukorral kihabosítjuk, majd elkeverjük benne a kakaóport. A krémmel körbekenjük a torta oldalát és tetejét. Az egyenletes felület eléréséhez segítség itt. Újra behűtjük egy órára.
A csoki csurgatáshoz a habtejszínt forrpontig melegítjük, és az aprított étcsokira öntjük. Két percet várunk, majd fényesre keverjük. A ganache-t egy kancsóból óvatosan végigcsurgatjuk a torta peremén, majd a maradékot eloszlatjuk a tetején. Megint hűtünk.
Az utolsó mozzanatok következnek: a maradék kakaós mascarponehabot nagy csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük, és kis halmokat nyomunk a torta tetejére, majd a málnásság csalóka látszatát keltve néhány szem málnát is elhelyezünk a stratégiailag fontos pontokon. Csokilapkákkal tovább bonyolíthatjuk az életünket.
És kész.
Ha szeretnétek beleásni magatokat a csokitorta témakörbe, ezt a roletti tortát és ezt a Baileys-es verziót ajánlom első körben.
Szia! Imádom a receptjeid (és a család is). Azon gondolkodtam,hogy ez a recept tejcsoki helyett készíthető különféle töltött csokoládéval is? Pl. epres milka,vagy kinder csoki. Köszi ha válaszolsz! Szuper ez a csokitorta,nagy favoritunk 🙂 😉
KedvelésKedvelés
Nagyon örülök, hogy szeretitek a recepteket. 🙂 A töltött csokiban a töltelék az maga nem csoki, úgyhogy az teljesen másként viselkedik. Egy sima kinder az jó lehet, mert az fehér és tejcsokiból áll, de egy töltöttel más a helyzet, azzal nehezen tudom elképzelni. Azért ha kipróbálod, számolj be! 🙂
KedvelésKedvelés
Szia! Lehetséges hogy nem működik a csokikrém a zselatin expresszel? 🤔 Elég híg pedig egy órája hűtöm 🤷♀️😬
KedvelésKedvelés
Szia! Az expresszbol sulyban 4dzer annyi kell, mint a sima zselatinbol.
KedvelésKedvelés
Szia! El lehet készíteni a tortát fondant/unidec bevonattal is,ha csak sima mascarponeval kenem be? Elbírja a torta a bevonat súlyát? Köszönöm szépen.
KedvelésKedvelés
Szia! Én csoki ganache-t használnék a fondant alá, nem mascarponét. Ha a piskótalapok szélén csinálsz a ganache-ból egy peremet, és azon belülre teszed a csokikrémet, szerintem úgy elbírja.
KedvelésKedvelés