Na ez a nyuszi torta sem az a szokásos, bájos kis húsvéti darab: vélhetően egy óvatlan pillanatban C-3PO-val került keresztezésre, és nem a nyúl hordozta a domináns géneket. 🙂
A zoológiai felismerhetőség olyannyira nem jellemzi a tortát, hogy fiacskám megkérdezte, mit tettem a nyuszi szemei alá középre. Mondom, orrot. Na erre a váratlan fordulatra nem számított. Teljesen elképedve a nyilvánvaló debilitásomtól, felvilágosított, hogy a nyúlorr minden, csak nem ilyen. És valóban! Ha a tortakészítés előtt akár 10 másodpercet eltöltök egy nyúl megtekintésével vagy akár elképzelésével, erre magamtól is rájöttem volna. Nos, ez a fázis most kimaradt. Ugye utólag nem lehet érvényteleníteni a biosz érettségit? 🙂
Nyuszi mousse-i drága – a külsejét ért nem teljesen alaptalan vádaskodások ellenére – boldogan feszített a húsvéti asztalon. Mondjuk életútját hosszúnak nem nevezném, a mákos vanília mousse torta nem olyasmi, aminek az eltüntetése a mi családunknak komolyabb kihívást jelentene. 🙂
Mákos vanília mousse torta tükörglazúrral – recept / Nyuszi torta készítése
Hozzávalók (18 cm-es tortához)
Mákos vajas piskótalap:
8 g darált mák
42 g liszt
1 tojás
50 g cukor
50 g szobahőmérsékletű vaj
Mákos vanília mousse:
6 tojás sárgája (M-es méret)
500 g tej
vaníliakivonat vagy őrölt vanília
35 g keményítő
15 g darált mák
100 g cukor
3 db lapzselatin (használatáról bővebben itt)
200 g habtejszín hidegen (ideális esetben 35%-os)
Kakaós tükörglazúr:
(Desszert.neked receptúra)
110 g víz
100 g cukor
50 g glükóz/kukoricaszirup/méz
95 g habtejszín
47 g holland kakaópor (20-22%-os)
4,2 db lapzselatin (7 g)
Nyuszi torta csokidekoráció:
étcsokoládé
porított kakaóvaj
arany lüszterpor
Elkészítés:
A mákos vajas piskótával kezdünk. A puha vajat kihabosítjuk a cukorral, hozzáadjuk a tojást, majd a mákot és lisztet is. Sütőpapíros tepsire kikenjük úgy, hogy egy 16-18 cm-es körlapot a későbbiekben ki tudjunk belőle vágni. (Akkor készítjük a kisebb átmérőjű piskótát, ha szilikon formában állítjuk össze a tortát, és a mousse-ba zárásként nyomjuk bele a piskótalapot.) 180 fokos sütőben, légkeveréssel, 10 perc alatt készre sütjük. A lemezen hagyjuk kihűlni, majd kivágjuk belőle a kívánt méretű kört.
Míg sül a mákos piskóta, elkészítjük a mákos vanília mousse-t. Ehhez A tojássárgájából, tejből, keményítőből, vaníliából, mákból és cukorból sűrű pudingot főzünk. Ha már kimondottan “vaskos” a krém (de nem rántotta!), az előzőleg jéghideg vízbe áztatott, majd alaposan kinyomkodott lapzselatint feloldjuk benne, és hagyjuk a pudingot szobahőmérsékletűre hűlni. Közben a hideg habtejszínből kemény habot verünk, és a kihűlt mákos vaníliás mousse alaphoz forgatjuk.
Jöhet a torta összeállítása. Ha szilikon formával dolgozunk, a mákos vanília mousse-t a szilikon formába töltjük. Ez legegyszerűbb habzsákkal, de anélkül is tökéletes. Arra figyeljünk, hogy ne maradjanak hézagok, levegős részek – ez főleg a torta leendő felső pereménél fontos! Végül a mousse-ba belenyomjuk a mákos lapot, a vízszintességre ügyelve. Ha hagyományos tortakarikánk van, akkor a piskótalap köré csatoljuk (előtte, ha van, a karikát formaelválasztó spray-vel befújjuk), majd beleöntjük a vanília mousse-t, és a lehető legsimábbra simítjuk a tetejét. Mehet a fagyasztóba pár órára. Ha nem tervezzük áthúzni tükörglazúrral, akkor csak hűtőbe tegyük!

Elkészítjük a tükörglazúrt. Ezt frissiben is előállíthatjuk az áthúzás előtt, de már előző nap is legyártható. A kakaó és lapzselatin kivételével a hozzávalókat felforraljuk, majd hozzászórjuk a kakaót, és intenzív keverés mellett egy-két percig főzzük. Lehúzzuk a tűzről, feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd kifacsart lapzselatint. Fényesre keverjük (botmixert is használhatunk, de igyekezzünk nem telenyomni buborékkal!), átszűrjük, majd hűlni hagyjuk. Ha szeretnénk azonnal felhasználni, várjuk meg, míg nagyjából 40-45 fokosra hűl (legyen könnyen önthető, de nem forró). A glaze tetejére felgyűlt buborékokat a bőrös résszel együtt eltávolítjuk, majd körkörös öntéssel bevonjuk a formából kiszabadított, rácsra állított fagyos tortát. Ha már előző nap elkészítettük a glazúrt, akkor óvatosan, több részletben megmikrózzuk, és átkeverjük használat előtt. Az áthúzott tortát behűtjük. Azzal kalkuláljunk, hogy hűtőben sok óra, mire kiolvad a torta!
Ha már kezd kiolvadni a torta belseje, akkor jöhet a nyuszi dekoráció (a füleket könnyebb nem fagyos tortába döfködni). Ehhez már korábban érdemes elkészíteni a nyuszi testrészeit: füleket, szemeket és szigorúan HÁROMSZÖG alakú orrot (csak visszaköszön az a bioszóra! 🙂 ). Ezekhez a csokit megolvasztjuk és temperáljuk, majd az előre megrajzolt mintákat kitöltjük a csokival habzsák segítségével. Rázogassuk meg, hogy elterüljön a csoki! Ahhoz, hogy a fülek befelé hajoljanak, a kiöntött füleket még puha állapotban íves felületre helyezzük, például egy félbevágott papírtörlő guriga belsejébe. A megszilárdult csokidekorációt olvasztott kakaóvajban elkevert lüszterporral átfesthetjük, ha szeretnénk teljes mértékben elrugaszkodni a puritán valóságtól. A kész, tökéletesen megszáradt testrészeket a helyükre illesztjük. A fülek behelyezéséhez késsel vágjunk rést a torta tetején, és úgy szúrjuk őket a helyükre, minél mélyebben, nehogy feldőljenek!
Tálaláskor lelkiismeretfurdalás nélkül feltrancsírozzuk a húsvéti robot nyulat, és gyorsan igazságot osztunk a nyúlfülek sorsa körül kialakult ádáz vitában. (Miért nincs szegénynek három füle?? Na majd jövőre! 🙂 )
Ha egy recept nem recept, a mousse torták lelkes híveinek javaslom megtekintésre a narancsos-mákos túró mousse tortát, a tiramisu mousse tortát és a kávé mousse tortát is, vagy szemezgessetek a mousse torta címszó alatt!
A mákos vanília mousse-hoz kiindulópontként Zsuzsi receptjét használtam.
Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!