Fahéjas diótorta full extrásan :)

Fahéjas diótorta recept csurgatva - csokivirág

Sziámi barátnőm anyukájának (ha nincs ilyen kifejezés, akkor sürgősen be kéne vezetni 🙂 ) kikerekedett az életkora, úgyhogy pont ráfért egy jó torta. Diós vonalon indultam el, és – mint általában, most is – több krémváltozatot teszteltem, csak hogy növeljem a bizonytalansági faktort, mert úgyis olyan flottul szoktam döntéseket hozni. 🙂 Házi főkóstolóm műszere ennél a fahéjas-mascarponés diókrém verziónál jelzett a legvadabbul, úgyhogy a magamnak kifundált dilemmát végül meglepően gyorsan rövidre zártam. A fiacskámnak pedig ígéretet tettem egy otthoni fogyasztásra szánt diótorta záros határidőn belüli elkészítésére. Mert a minőségi kóstolásnak ára van. 🙂 

Mascarponés diótorta csurgatva recept és csokivirág

 

Fahéjas-mascarponés diótorta csurgatva, full extrásan 🙂 – recept

 

Hozzávalók (18 cm-es 4 lapos tortához):

Kakaós piskóta:

3 tojás

150 g (nád)cukor a sárgájához

60 g (nád)cukor a fehérjéhez

15 g cukrozatlan kakaópor

248 g liszt

1,15 dl olaj

1,15 dl tej

3/4 csomag sütőpor

nagy csipet só

Fahéjas-mascarponés diókrém:

300 g darált dió

225 g tej

3 és 3/4 lapzselatin

450 g mascarpone

225 g habtejszín behűtve

150 g porcukor

1,5 kk fahéj

Étcsokoládé ganache a csurgatáshoz:

80 g étcsokoládé aprítva (kevésbé magas kakaótartalmú legyen!)

80 g habtejszín

+ darabolt dió és csokidekoráció a torta tetejére

Fahéjas-mascarponés diótorta recept csurgatva és csokivirág

Elkészítés:

kakaós piskótát akár már előző nap is elkészíthetjük: szorosan fóliába csavarva tökéletes állagú marad. A piskótához a tojásfehérjét a kisebb adag cukorral habbá verjük. A tojássárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a folyadékokat, elkeverjük. Beleszitáljuk a lisztet, kakaót, sót és sütőport, alaposan összekeverjük, végül beleforgatjuk a fehérjehabot is. Két tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, beleadagoljuk a masszát, és 175 fokos sütőben (légkeverés nélkül) kb. 35 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük! Ha kész, még azon melegében kivágjuk a formából, és fejtetőre állítva, rácson hagyjuk teljesen kihűlni. A kihűlt piskótákat félbe vágjuk.

Nekilátunk a diós-mascarponés krémnek. A darált diót száraz serpenyőben illatosra pirítjuk (gyorsan meg tud égni, vigyázzunk!). A tejet felforraljuk, egy keveset kiveszünk belőle, és ebben feloldjuk az előzőleg jéghideg vízbe áztatott, majd alaposan kinyomkodott lapzselatint. A többi tejhez hozzáadjuk a diót, és  – folyamatos keverés mellett – egy-két percig főzzük. Nagyon-nagyon sűrű, kenhető állagra számítsunk! Levesszük a tűzről, és a zselatinos tejet is hozzáadjuk. Félretesszük hűlni. A porcukorral ízesített mascarponéból és tejszínből masszív habot verünk, majd több részletben a kihűlt diókrémhez forgatjuk. Végül fahéjjal fűszerezzük. Mehet is a hűtőbe a torta betöltése előtt legalább egy órára.

Amikor már jól kenhető a mascarponés diókrém, összeállíthatjuk a tortát. A kakaós piskótalapokat rétegezzük a diós krémmel, végül a maradékkal a torta külsejét is bevonjuk. Behűtjük.

Ha megdermedt a diótorta, jöhet a csoki csurgatása! Az étcsokoládé ganache-hoz a tejszínt forrpontig melegítjük, és az aprított csokira öntjük. Várunk két percet, majd fényesre keverjük. A ganache-t a torta tetejére csurgatjuk – ehhez segítséget itt találtok. Újfent hűtünk.

Ha már kicsit megdermedt a ganache, de nem kötött még meg teljesen, a torta tetejét kedv és eltökéltség szerint csokidekorációval és aprított dióval díszíthetjük. Nálam most madeleine formával készült csokivirág került a tortára, de találtok nagyon látványos és egyszerű csokidekorációs technikákat is itt.

Diós mascarponés torta csokival csurgatva - recept

Mókusgénekkel rendelkezők  a diótortán kívül ezzel a mogyoró mousse tortával is megörvendeztethetik magukat. 🙂 

8 gondolat “Fahéjas diótorta full extrásan :)” bejegyzéshez

  1. Kedves Kinga!
    A gyönyörű torta felkeltette érdeklődésemet, ki is próbáltam. A két tortaforma hiányában inkább gáztepsiben sütöttem, csak 30 percig, mivel vékonyabb réteg, de így is megégett a tészta alja..Mit ronthattam el?
    Egyelőre még roppanós a tortában, de gondolom, megpuhul kicsit. Egyébként a krém nagyon finom, és ott minden működött a leírás szerint!

    Kedvelés

    1. Kedves Krisztina,
      Csak most vettem észre az üzenetet. A gáztepsi jóval szélesebb, lehet, hogy még rövidebb ideig kellett volna sütni. Nekem a rendes tortaformában 50-60 perc mindig kelleni szokott, de ez nyilván sütőfüggő is. Remélem, azért megpuhult a krémtől.

      Kedvelés

  2. Szia!
    Ha 22 cm-s formában készítem el ezt a tortát, jó, ha mindenből másfélszeres adagot veszek? Vagy az már sok? Három lapba vágnám.
    Köszi: Fanni

    Kedvelés

    1. Szia! Ha csak 3 lapost csinálsz, akkor a piskóta mennyisége maradhat a receptben szereplő. Krémből kellhet esetleg valamennyivel több, de szerintem kevesebb, mint másfélszeres.

      Kedvelés

  3. Szia! ha 1 db 18 cmes formam van hogyan sussem meg a piskotakat?felezzem le a mennyiseget es ugy sussem meg 2 reszletben? koszonom! Dóri

    Kedvelés

  4. Szia! Ha 25 cm-es, 4 lapos tortát szeretnék sütni, mennyi hozzávalóra lesz szükség? Köszönöm szépen! Barbi

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s