Sziámi barátnőm anyukájának (ha nincs ilyen kifejezés, akkor sürgősen be kéne vezetni 🙂 ) kikerekedett az életkora, úgyhogy pont ráfért egy jó torta. Diós vonalon indultam el, és – mint általában, most is – több krémváltozatot teszteltem, csak hogy növeljem a bizonytalansági faktort, mert úgyis olyan flottul szoktam döntéseket hozni. 🙂 Házi főkóstolóm műszere ennél a fahéjas-mascarponés diókrém verziónál jelzett a legvadabbul, úgyhogy a magamnak kifundált dilemmát végül meglepően gyorsan rövidre zártam. A fiacskámnak pedig ígéretet tettem egy otthoni fogyasztásra szánt diótorta záros határidőn belüli elkészítésére. Mert a minőségi kóstolásnak ára van. 🙂
Fahéjas-mascarponés diótorta csurgatva, full extrásan 🙂 – recept
Hozzávalók (18 cm-es 4 lapos tortához):
Kakaós piskóta:
3 tojás
150 g (nád)cukor a sárgájához
60 g (nád)cukor a fehérjéhez
15 g cukrozatlan kakaópor
248 g liszt
1,15 dl olaj
1,15 dl tej
3/4 csomag sütőpor
nagy csipet só
Fahéjas-mascarponés diókrém:
300 g darált dió
225 g tej
3 és 3/4 lapzselatin
450 g mascarpone
225 g habtejszín behűtve
150 g porcukor
1,5 kk fahéj
Étcsokoládé ganache a csurgatáshoz:
80 g étcsokoládé aprítva (kevésbé magas kakaótartalmú legyen!)
80 g habtejszín
+ darabolt dió és csokidekoráció a torta tetejére
Elkészítés:
A kakaós piskótát akár már előző nap is elkészíthetjük: szorosan fóliába csavarva tökéletes állagú marad. A piskótához a tojásfehérjét a kisebb adag cukorral habbá verjük. A tojássárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a folyadékokat, elkeverjük. Beleszitáljuk a lisztet, kakaót, sót és sütőport, alaposan összekeverjük, végül beleforgatjuk a fehérjehabot is. Két tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, beleadagoljuk a masszát, és 175 fokos sütőben (légkeverés nélkül) kb. 35 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük! Ha kész, még azon melegében kivágjuk a formából, és fejtetőre állítva, rácson hagyjuk teljesen kihűlni. A kihűlt piskótákat félbe vágjuk.
Nekilátunk a diós-mascarponés krémnek. A darált diót száraz serpenyőben illatosra pirítjuk (gyorsan meg tud égni, vigyázzunk!). A tejet felforraljuk, egy keveset kiveszünk belőle, és ebben feloldjuk az előzőleg jéghideg vízbe áztatott, majd alaposan kinyomkodott lapzselatint. A többi tejhez hozzáadjuk a diót, és – folyamatos keverés mellett – egy-két percig főzzük. Nagyon-nagyon sűrű, kenhető állagra számítsunk! Levesszük a tűzről, és a zselatinos tejet is hozzáadjuk. Félretesszük hűlni. A porcukorral ízesített mascarponéból és tejszínből masszív habot verünk, majd több részletben a kihűlt diókrémhez forgatjuk. Végül fahéjjal fűszerezzük. Mehet is a hűtőbe a torta betöltése előtt legalább egy órára.
Amikor már jól kenhető a mascarponés diókrém, összeállíthatjuk a tortát. A kakaós piskótalapokat rétegezzük a diós krémmel, végül a maradékkal a torta külsejét is bevonjuk. Behűtjük.
Ha megdermedt a diótorta, jöhet a csoki csurgatása! Az étcsokoládé ganache-hoz a tejszínt forrpontig melegítjük, és az aprított csokira öntjük. Várunk két percet, majd fényesre keverjük. A ganache-t a torta tetejére csurgatjuk – ehhez segítséget itt találtok. Újfent hűtünk.
Ha már kicsit megdermedt a ganache, de nem kötött még meg teljesen, a torta tetejét kedv és eltökéltség szerint csokidekorációval és aprított dióval díszíthetjük. Nálam most madeleine formával készült csokivirág került a tortára, de találtok nagyon látványos és egyszerű csokidekorációs technikákat is itt.
Mókusgénekkel rendelkezők a diótortán kívül ezzel a mogyoró mousse tortával is megörvendeztethetik magukat. 🙂
Kedves Kinga!
A gyönyörű torta felkeltette érdeklődésemet, ki is próbáltam. A két tortaforma hiányában inkább gáztepsiben sütöttem, csak 30 percig, mivel vékonyabb réteg, de így is megégett a tészta alja..Mit ronthattam el?
Egyelőre még roppanós a tortában, de gondolom, megpuhul kicsit. Egyébként a krém nagyon finom, és ott minden működött a leírás szerint!
KedvelésKedvelés
Kedves Krisztina,
Csak most vettem észre az üzenetet. A gáztepsi jóval szélesebb, lehet, hogy még rövidebb ideig kellett volna sütni. Nekem a rendes tortaformában 50-60 perc mindig kelleni szokott, de ez nyilván sütőfüggő is. Remélem, azért megpuhult a krémtől.
KedvelésKedvelés
Szia!
Ha 22 cm-s formában készítem el ezt a tortát, jó, ha mindenből másfélszeres adagot veszek? Vagy az már sok? Három lapba vágnám.
Köszi: Fanni
KedvelésKedvelés
Szia! Ha csak 3 lapost csinálsz, akkor a piskóta mennyisége maradhat a receptben szereplő. Krémből kellhet esetleg valamennyivel több, de szerintem kevesebb, mint másfélszeres.
KedvelésKedvelés
Szia! ha 1 db 18 cmes formam van hogyan sussem meg a piskotakat?felezzem le a mennyiseget es ugy sussem meg 2 reszletben? koszonom! Dóri
KedvelésKedvelés
Szia! Igen, fél-fél mennyiséget süss akkor.
KedvelésKedvelés
Szia! Ha 25 cm-es, 4 lapos tortát szeretnék sütni, mennyi hozzávalóra lesz szükség? Köszönöm szépen! Barbi
KedvelésKedvelés
Szia! Duplázd a mennyiséget! Jó sütögetést! Kinga
KedvelésKedvelés