Mogyorókrémes mousse torta erdei gyümölcs zselével, csipkésen

mogyorókrémes mousse torta recept házilag erdei gyümölcs zselével

Alig várom, hogy felvirradjon a nap, amikor úgy kezdek egy posztot: minden a tervek szerint, csont nélkül. Erre mondjuk vélhetően a személyiségváltó műtétem után kerül sor, de addig már guggolva is kihúzom. Most épp az történt, hogy gondosan kiszámoltam, miből mennyit tervezek tenni a mogyorókrém mousse tortába, hogy tartson is, meg rezgős is legyen. Számológép, jegyzettömb, ahogy kell, mert gondos vagyok, na. Majd természetesen soha többet nem néztem rá a jegyzettömbre, és fejből (csalhatatlan memória in da house) összekotyvasztottam mindent. Kicsit csodálkoztam ugyan, hogy nem elég mogyorókrémes a mousse íze, de kanalaztam még bele egy nagy adagot, majd boldogan bevágtam a  hűtőbe a tortát, hogy utólag érjen a felismerés: azért nem volt az elején olyan mogyorókrémes a mousse, mert több tejszínt tettem bele a gondosan megtervezettnél. Úgyhogy a végeredmény: aprólékos számítgatással eltöltött értékes percek, több tejszín, még több mogyorókrém, viszont változatlan mennyiségű zselatin. Volt bennem némi izgalom, hogy megáll-e a mousse, de hát no risk no fun. Szerencsére most: fun. Főleg, mert naggggyon finom.

mogyorókrémes mousse torta recept házilag erdei gyümölcs zselével

 

Mogyorókrémes mousse torta recept erdei gyümölcs zselével

 

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

 

Kekszes alap:

120 g keksz

1 tk cukrozatlan kakaópr

55 g olvasztott vaj

Mogyorókrém mousse:

320 g Lino Lada Gold mogyorókrém (mogyoródarabkákkal)

3 tojásfehérje

1 kk cukor

200 g mascarpone

250 g habtejszín hidegen

2 csomag expressz zselatin fix (összesen 40 g)

Erdei gyümölcs zselé:

200 g erdei gyümölcs leturmixolva

kb. 12 g cukor (ízlés szerint)

2 és fél db lapzselatin

+ 70 g étcsokoládé a csokicsipkéhez

+ szeder a díszítéshez

mogyorókrémes mousse torta recept házilag erdei gyümölcs zselével

 

Elkészítés:

 

A kekszes alappal kezdünk. Ehhez a kekszet finomra daráljuk, összekeverjük a kakaóporral és az olvasztott vajjal, és egy tortaforma aljába nyomkodjuk. Behűtjük.

A mogyorókrém mousse következik. Ehhez a mogyorókrémet kikeverjük a mascarponéval. A tojásfehérjét a cukorral vízgőz felett csípősre melegítjük folyamatos keverés mellett, majd kihűlésig habosítjuk. Beleforgatjuk a mogyorókrémes masszába. A hideg tejszínből habot verünk. A zselatin fixet több részletben a mogyorókrémes mousse alaphoz keverjük, majd beleforgatjuk a tejszínhabot is. A kekszes alapra öntjük a krémet, és behűtjük. 

Az erdei gyümölcs zseléhez a gyümölcsöt pürésítjük, majd a felét feltesszük főni a cukorral. Amikor már csípősen meleg (erősen gőzölög), levesszük a tűzről, és feloldjuk benne az előzőleg jéghideg vízbe áztatott, majd kicsavart lapzselatint. Hozzáadjuk a hideg gyümölcspürét is, majd a mogyorókrém mousse rétegre öntjük, és hűtőbe tesszük egy éjszakára.

Másnap kiszabadítjuk a tortát a formából, és csokicsipkét fabrikálunk köré. A tetejét szederrel díszítjük, és nagyon boldogan befaljuk.

A receptet a Lino Lada támogatta.

Csokicsipkés hangulatban készült az Őrség zöld aranya torta és a sárgabarackos-karamelles csoki mousse torta is, lessétek meg.

mogyorókrémes mousse torta recept házilag erdei gyümölcs zselével

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s