Csak meglett a túrótorta is, amit a gyerekek múltkor leszavaztak mindenféle csoki-eper torták miatt. Na nem pont úgy, mint terveztem, mert muszáj volt cselezni. Bele kellett csempésznem némi mákot, hogy csússzon. A terv bevált, a túró szó el sem hangzott, a torta eltűnt. 🙂 Hülye vagyok én, hogy azért küzdök, hogy a gyerekek megegyék a tortát? 🙂 Mindenesetre így született ez a mákos túrómousse torta narancs curddel. Nagyon üde, nagyon könnyed. Jó hír-e, nem tudom: ebből a tortából sokat lehet enni, nagyon sokat. Egyeseknél például ez két komplett példányt jelent hétvégente.
A torta alapja mákos financier piskóta, ami már a szilvás mákmousse-nál is nagyon bejött. Rajta nem kevés mákos túrómousse, végül záróakkordként narancs curd (angol narancskrém).
A tortát igazság szerint egy hétvége leforgása alatt tényleg kétszer is le kellett gyártanom, mert otthon komoly elnyomásban van részem. 🙂 Így kétféle verzióban is elkészült: először kakaós piskótával és fele adag narancs curddel. A piskóta mákosra cserélése jó ötlet volt, a narancs curd esetében a helyzet az, hogy iszonyú finom, ezért dupla adaggal – ha lehet – még finomabb, viszont úgy kevésbé szépen lehet szeletelni. De ennél nagyobb bajunk sose legyen. A receptben az egyszeres adagot adom meg, de ér duplázni. A csokikerítést és a habcsókot pedig nézzétek el nekem, ez nálam a stresszlevezetés része. A tortát szerencsére nem rontják el. 🙂
Mákos túrómousse torta narancs curddel, csokikerítéssel
Hozzávalók (18 cm-es tortakarikához):
Mákos financier alap:
2 tojásfehérje
70 g vaj
20 g méz
50 g porcukor
14 g szemes mák
őrölt vanília (nem életbevágó)
35 g liszt
35 g darált mandula
csipet só
Mákos túrómousse:
350 g túró
70 g kristálycukor
70 g víz
1 tojás
2 tojás sárgája
2,5 dl tejszín (lehetőleg 35%-os) behűtve
15 g porcukor
3 ek darált mák
1 narancs reszelt héja
1 ek frissen facsart narancslé
4 lapzselatin (lapzselatin kisokos itt)
Narancs curd (orange curd, angol narancskrém):
2 nagy egész tojás
1 nagy tojássárgája
10 g keményítő
100 g frissen facsart narancslé
1 narancs reszelt héja
50 g cukor
50 g vaj
Csokikerítés (opcionális):
80 g fehércsokoládé
+ habcsók a díszítéshez (végképp opcionális, habcsók recept és útmutató itt)
Elkészítés:
A mákos financierrel kezdjük. Ehhez a tojásfehérjéből lágy habot verünk, a vajat a mézzel összeolvasztjuk, és halvány barnára pirítjuk. Langyosra hűtjük. A száraz hozzávalókat összekeverjük, és óvatosan a habba forgatjuk, végül belekeverjük a mézes folyadékot is. Hűtőbe tesszük egy órára. Sütőpapírral bélelt tepsin kikenjük úgy, hogy egy 18 cm-es kört ki tudjunk majd belőle vágni. 180 fokos sütőben 8-9 perc alatt megsütjük. Amikor teljesen kihűlt, kivágjuk belőle a torta alapját. A lenyesett felesleg felhasználásáról gondoskodunk (értsd: azonnal megesszük).
Jön a mákos túrómousse. A hideg tejszínből kemény habot verünk, és a hűtőbe tesszük. A túrót áttörjük. A tojásokat kissé kihabosítjuk. A kristálycukorból és vízből szirupot főzünk. Amikor a szirup eléri a 118 fokot (csendesednek a buborékok), a tojáshabot vízgőz fölé tesszük, és folyamatos habverés közben a cukros folyadékot a tojásba csurgatjuk. Ha elegyedett, folyamatos kézi keverés mellett kb. 85 fokig melegítjük. Levesszük a tűzről, feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd kicsavart zselatinlapokat. Kihűlésig gépi habverővel habosítjuk. A túrót ízesítjük a mákkal, porcukorral, narancshéjjal és narancslével, majd apránként belekeverjük a tojáshabba. Végül óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot. A túrómousse-t a tortakarikába helyezett financier lapra simítjuk. Behűtjük.
Elkészítjük a narancs curd-et. A vaj kivételével minden hozzávalót egy lábasba öntünk, és botmixerrel elkeverünk. Közepes lángon, folyamatos intenzív keverés mellett pudingállagúra sűrítjük. Akkor jó, ha már rottyant egyet, és nehéz keverni. Levesszük a tűzről, és belekockázzuk a vajat. Ismét átkeverjük botmixerrel. Ha szép fényes, lefóliázzuk, mégpedig úgy, hogy a fóliát szorosan a narancskrém tetejére simítjuk, így az nem fog bőrösödni, és hűtőbe tesszük. Ha teljesen kihűlt, átkeverjük, és a narancs curdet a torta tetejére egyengetjük. A kész tortát több órára hűtőbe tesszük.
Ha van bennünk hajlam a fanatizmusra, fehércsokiból csokikerítést készítünk, és azzal díszítjük a tortát. Meg néhány kósza habcsókkal. 🙂
Ha a jóból sosem elég, akkor kár lenne kihagyni ezt a cukormentes cseresznyés ricotta mousse tortát és ezt a túró rudi mousse tortát is.
Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!