Autós tortából sosem elég :) – főleg, ha Forma 1 versenyautós, autópályás!

Forma 1 autós torta - versenyautós autópálya torta fondanttal burkolva

Azt hiszem, a címmel mindent elmondtam. 🙂 Nincs új a nap alatt, nincs meg fiúgyerek autós torta nélkül túl sokáig. Ez most egy nagyobb kaliberű, 7 éves pasis torta Forma 1 design-nal, versenyautókkal, autópályával. Már csak egy kis szotyit kellett volna szórni a tetejére… Vagy az a foci? 🙂 

Jöjjön is néhány technikai részlet fázisfotókkal! Gyurmázásra fel! (Ha a torta leburkolásához kell egy kis segítség, itt találsz.)

Forma 1 versenyautó készítése fondantból

Forma 1 versenyautó készítése fondantból

 

Autós tortán kisautóknak lenniük, kell, ez nem kérdés! Forma 1 tortán nyilván versenyautóknak kell gurulniuk. A versenyautó figurákat mindenképp készítsük el az ominózus nap előtt egy-két-három nappal korábban, mert a lelkes szülinapos kezek között egy vadi új karosszériájú jármű esetleg megadja magát! 

Figyelem, nagyon fontos: gyors színű autókat készítsünk! 🙂 Mint kiderült, igencsak hiányos színismeretekkel éldegéltem én eddig csak úgy bele a vakvilágba: teljesen elkerülte a figyelmem, hogy vannak gyors és lassú színek. A zöld például nyilvánvalóan lassú szín, szemben a piros és sárga turbógyors színekkel. Ha nem akartok csúnyán leszerepelni szín- és gyorsaságszakértő kiskorúak előtt, tájékozódjatok! 🙂 

Ha a színprojekten túl vagyunk, gyártsuk le az alvázat, vagy miszöszt!  (Egy 18 cm-es tortára kb. 13-15 g fondantból készül egy jármű.) Golyó, hurka, eddig sima ügy. Ennél már csak ezután lesz egyszerűbb. 🙂 A hurkát egyik végén elkeskenyítjük két kezünk között. Letesszük, és felülről egy tortasimítóval vagy sima deszkával nyomást gyakorlunk rá, hogy a teteje lapos legyen. Ugyanezt megtesszük a két oldalával és az elejével és hátuljával is.

Egy golyófejű fondant mintázóval helyet csinálunk a versenyzőnek az autó nagyjából kétharmadánál. Egy kis adag fondantot kinyújtunk, és kivágunk belőle egy trapéz alakú formát: ez lesz a spoiler. Őt félretesszük egy napra, és csak akkor erősítjük majd az autóra, ha megszilárdult.

A versenyautó alapszínétől eltérő színű fondantból kinyújtunk egy keveset, vékony csíkot vágunk, és kis vízzel az autó orrától kezdődően egészen a vezetőülésig rátapasztjuk az autó tetejére. Kiszúrunk egy kis kört, és a csíkra ragasztjuk. Ételfestékes filccel gyors portrét is rajzolhatunk rá a szülinaposról, de ha erre véletlenül nem lenne időnk, a szülinapos éveinek száma is megteszi! 🙂 

Itt tartunk:

Forma 1 versenyautó készítése fondantból

Jöhet a sofőr és a kerekek! Mindkettő fekete fondantból készül. A versenyzőhöz készítünk egy kis fekete golyót, majd fehér fondantból kivágunk egy icipici trapéz alakot, és a fejre ragasztjuk, a fejet pedig a vezetőülésbe. A kerekekhez fekete fondantot nyújtunk, kis köröket szúrunk ki, a kerékhatást fokozandó egy kis kerek díszítőcső végével – vagy kreatívan bármi mással 🙂 – egy körvonalat nyomunk a kerekek közepébe. Mindent a helyére tapasztunk kevés vízzel, nagyjából így:

Forma 1 versenyautó készítése fondantból
Nem kell megrémülni, nem 8 kereke lesz az autónak: itt már a másik kocsihoz készülnek a kerekek 🙂

Nyilván hasonló módon másik színből is készíenünk kell még egy autót: az autóversenyzés nem pasziánsz. 🙂 

Ha türelmesen kivártuk, hogy megszáradjon a spoiler, a versenyző mögé rögzítjük kevés vízzel, és már száguldhatnak is a fondant kisautók.

Forma 1 kockás zászló készítése fondantból

 

Mint már említettem volt, ez most nem egy dömperes, kukásautós kisfiús torta, hanem komoly Forma 1-es. Ehhez pedig dukál némi fekete-fehér kockás motívum, úgyhogy a Forma 1 zászlót nem ér lespórolni! 

Rögtön szeretném jelezni, hogy a fázisfotón egy nagyobb zászló szerepel, mint a végleges tortán: igen, igen, nem vagyok különösebben nagy arányérzékkel megáldva, a gyártási lázban nemigen tűnt fel, hogy a zászló mérete éppen megegyezik a versenyautóéval. 🙂 De utólag is sikerült szerencsére korrigálni a dolgot: egy szikével vállalhatóbb méretűre alakítottam a már megszilárdult zászlót. Ez nem csak azért fontos, hogy a gyerekeknek ne torz képe alakuljon ki a valóságról: teherbírás szempontjából sem mindegy, hogy mennyire fejnehéz a vékony dróton a lobogó. 🙂 

Forma 1 zászló készítése fondantból - kockás fondant zászló

A fondant zászlóhoz első lépésben kinyújtjuk a fehér cukormasszát. Ha boldog tulajdonosai vagyunk egy négyzet alakú rugós kiszúrónak, akkor (a legkisebb mérettel) rámérünk megfelelő mennyiségű négyzetet a kinyújtott anyagra. Én akkor a megfelelő mennyiségnek a 3×5-öt éreztem, de később a 3×3 bizonyult szerencsésebbnek. A benégyzetezett területet körbevágjuk, kivéve az egyik rövidebb oldalát: az itt túllógó fondantot rátekerjük egy cukrászati virágdrótra (vagy hurkapálcára), hátul is ellapogatjuk. (Én persze előbb tekertem, utána vágtam körbe, de egyszerűbb fordítva).

Fekete fondantból – ha a 3×3-nál maradunk – kivágunk 5 kis négyzetet. Ha nincs négyzetkiszúrónk, akkor pizzavágóval/késsel/szikével oldjuk meg a feladatot. A fekete négyzeteket – picit benedvesítve – sakktáblaszerűen rápakoljuk a fehér fondantra, és sütőpapíron száradni hagyjuk. Fontos, hogy ne a drótnál fogva emelgessük a zászlót addig, amíg nem száradt meg, mert kilazíthatjuk a fondantot a drót körül, és később lecsúszhat, mozoghat a zászló. Ha megszilárdult, átfordítjuk, és ide is nyomkodunk fekete négyzeteket. Ezt az oldalt is száradni hagyjuk. A nagy napon a torta tetszőleges pontjára szúrjuk a kockás lobogót.

Forma 1 autós torta készítése részletesen - autópálya torta fondantból

További design ötletek

 

Egy kis zöld gyep általában jól mutat az autópályás tortákon: megtöri a szürkeséget. A füvet előállíthatjuk zöld fondantból fokhagymanyomóval (mint ennél a focilabda tortánál), vagy zöldre színezett, porcukorral kihabosított mascarponével is. Ennek technikájáról részletesen a “szőrös cica tortánál” olvashattok.

A torta – a Forma 1-ességet hangsúlyozandó – alul fekete-fehér kockás szegélyt kapott. Ezt nagy négyzetkiszúróval a legkönnyebb kivitelezni, ennek hiányában a legjobb megoldás vonalzó mentén felvágni a kinyújtott fehér és fekete fondantot. Ha a négyzetek oldalszélességének a vonalzó szélességét vesszük, egyszerűbb a dolgunk.

Mielőtt elkezdjük körbepakolni a tortát a négyzetekkel, csekkoljuk, hogy jól fog-e kijönni a fekete-fehér váltott sorrend a szegély két végének összeillesztésénél, illetve pont egész négyzetre jön-e ki. Ha bármelyik is nem stimmel, akkor egyrészt ezt a torta hátuljára lokalizáljuk, másrészt a fennmaradó problematikus területet osszuk fel kisebb kockákra/csíkokra, és itt ezekkel a kisebb egységekkel hajtsuk végre a fekete-fehér váltogatást. ÖÖÖ, ez így lehet, hogy nem világos… 🙂 Példa: nálam ez úgy jött ki, hogy a szegély két vége közé nagyjából egy négyzet fért volna be, de egyik oldalról fekete, másik oldalról fehér szomszédot kapott volna. Így a négyzet helyett egy fél négyzetnyi fehér és egy fél négyzetnyi fekete fondantot ragasztottam fel: így megvalósult a váltott színrend, és abszolút nem volt feltűnő a turpisság.

Kedvünk szerint még ezzel-azzal díszíthetjük a tortát, aztán már csak az van hátra, hogy az ünnepelt értő mozdulatokkal felavassa a versenypályát. 🙂

Fiús családok figyelmébe ajánlom ezt az autós tortát is, de egy kedvenc focicsapatos tortával (nálunk Barcelona) sem nagyon lehet mellényúlni.

Forma 1 autós torta - versenyautós autópálya torta fondanttal burkolva

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s