Csokicsipke, csokikerítés, csokirács – dobjuk fel vele a tortát!

csokicsipke csokikerítés készítése tortára

Közkívánatra jöjjön egy részletes útmutató a csokicsipke készítéséhez!

Csokicsipke, csokirács, csokikerítés… kinek hogy tetszik, tudományos nevét ne keressük. A lényeg, hogy remekül feldobható vele bármilyen torta, eleganciát, kifinomultságot kölcsönöz. És nem utolsó sorban ápol és eltakar, ha arra van szükség. Néha ez sem árt!

Vegyük például ezt a mákos túrótortát:

torta csokicsipke nelkul
Torta a csokicsipke borítás előtt

Finomnak nagyon finom, de mutatósnak nem mondanám. Ez persze nyilván nem probléma, ha a családtagok már a hűtőajtónál dideregve, egymást félretuszkolva – kisebb termetűek sámli igénybevételétől sem visszariadva – felfalják az utolsó morzsáig. Kevésbé mohó családdal megáldottak, illetve vendégváró hajlamúak viszont fel is öltöztethetik a delikvenst egy kis csokiráccsal, és mindjárt egy totál más tortával nézhetünk farkasszemet. Vele:

Mákos túró mousse torta narancs curd-del

Na ugye. 🙂

És akkor most jön a felhördülés. Ilyet én? Ugyan, kérem! Kicsit bátrabbak: De mégis hogyan?

Rögtön szeretném mindenki felborzolt kedélyeit lecsendesíteni. Sorolom, mi nem kell a csokikerítés előállításához:

  • egy emberöltőnyi szabadidő
  • végtelen türelem
  • emberfeletti precizitás
  • kézügyesség

És mi kell?

  • csoki, jó fajta (azért legyen finom is, ne csak szép, nem? )
  • sütőpapír vagy elhasznált transzferfólia
  • eldobható habzsák, ennek hiányában egy nem teljesen gagyi zacskó
  • ja, és egy torta (behűtve)

Csokicsipke (álnevén csokikerítés avagy csokirács) készítés lépései

Kis matekozással kezdünk: kiszámoljuk a tortánk kerületét (2r*pí). Kevésbé fejszámolós, inkább méricskélős típusúak előkaphatják a szabócentit, és le is mérhetik a tortát. A kijött értéknek megfelelő hosszúságot (kis ráhagyással) levágunk egy sütőpapírból. Ha van már elhasznált transzferfóliánk (amin már nincs festék), az szintén szuper, azon még fényesebb lesz a végeredmény. Nekem most nem volt.

A levágott sütőpapírcsík magassága legyen 1-2 cm-rel magasabb, mint a torta. Illetve ízlés szerint, attól függően, hogy mit szeretnénk, mennyire nyúljon túl a csokicsipke a tortán, számoljuk ki a kívánt magasságot. Sokkal viszont ne legyen magasabb a tortánál, mert nem fog szépen megállni, amikor a tortára igazítjuk!

A sütőpapírcsík formájával játszhatunk is: nem muszáj, hogy a teteje egyenes legyen. Hullámos, cikkcakkos (nagy cakkok), stb. is nagyon izgalmas tud lenni.

A méretre vágott sütőpapírcsíkot tiszta sütőpapírra fektetjük. (Mindent a kevesebb takarításért!)

Csokit olvasztunk, temperálunk (temperálási útmutatót itt találsz).  Egy 18-20 cm-es tortához 10 dkg csoki bőven elég. Ha marad (fog), eltesszük máskorra. Felesleges kicentizni a mennyiséget, nem jó a csipkézés közben azon agyalni, vajon elég lesz-e a csoki.

Egy eldobható habzsákot (vagy helyette egy zacskót) egy pohárba állítunk, gallért csinálunk neki (azaz kifordítjuk a tetejét, hogy a végén azt visszafordítva tiszta, maszatmentes legyen kívülről a megtöltött habzsákunk).

olvasztott csoki habzsákba töltése

A habzsákba töltjük az olvasztott csokit. A csücskén kis lyukat vágunk. Kicsit, de nem mikroszkopikus méretűt. Ha nagyon kicsi lyukkal dolgozunk, túlságosan vékonyak lesznek a csokivonalak, így törékenyebb lesz a csokirácsunk. Némileg masszívabb, vastagabb csokirajzolattal biztosabbra mehetünk.

A habzsák tetejét megtekerjük, és elkezdjük megrajzolni a mintát a sütőpapírra. (Érdemes az első pár vonalat, girlandot egy tányéron vagy másik sütőpapíron gyakorolni.)

Milyen legyen a csokicsipke mintája?

Ez egyrészt nyilván ízlés kérdése. Másrészt viszont én arra szavazok, kezdetben (remegő kezűek a későbbiekben is 🙂 ) válasszunk random módon kivitelezhető, szabálytalan mintát. Ilyen például a málnás tortán a körkörös minta vagy a narancsos-mákos tortán a fehér csokikerítés egymást metsző ferde vonalai.

csokicsipke csokikerítés készítése tortára

Ezeknél nem számít, hogy egyformák-e és ugyanolyan távolságban vannak-e a csokivonalak, a változatosság gyönyörködtet. Szabadon tekergessük, húzogassuk a vonalakat, többször visszatérhetünk ugyanarra a területre. Az sem gond, ha lefutunk a sütőpapírcsíkról, azért tettünk alá másikat.

A fehér csokirácsnál én először végigmentem az egész papíron a balra mutató vonalakkal, aztán visszafelé is végighaladtam a keresztező vonalakkal. Ha valahol nagyon nem lesz egyenletes a minta, nyugodtan javítsunk bele utólag!

csokirács készítése

A fentiekkel ellentétben a bonyolultabb, tervezett minták – ahol egy előre megrajzolt kontúrt követünk – már igénylik a kézügyességet (na jó, legalábbis a kézremegés mentességet), és némi tapasztalatot.

Ha elkészültünk a rajzolgatással, várunk 1-2 percet, hogy a csoki már ne folyjon. Majd a papírcsíkot felemeljük, és áttesszük az alátétként használt sütőpapír még érintetlen területére. Így “sorjamentes”, egyenes csokikerítést kapunk. Valahogy így:

csokikerítés készítése

És akkor most várunk. Méghozzá a csokicsipkével szoros közelségben. Nem megyünk el közben egyet gyorsan porszívózni, meg a gyerek háziját ellenőrizgetni. Árgus szemekkel figyeljük a művünket. Amikor elkezd megkötni a csoki, azaz már nem ragad, ha hozzáérünk, de még puha, hajlítható, akkor eljött a mi időnk. Kivesszük a tortát a hűtőből, és a kicsipkézett sütőpapírt a torta köré igazgatjuk (arra ügyelve, hogy a sütőpapír alja illeszkedjen a torta aljához!). Legyünk határozottak, de gyengédek! Szorosan simítsuk a tortára, simogassuk, egyengessük bátran, hogy mindenütt hozzátapadjon, sehol ne álljon el. Semmilyen plusz “ragasztásra” nem lesz szükség: ha krémmel lekent tortára vagy mousse tortára helyezzük a csokicsipkét, szépen hozzá fog tapadni a tortához.

csokicsipke készítése

Tegyük hűtőbe negyed órára!

Ha letelt, izgalomtól remegő kezekkel fejtsük le a papírt a csokirácsról. Óvatosan, lassan dolgozzunk, nehogy eltörjük a csokit! Ha véletlenül mégis letörünk egy darabkát, finomat visszatapaszthatjuk (kis olvasztott csokival rásegíthetünk).

csokicsipke készítése

Voilá! Már kész is vagyunk. És még a Xanaxunk sem fogyott el. 🙂

Mákos túrómousse torta narancs curd-del és csokikerítéssel

Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!

10 gondolat “Csokicsipke, csokikerítés, csokirács – dobjuk fel vele a tortát!” bejegyzéshez

    1. Szia! Valószínűleg nem lett jó a temperálás. A tortára téve nem dermedt rendesen, vagy előtte, még kiterítve nem kezdett el behúzni?

      Kedvelés

      1. Még kiterítve, kiraktam kicsit a hidegbe és akkor jó lett, a tortán szép lett.

        Kedvelés

  1. Szia !

    Nagyon szuper dolgokat lehet nálad tanulni. GRATULÁLOK.

    Millyen diszitést ajanlanál egy fekete csokikeritéses torta tetejére ? A baratnöm 50 szulinapjára késziteném , és a krémet a tetejére izesitett mascarponéból gondoltam, ami lehet csokis illetve maradhat fehér is . Még nem döntöttem el. Ezt a technikát tegnapi kipróbáltam és nagyon örültem mert elöszörre sikerült.

    Válaszod köszönöm. üdv Anna

    Kedvelés

  2. Szuper jó leírás! Ma sikerült elkészítenem életem első csokicsipkés tortáját. Nem az utolsó lesz, az biztos! 🙂

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s