Van már fent a blogon nutellás torta, de egyrészt nutellás tortából sosem elég :), másrészt nem pont ilyen összeállításban szerepel. Nálunk ez egy nagy-nagy favorit, burkolt tortába is sokszor kerül (pl. a focilabda torta, az emeletes Jégvarázs torta és az autós torta is így készült). Iszonyú finom és totálisan maceramentes. 🙂 Az egyetlen aprócska nehézség… na az majd kiderül a poszt végén. 🙂
Nutellás torta csurgatva – recept
Hozzávalók:
(egy 15 cm átmérőjű, 4 lapba vágott vagy egy 18 cm átmérőjű 3 lapba vágott tortához)
Kakaós piskóta:
2 tojás
100 g (nád)cukor a sárgájához
40 g (nád)cukor a fehérjéhez
10 g cukrozatlan kakaópor
165 g liszt
0,75 dl olaj
0,75 dl tej
fél csomag sütőpor
csipet só
Nutellás-mascarponés krém:
350 g Nutella vagy nagyon jó minőségű mogyorókrém
700 g mascarpone
Étcsoki ganache a csurgatáshoz:
75 g étcsokoládé aprítva vagy csokilencse formájában
0,75 dl habtejszín
Elkészítés:
A kakaós piskótával kezdünk. A tojásfehérjéből a kisebb adag cukorral habot verünk. A többi cukrot a tojássárgájával kihabosítjuk, beleöntjük az olajat és tejet, elkeverjük. Hozzászitáljuk a száraz hozzávalókat, alaposan összekeverjük, végül beleforgatjuk a fehérjehabot is. Egy tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, és 175 fokos sütőben (légkeverés nélkül) kb. 50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük! Ha kész, még azon melegében kivágjuk a formából, és fejtetőre állítva, rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Elkészítjük a nutellás-mascarponés krémet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a két hozzávalót alaposan összekeverjük (és buzgón kóstolgatjuk). 🙂
A torta összeállítása következik. A kihűlt piskótát mérettől függően 3 vagy 4 lapba vágjuk, és a piskótát a nutellás krémmel felváltva egymásra rétegezzük. A maradék krémből egy keveset félreteszünk a torta tetejének díszítéséhez, a többivel pedig egyenletesen körbekenjük a tortát. Ez két részletben a legszerencsésebb: először egy nagyon vékony réteget kenünk, ez lefogja a morzsákat. Behűtjük, majd ha megdermedt a krém, a megmaradt krémmel még egyszer körbekenjük a tortát. Hűtés következik.
Elkészítjük az étcsoki ganache-t a csurgatáshoz. Ehhez a habtejszínt forráspontig melegítjük, azonnal levesszük a tűzről, és az aprított csokira öntjük. Két percig pihegünk, majd fényesre keverjük a csokimázat. Amikor a ganache már csak langyos (és még folyós állagú), a tortára csurgatjuk. Csurgatási okosságokat itt olvashattok. 🙂 A tortát hűtőbe tesszük.
Jöhet a végső designolás. A félretett nutellás krémet tetszőleges díszítőcsővel ellátott habzsákba szedjük (én 1M-t használtam), és nyomunk pár kupacot/csillagot/akármit a torta tetejére.
És ha most azt hiszitek, ennyi, nagyon tévedtek. A legnehezebb feladat még hátravan: ellenállni a csábításnak, és kihúzni a bontatlan tortával legalább az első vendég érkezéséig. 🙂 Adrenalinhuszárok (pl. jómagam) furikázhatnak is a tortával keresztül-kasul a városban, az is fejleszti a jellemet. 🙂
Ha ez a torta bejött, ezt a nutellás kókusztortát is szeretni fogod. No meg ezt a mogyorókrém mousse tortát is.
Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!
Szia!Az lenne a kérdésem,hogy 22-24cm-es tortaformához (20szelet kb) mik az arányok?:)Köszönöm
KedvelésKedvelés
Szia! Ha nem akarsz magas tortát, akkor 3 tojásból mehet a piskóta, úgy 3 lapba tudod vágni. Én szeretem a magasabbat, itt a posztban ez 4 lapos, úgyhogy csinálhatod 4 tojásból. Ha az magasságilag nem fér bele a formádba, akkor kétszer sütheted 2 részletben. Krmből pedig, ha 4 lapost csinálsz, akár 2szeres mennyiség is kellhet. Jó sütögetést!
KedvelésKedvelés
Köszönöm:) Lisztből és a többi hozzávalóból nem is kell több? 🙂
KedvelésKedvelés
Dehogynem! 🙂 Azt arányosan szorozd fel annak függvényében, hogy végül hány tojásos piskóta mellett döntesz!
KedvelésKedvelés
Jajj,persze😅Leesett…értem:) Bocsi🤣🤣🤣
KedvelésKedvelés
🙂 🙂 Semmi gond! 🙂
KedvelésKedvelés
Szia. Ne haragudj de ez a recept iszonyat ilyen gusztustalan piskótát meg nem csináltam itt valamit az aranyokkal nem jól írtál egy olajos folyós nem meg sült valami lett belőle és a csoki mázzal ugyan ez lett!!!!!!
Képet is csatolnek de ide nem tudok sajnos
KedvelésKedvelés
Szia! A receptben stimmelnek az aranyok, rengetegszer sutom ezt a piskotat, es masok is sokszor. Nehez igy rajonni, mi lehetett a gond nalad, vagy veletlenul elmertel vmit, vagy a te sutodben tovabb kellett volna sutni. Sajnalom, hogy nem sikerult. Tuprobaval mindig ellenorizd, mielott kiveszed, akkor elkerulheto, hogy folyos maradjon! A ganache kulonbozo csokikkal mas-mas allagu lehet , Pl Tibivel nem eleg folyos.
KedvelésKedvelés
Gulyás Ildikónak arra hívnám fel a figyelmét, hogy 0,75 dl az 75 ml. Remélem segítettem. Így biztos jó lesz!!
KedvelésKedvelés
🤣🤣🤣🤦♀️
KedvelésKedvelés
Én is rendszeresen sütöm, az itt leírt recept alapján, abszolút sikerélmény süti!
KedvelésKedvelés
Nagyon köszönöm a visszajelzést, örülök neki!
KedvelésKedvelés
Szia sima cukorral is jó lesz?
KedvelésKedvelés
Szia! Persze, a nádcukrot azért is tettem zárójelbe, mert én szívesen használom, de tökéletes a sima is.
KedvelésKedvelés
Tökéletes a recept, már rengetegszer megsütöttem. Mindenki imádja, én is. Az arányok rendben vannak!
KedvelésKedvelés
Kedves Orsolya! Köszönöm! 🙂 Örülök, hogy szeretitek. 🙂
KedvelésKedvelés
Na, en sem tudok olvasni latom! 0.75l nek olvastam a tejszint, bar csak fel liter volt itthon, de mondom 50 gr csokival ez vmi kakao se lesz. Betettem igy 200 grammal tobb csokigolyocskat, igy elviselheto lett a csurgatas 🙈 csak most van egy fel labos csokimazam😅
KedvelésKedvelés
Forró csokinak ideális lesz. 🙂
KedvelésKedvelés
Tökéletes a recept, imádom a blogod, érthető minden és a halandó ember- mint én, olyan tortacsodákat készítek, hogy csak na!
Nagyon köszönöm! Viszem a hírét rendesen a barátnőim és családom körében… Caatolnék képet is, de nem tudok…
KedvelésKedvelés
Jaj, de édes vagy, csodás ezt hallani, köszönöm, nagyon örülök a sikereidnek! És köszönöm a hírvivést is. 🙂 Szívesen megnézném a tortáid, a blog facebook oldalán tudod csatolni: https://www.facebook.com/sweetandcrazy.tortadesign/
KedvelésKedvelés
Szuper, már megyek is a Facebookra. Eddig Instagramon követtelek…
KedvelésKedvelés
Várlak! 🙂
KedvelésKedvelés
Szia!
Borkolt tortát szeretnék csinálni a recepted alapján, 27 cm tortaformám van, 3 lapba vágnám a piskótát.
Hogy változnak az arányok?
Köszönöm
KedvelésKedvelés
Szia! Duplázni kellene a mennyiségeket. Jó sütögetést!
KedvelésKedvelés
Köszönöm szépen!
KedvelésKedvelés
Szia!
Még annyit szeretnék kérdezni, hogy a fondanttal burkolt tortát szeretném fondant mintákkal díszíteni.
Ha egy kicsit megvizezem úgy egymáshoz tapad a két réteg?
Köszönöm
KedvelésKedvelés
Eztva nagassagu tortat ami a keoen van milyen meretu formban sutotted. Kezdo vagyok nekem szemre nem megy, es go dolom a sutesi ido is valtozik felek suletlen v tulsult lesz, v tul alacsony v tul magas…leirnad a formameretedet ehhez?
KedvelésKedvelés
Szia! A képen a torta 15 cm-es formában sült, és 4 lapba vágtam. A sütési idő sütőnként is változik, úgyhogy mindenképp figyelj.
KedvelésKedvelés
Szia! 😊
Nagyon tetszik a recepted, minden világos és érthető!
Egy olyan kérdés merült fel bennem, hogy a csurgatás lehetséges akkor is, ha fondant-tal burkolom a tortát? Megáll, ill. megdermed rajta a csoki?
Köszönöm a választ! 😊
KedvelésKedvelés
Szia! Köszi, örülök, hogy tetszik! 🙂 Nem próbáltam még így, de ha ki van hűtve a torta, akkor minden bizonnyal így is fog működni a csurgatás.
KedvelésKedvelés
Szia!
Azt szeretném megkérdezni, hogy a ganache fehér csokival is működhet? Köszi 🙂
KedvelésKedvelés
Szia, Igen, de akkor kb. feleannyi tejszín kell csak.
KedvelésKedvelés
Szia, már többször elkészítettem ezt a nutellás tortát, sőt gm és laktózmentes változatban is teljesen ilyen szép és finom lett.
Szerinted működik-e úgy is, hogy itthon megsütöm és elkészítem a krémet, hűtve tárolom és a köszöntés helyszínén állítanám össze, ott újra a hűtőbe kerülne egy kicsit. Bírja vajon a krém összekeverve egykét napig?
Köszönöm válaszodat.
KedvelésKedvelés
Szia! Örülök, hogy bejött a torta! Szerintem működik így is. Üdv. Kinga
KedvelésKedvelés
Szia! Másodszor készítem a recepted alapján ezt a tortát, elsőre szuper finom lett! Köszi a részletes iránymutatást! Egyetlen dolgot nem tudok megfejteni, hogy mitől van: feljön a tészta közepe sütés közben, mint egy vakondtúrás. Nem annyira gáz, van az a kés, amivel lehet segíteni a problémán, de mégis érdekelne, hogy szerinted mit csinálok rosszul? Vagy a sütőm miatt lehet?
KedvelésKedvelés
Szia! Valószínűleg a te sütődben túl magas a hőmérséklet, kicsit vedd lejjebb, és próbáld ki úgy. És ne használj légkeverést! Jó munkát hozzá!
KedvelésKedvelés