Mogyoró mousse torta karamellizált mogyorótüskékkel – látens mókusoknak :)

Mogyoró mousse torta karamellizált mogyorótüskékkel, tükörglazúrral és mintás csokigallérral, csoki rózsákkal

Ennél a mogyoró mousse tortánál igazán nem érhet minket a vád, hogy spóroltunk a mogyoróval. Mogyorós tészta, mogyorós roppanós réteg, nagyon mogyorós mousse, a torta tetején a karamellizált mogyorótüske (hivatalos elnevezése kerestetik!) pedig – meglepő módon – szintén mogyoró. Aki otthon jelentősebb számban nevel mókusokat, az most megtalálta a tortáját. Akiknél kicsit alacsonyabb az egy négyzetméterre jutó mókusszám, azok se keseredjenek el: még bárkiről kiderülhet, hogy előző életében mókus volt. Ha erre az információra mégse derülne fény, a tortát saját magunk is simán le tudjuk gyűrni, főleg, ha még egy jó adag sós karamellel is nyakon öntjük tálaláskor.

Akkor csapjunk is bele! A mogyorótüskéknek szentelek egy külön bejegyzést, nehogy elbátortalanodjatok, hogy hosszú a poszt. 🙂 És amúgy is, tekintsetek minden réteget, elemet opciónak! Talán mondjuk a mogyoró mousse-t kivéve. 🙂

 Mogyoró mousse torta karamellizált mogyorótüskékkel, tükörglazúrral és mintás csokigallérral, csoki rózsákkal

 

Mogyorómousse torta karamellizált mogyorótüskékkel, tükörglazúrral, mintás csokigallérral és csoki rózsákkal – recept

Hozzávalók (15 cm-es tortaformához):

Mogyorós dacquoise tészta:

(Pixie Pie receptje volt a kiindulópont)

1 tojásfehérje

10 g cukor

30 g darált mogyoró

17 g porcukor

1 kk kakaópor

Mogyorós roppanós réteg:

40 g mogyorópaszta (pl. Donum Terrae mogyorókrém)

20 g karamellizált ostyatöret (pl. Ázsia Bt-ben kapható)

10 g fehércsoki

Mogyorómousse:

6 tojássárgája

2 dl tej

1 dl habtejszín

100 g cukor

4 lapzselatin (segítség a használatához itt)

50 g darált mogyoró

50 g mogyorópaszta

2,2 dl habtejszín hidegen

Kakaós tükörglazúr:

(Desszert.neked receptúra)

110 g víz

100 g cukor

50 g glükóz/kukoricaszirup/méz

95 g tejszín (lehetőleg 35%-os)

47 g holland kakaópor (20-22%-os)

4,2 lapzselatin (7 g)

Sós karamell a tálaláshoz:

75 g cukor

1-2 tk víz

75 g habtejszín

38 g vaj

Mintás csokigallér (opcionális!)

50 g étcsokoládé aprítva vagy csokilencse formájában

csokoládé transzferfólia (útmutató itt)

+ karamellizált mogyorótüskék és csokirózsák (plasztik csokiból) a díszítéshez (nagyon opcionális 🙂 )

Mogyoró mousse torta tükörglazúrral és karamellizált fehércsoki lapokkal
Ő is mogyorómousse torta, egy héttel korábbról. Így jár az, aki picike tortát készít: dolgozhat duplán 🙂

Elkészítés:

A mogyorós dacquoise lappal kezdjük. Ehhez a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A darált mogyorót összekeverjük az átszitált porcukorral és kakaóporral, és a tojáshabba forgatjuk, és kikenjük egy sütőpapíros tepsire úgy, hogy majd a torta alapját ki tudjuk belőle vágni. 180 fokon (légkeveréssel) kb. 15 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, kivágjuk a tortalapot, és a (formaelválasztó sprayvel kifújt) tortaforma aljába tesszük.

Jöhet is a mogyorós roppanós réteg! Ehhez a fehércsokit gőz felett vagy mikróban óvatosan megolvasztjuk. Az ostyatöretet összekeverjük a mogyorópasztával, majd hozzácsurgatjuk a fehércsokit. A keverékkel megkenjük a dacquoise lapot, és hűtőbe tesszük.

Nekiállunk a mogyoró mousse-nak. Ehhez a tojások sárgáit a kisebb adag tejszínnel, a tejjel és cukorral kb. 80 fokig melegítjük, folyamatos intenzív keverés mellett. Ha elértük a hőfokot, lehúzzuk a tűzről, és  az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd kicsavart zselatinlapokat feloldjuk benne. Belekeverjük a darált mogyorót és a mogyorópasztát. (Ha nagyon tömör a mogyorókrém, pár pillanatig megmikrózhatjuk). Botmixerrel egyneműsítjük. Ha langyosra hűlt (kb. 30 fok), a hideg tejszínből habot verünk, és óvatosan a mogyorós masszába forgatjuk. A mogyoró mousse-t a ropogós rétegre öntjük. Ha tükörglazúrral szeretnénk majd bevonni a tortát, akkor pár órára a fagyasztóba tesszük, ha nem, akkor a hűtő is elég.

Elkészítjük a kakaós tükörglazúrt. Ehhez a glükózt vagy kukoricaszirupot a cukorral, vízzel és a tejszínnel elkeverjük. Közepes lángon, folyamatos keverés mellett felforraljuk, ekkor beleszórjuk a kakaóport is. Újraforrástól számított 2 percig intenzív keverés mellett finoman rotyogtatjuk, majd feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd kinyomkodott zselatinlapokat. Alaposan átkeverjük, és hűtőbe tesszük 1-2 órára.  

Áthúzás tükörglazúrral: A kifagyasztott mousse tortáról levesszük a tortakarikát. Ha ez nehézségekbe ütközne, nagyon rövid idő alatt hajszárítóval körbemelegítjük a tortaformát: így már biztosan le tudjuk venni. A kakaós tükörglazúrt többször rövid ideig megmikrózzuk, átkeverjük, míg kellemesen folyós állaga nem lesz (várhatóan 38 fok táján). A mousse tortát tálcára helyezett rácsra állítjuk – ennek hiányában az átmérőjénél kisebb bármire, és  – folyamatosan, körkörösen öntve –  a tükörglazúrral bevonjuk a tortát. A torta alján a “lecsüngő” tükörglazúrt leszedjük (a torta alját a rácson körbehúzva, vagy késsel), és áttesszük a tortát egy tortatálra. A tálca által felfogott lecsurgott tükörglazúrt összegyűjtjük, és újabb felhasználásig a hűtőben tároljuk.

A bevont tortát tetszés szerint még tovább designolhatjuk. Jól mutat rajta szegélyként egy mintás csokigallér, melyről bővebben itt olvashattok. A karamellizált mogyorótüskékhez pedig itt a képes útmutató.

És akkor már csak a full hedonistáknak van hátra egy csöppnyi meló: a sós karamell elkészítése. Ehhez a cukrot kevés vízzel aranyszínűre karamellizáljuk egy szélesebb lábasban. Közben a tejszínt felmelegítjük. Ha elértük a kívánt színt, a karamellhez öntjük a meleg tejszínt, és folyamatos keverés mellett addig melegítjük, míg láthatóan sűrűbb lesz. Ekkor lehúzzuk a tűzről, megsózzuk (csak bátran!), majd apránként elkeverjük benne a vajat. Tálaláskor a sós karamellt a tortaszeletekre csurgatjuk (ha túlságosan besűrűsödne, kicsit megmelegítjük).

Mogyorómousse torta karamellizált mogyorótüskékkel és mintás csokigallérral

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s