Alig várom, hogy felvirradjon a nap, amikor úgy kezdek egy posztot: minden a tervek szerint, csont nélkül. Erre mondjuk vélhetően a személyiségváltó műtétem után kerül sor, de addig már guggolva is kihúzom. Most épp az történt, hogy gondosan kiszámoltam, miből mennyit tervezek tenni a mogyorókrém mousse tortába, hogy tartson is, meg rezgős is legyen. Számológép, jegyzettömb, ahogy kell, mert gondos vagyok, na. Majd természetesen soha többet nem néztem rá a jegyzettömbre, és fejből (csalhatatlan memória in da house) összekotyvasztottam mindent. Kicsit csodálkoztam ugyan, hogy nem elég mogyorókrémes a mousse íze, de kanalaztam még bele egy nagy adagot, majd boldogan bevágtam a hűtőbe a tortát, hogy utólag érjen a felismerés: azért nem volt az elején olyan mogyorókrémes a mousse, mert több tejszínt tettem bele a gondosan megtervezettnél. Úgyhogy a végeredmény: aprólékos számítgatással eltöltött értékes percek, több tejszín, még több mogyorókrém, viszont változatlan mennyiségű zselatin. Volt bennem némi izgalom, hogy megáll-e a mousse, de hát no risk no fun. Szerencsére most: fun. Főleg, mert naggggyon finom.
Mogyorókrémes mousse torta recept erdei gyümölcs zselével
Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):
Kekszes alap:
120 g keksz
1 tk cukrozatlan kakaópr
55 g olvasztott vaj
Mogyorókrém mousse:
320 g Lino Lada Gold mogyorókrém (mogyoródarabkákkal)
3 tojásfehérje
1 kk cukor
200 g mascarpone
250 g habtejszín hidegen
2 csomag expressz zselatin fix (összesen 40 g)
Erdei gyümölcs zselé:
200 g erdei gyümölcs leturmixolva
kb. 12 g cukor (ízlés szerint)
2 és fél db lapzselatin
+ 70 g étcsokoládé a csokicsipkéhez
+ szeder a díszítéshez
Elkészítés:
A kekszes alappal kezdünk. Ehhez a kekszet finomra daráljuk, összekeverjük a kakaóporral és az olvasztott vajjal, és egy tortaforma aljába nyomkodjuk. Behűtjük.
A mogyorókrém mousse következik. Ehhez a mogyorókrémet kikeverjük a mascarponéval. A tojásfehérjét a cukorral vízgőz felett csípősre melegítjük folyamatos keverés mellett, majd kihűlésig habosítjuk. Beleforgatjuk a mogyorókrémes masszába. A hideg tejszínből habot verünk. A zselatin fixet több részletben a mogyorókrémes mousse alaphoz keverjük, majd beleforgatjuk a tejszínhabot is. A kekszes alapra öntjük a krémet, és behűtjük.
Az erdei gyümölcs zseléhez a gyümölcsöt pürésítjük, majd a felét feltesszük főni a cukorral. Amikor már csípősen meleg (erősen gőzölög), levesszük a tűzről, és feloldjuk benne az előzőleg jéghideg vízbe áztatott, majd kicsavart lapzselatint. Hozzáadjuk a hideg gyümölcspürét is, majd a mogyorókrém mousse rétegre öntjük, és hűtőbe tesszük egy éjszakára.
Másnap kiszabadítjuk a tortát a formából, és csokicsipkét fabrikálunk köré. A tetejét szederrel díszítjük, és nagyon boldogan befaljuk.
A receptet a Lino Lada támogatta.
Csokicsipkés hangulatban készült az Őrség zöld aranya torta és a sárgabarackos-karamelles csoki mousse torta is, lessétek meg.