Süss országtortát! – Őrség zöld aranya torta otthonra komponálva

Őrség zöld aranya torta recept házilag - tökmagos országtorta készítése

Döbbenettel eszméltem rá, hogy én még egyetlen országtortát sem készítettem el, és ez az állapot nem olyasmi, amit akár egy percig is fenn szeretnék tartani a továbbiakban. Elképesztő tohonyaságomon felháborodva azonnal akcióba léptem, és előállítottam egy erősen átszabott Őrség zöld aranya tortát.  A recept tehát nem a hivatalos verzió, hanem az én átiratom, de az eredmény messzemenőkig hozza az Őrség zöld aranya életérzést, csak a meló kevesebb vele. Mondjuk így sem egy villámrecept, az elemek elkészítését nem lehet megspórolni, de némi turbósításra azért sor került. Egy országtortát meg amúgy sem lehet csak úgy összecsapni, mert hát mégis… 

Ez a torta minden földi jót egyesít: édes és savanykás, krémes és roppanós egyszerre. Ráadásul tobzódnak benne az egészséges hozzávalók: a tökmagolaj és tökmagliszt nemcsak a meggyepált immunrendszerünket boldogítja (decemberi vírusinvázió, szeretünk! 🙂 ), de a szellemi frissességüket siratóknak (khhhm, pl. szerző, lásd lentebb 🙂 ) is nagy barátja .  

A lényeg, hogy abszolút megéri belevágni, tejszínhabfóbiásoknak főleg, mert semmi habverés nem lesz! 🙂 Hajrá!

 

Őrség zöld aranya torta recept házilag - tökmagos országtorta készítése

 

Őrség zöld aranya országtorta házi változat – recept

 

Hozzávalók (18 cm-es tortához):

Tökmagos piskóta:

1 tojás

20 g finomítatlan nádcukor a fehérjéhez

50 g finomítatlan nádcukor a sárgájához

75 g liszt

13 g tökmagliszt

0,38 dl hidegen sajtolt tökmagolaj

0,38 dl tej

1/4 csomag sütőpor

Málnazselé betét:

160 g passzírozott málnapüré

25 g finomítatlan nádcukor

2 lapzselatin

Tökmagos roppanós réteg:

45 g tökmag (héj nélküli)

30 g finomítatlan nádcukor

1 ek víz

15 g tökmagolaj

40 g fehércsokoládé aprítva

18 g karamellizált ostyatöret (édes fagyitölcsér is jó)

csipet só

Fehércsokis (namelaka) krémréteg:

(Alaprecept innen)

420 g fehércsokoládé aprítva

200 g tej

4 lapzselatin

400 g habtejszín hidegen

Tökmagos glaze:

33 g kukoricaszirup / glükóz / méz

33 g finomítatlan nádcukor

17 g víz

1 és fél lapzselatin

22 g cukrozott sűrített tej (tubusos)

33 g fehércsokoládé aprítva

22 g hidegen sajtolt tökmagolaj

+ fehércsokoládé a dekorhoz és csokikerítéshez (opcionális)

+ habcsók a díszítéshez

Őrség zöld aranya torta recept házilag - tökmagos országtorta készítése

 

Elkészítés:

A tökmagos piskótával kezdünk. Ehhez a tojásfehérjéből a kisebb adag cukorral habot verünk. A sárgáját kihabosítjuk a nagyobb mennyiségű cukorral, majd hozzákeverjük a tökmagolajat és a a tejet, beleszitáljuk a lisztet, tökmaglisztet és sütőport is. A robotgéppel gyorsan eldolgozzuk, majd fakanállal óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot. Egy 20 cm-es tortaforma aljába sütőpapírt terítünk, és 175 fokos sütőben, légkeverés nélkül, 20 perc alatt készre sütjük a tökmagos piskótát. (Azért 20 cm-es formában sütjük, mert hűlés közben kissé összemegy a piskóta, és fontos, hogy teljesen kitöltse összeállításkor a 18-as tortaformát. Ha van állítható tortakarimánk, akkor ez lényegtelen.) Tűpróbával ellenőrizzük, hogy biztosan átsült-e. 

Amíg sül a tökmagos piskóta, legyártjuk a málnazselé betétet. Ehhez az átpasszírozott málnát a cukorral felforrósítjuk, lehúzzuk a tűzről, és feloldjuk benne az előzőleg jéghideg vízbe áztatott, majd kifacsart zselatinlapokat. A torta átmérőjénél legalább 3-4 centivel kisebb formába öntjük (ez lehet szilikonforma, de egy sütőpapírra állított tortakarika is), és lefagyasztjuk.

A fehércsokis namelaka réteggel folytatjuk a sort. (A namelakán ne húzzátok fel a szemöldökötöket, ez egy szuperkönnyű eljárás!) A tejet felforraljuk. Feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd kicsavart lapzselatint, és hozzáadjuk a fehércsokit. Homogénre keverjük. Ha nem olvadt fel teljesen a fehércsoki, óvatosan rámelegíthetünk, de sokszor egy botmixerezés is elég. Végül két részletben hozzáöntjük a hideg habtejszínt (nem kell felverni!), és fényesre keverjük. Botmixerrel rásegíthetünk. Hűtőbe tesszük, hogy kissé besűrűsödjön.

Őrség zöld aranya torta recept házilag - tökmagos országtorta készítése

Jöhet a tökmagos roppanós réteg. Első körben tökmagpralinét készítünk, ez akár már napokkal korábban is elvégezhető. A tökmagot sütőben pár perc alatt, többször átforgatva kicsit megpirítjuk. A cukrot a vízzel felolvasztjuk. Amint kap egy minimális színt, belekeverjük a tökmagot, majd sütőpapírra kiterítjük. Ha kihűlt, nagyobb darabokra törve aprítógépbe tesszük, és morzsásra aprítjuk. Hozzáöntjük a tökmagolajat, picit megsózzuk, és még keverünk rajta egyet a géppel. 

A fehércsokit megolvasztjuk, belekeverjük a tökmagpralinét és az ostyatöretet. A kihűlt tökmagos piskótát megkenjük a tökmagos-fehércsokis krémmel. Apropó, kitaláljátok, ki az, aki a tesztpéldányt elfelejtette megkenni a tökmagropogóssal, ennek eredményeképpen ügyesen felitatva a teljes fehércsokikrémet a piskótával? Igen, nyert, e sorok hóbortos írója (mondom én, hogy kell ide a tökmag! 🙂 ). Ti legyetek sokkal körültekintőbbek!

Na de térjünk vissza a nem hóbortos munkamenethez! A tökmagos krémmel megkent piskótát tiszta – sütőpapírral bélelt vagy formaelválasztó spray-vel kifújt – tortakarikába szorítjuk, és behűtjük. 

Elkezdjük a torta összeállítását. Ha egy picit besűrűsödött a fehércsokis krém, a felét a tökmagos roppanós rétegre öntjük, és hűtőbe tesszük kb. fél órára. Közben a maradék namelakát már nem hűtjük tovább, hogy önthető állagú maradjon. Amikor kissé megdermedt a tortán a krém, ráhelyezzük a fagyasztott málnazselé betétet, és ráöntjük a maradék fehércsokis namelakát. Hűtőbe tesszük pár órára, ha sietünk, fagyasztóban rágyorsíthatunk.

Amikor megszilárdult a fehércsokis krém, nekilátunk a tökmagos glaze-nek. Én dupla adag glaze-zel borítottam a tortát, de azt túl soknak éreztem, úgyhogy a receptben már a felezett mennyiség szerepel. A glaze-hez a cukrot a glükózzal és vízzel felforraljuk. Feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd kifacsart lapzselatint. A cukros folyadékot ráöntjük az előzőleg kimért sűrített tejre és fehércsokira, és homogénre keverjük. Végül hozzáöntjük a tökmagolajat, és, ha szükséges, alacsony fokozaton – a lehető legkevesebb buborékot belejuttatva – átmixeljük.

Ha már nem forró – max 45 fokos, a tökmagos glaze-t a tortára öntjük, és újból behűtjük.

Végül a kész tortát kiszabadítjuk a tortaformából – ha nem használtunk segéderőt, hajszárítóval gyorsan melegítsük körbe! – fehércsoki dekorral és / vagy habcsókkal díszítjük, fanatikusok csokikerítést is applikálnak köré. A tortát vizes késsel szeleteljük, (ha csokikerítésünk is van, azt forró késsel érdemes óvatosan felvágni), majd lelkesen befaljuk. Ééés emlékezetünkbe véssük az országtorta-gyártással méltán kiérdemelt hű meg ha-kat. 🙂

Hát ennyi a házi Őrség zöld aranya történet… 

A recepthez az egészséges hozzávalókat az Avokadoshop biztosította, köszönet érte.

Fehércsokis témakörben igen ajánlom ezt a málnás fehércsoki mousse-t és ezt az epres namelaka tortát is.

Őrség zöld aranya torta recept házilag - tökmagos országtorta készítése

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s