Nem vagyok egy nagy névnaptartó, de ha kínálkozik alkalom a legitim tortasütésre, azt igazán botorság lenne kihagyni. Úgyis van annyi tortamentes nap az évben, feleslegesen ne szaporítsuk őket! A temérdek családtag közül most a fiam volt olyan kedves, hogy ünneplési lehetőséget produkált. Nem tétováztam! Előkaptam a koffeinmentes kávét (ó, igen, meglepő ízlése van a gyereknek!), mégse pörögjön egész nap a hátán szegény, és aztán lett neki tiramisu mousse tortája.
A fiacskám nem az a típus, aki dicséretekkel és bókokkal halmozza el az anyját, de most meglehetősen elragadtatta magát, és kijelentette, hogy szerinte eddig ez a legjobb torta. A torta készítőjét nem méltatta, de ne legyünk telhetetlenek! 🙂
A recept előtt annyit előre kell bocsátanom, hogy ez a torta nagyon gyorsan fogy, úgyhogy aki jót akar magának (például saját maga is szeretne hozzáférést a tortához), az egyből kettőt készít. (Magasabb tortát ebből nem javaslok, mert elég lágy a krém, és a súlya alatt megrogyna.)
UPDATE: azóta újra elkészült a tiramisu mousse torta, gyíkmázas / pókhálós tükörbevonattal (ld. lentebbi képek), és egy harmaddal megnövelt mousse mennyiséggel (azaz 4 tojásra arányosítva)… így is nagyon tudom ajánlani, de a receptben meghagytam az eredeti mennyiségeket és díszítési eljárást.
Tiramisu mousse torta csokiköpenyben – recept
Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):
Kakaós vajas piskótalap:
1 tojás
40 g liszt
10 g kakaópor (cukrozatlan)
50 g vaj (szobahőmérsékletű)
50 g (por)cukor
Tiramisu mousse:
250 g mascarpone
3 tojás
4 ek cukor
őrölt vanília
1,5 csomag expressz zselatin fix (30 g)
Rétegzéshez:
2 kapszula kávé hosszúra lefőzve, hidegen (gyerekjelenlét esetén koffeinmentes)
2 ek cukor (ízlés szerint több vagy kevesebb)
kb. 6 db babapiskóta
kakaópor (cukrozatlan)
Étcsokoládé ganache:
80 g étcsokoládé (aprítva vagy csokilencse)
0,8 dl habtejszín
Mintás csokiköpeny:
120 g étcsokoládé
transzferfólia (pl. Ázsia Bt, Cukrászdiszkont)

Elkészítés:
Először elkészítjük a kakaós lapot. Ehhez a puha vajat kihabosítjuk a cukorral, majd eldolgozzuk benne a tojást, végül jöhet bele a liszt és kakaó is. Sütőpapíros tepsire kikenjük úgy, hogy majd egy 18-as körlapot ki tudjunk belőle vágni (kicsit összezsugorodik sütéskor a méret, ezzel számolni kell!). 180 fokon 10 perc alatt készre sütjük. Ha teljesen kihűlt, kivágjuk a körlapot, és beletesszük egy tortakarika aljába. Ha van formaelválasztó spray-nk, előtte azzal kifújjuk a karikát.
Nekiállunk a tiramisu mousse-nak. Ehhez a fehérjét egy kanál cukorral kemény habbá verjük. A sárgáját is kihabosítjuk a maradék cukorral és a vaníliával. A mascarponét belekeverjük a sárgájás részbe, hozzászórjuk a zselatin fixet, és alaposan elkeverjük. Végül óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot is.
Jöhet a mousse torta összeállítása. A formába helyezett kakaós piskótát meglocsolgatjuk a beédesített hideg kávéval, majd rákanalazzuk a tiramisu mousse felét. A babapiskótákat röviden belemártjuk a kávéba, és a mousse-ba nyomjuk. Ha befedtük a krémet a babapiskótákkal, kakaóport szitálunk rá (ne spóroljunk!), majd jöhet a mousse második fele. A tortát pár órára hűtőbe tesszük, tűkön ülők pedig fagyasztóba.
Elkészítjük a étcsoki ganache-t. Igazság szerint én most kakaós tükörglazúrt használtam, de sokkal egyszerűbb megoldás a ganache, úgyhogy maradjunk ennél. 🙂 A tejszínt felforrósítjuk (ne forraljuk!), és az aprított csokira öntjük. Két percig nem birizgáljuk, majd fényesre keverjük. Ha már nem túl meleg, a torta tetejére öntjük, és újra behűtjük.
Amikor a ganache is megkötött, a tortát kiszabadítjuk a formából. Ha nem használtunk formaelválasztó spray-t vagy fóliát, akkor röviden hajszárítózzuk körbe a tortát, és úgy vegyük le a karikát.
Designmániások számára elérkezett a pillanat, hogy felöltöztessék a tortát ünneplőbe mintás csokiköpeny formájában. 🙂 Ehhez a részletes, fényképes útmutatót itt találjátok. Ha nem tornyosulnak otthon a transzferfóliák, csokikerítéssel is nagyon jól fog mutatni, szerintem. 🙂
Vagy maradhat a tükörglazúros verzió:
És egy még újabb, ezúttal márványos tükörglazúros változat:
Ez utóbbihoz a márványos bevonat 2/3 adagnyi tejcsokis tükörglazúrral és fehércsoki mázzal készült. A fehér csokis arányai megegyeznek a tejcsokissal, annyi különbséggel, hogy 66 g sűrített tej helyett 46 kell hozzá. A kettőt összeöntöttem, de nem kevertem el, és így öntöttem a tortára.
Tükörmázas kategóriában ez a gesztenye mousse és ez az eper-csoki mousse torta is megér egy próbát.