Ha a gyerek autós tortát akar… – ötletek és technikák egyszerűen autós designhoz

autós torta - autótorta ötletek

Volt ugye a focitorta, aminek mindenképp szerepelnie kell valahol az első 12 szülinap tortái között egy fiú életében. Na, ha a foci az egyik, akkor az autó a másik, ami abszolút megúszhatatlan. 🙂 A saját fiamnál sem volt ez másképp, de most egész kivételesen nem neki készült egy 1001. torta. Ha az ember babszemnyi lánya szereti magát kisfiúkkal körülvenni, akkor előbb-utóbb felbukkan az igény egy autós tortára.

Az autós torta elég hálás dolog, mert millióféleképpen variálható, kis- és nagyfiúsítható is. Jöjjön is néhány ötlet!

autós torta fondanttal burkolva - ötletek, útmutató lépésről lépésre

Marcipán / fondant autó figura

 

Mit ér egy autós torta, ha nem lehet a tetején mindenféle kisautókkal brümmögni? (Ez az adekvát kifejezés arra a tevékenységre, amikor a kisfiúk a tökéletes átszellemültség állapotában ide-oda tologatják a járműveket, és közben bugyborékol a szájuk?) 

Brümmögés kell, ezt leszögezhetjük. Akkor pedig elő kell állítani erre alkalmas járműveket. Szerencsére ezek már jóval a nagy nap előtt elkészíthetők. Így legalább van idejük száradni, és nem nyomódnak össze, ha a brümmögésre tényleg sor kerül. (Kezdem megszeretni ezt a szót. Remélem, nem derül ki, hogy nem is létezik.)

Autófigurából lehet állati szofisztikáltat is készíteni: na ez most nem az. 🙂 Ez az a típus, amit az ünnepelt maga is el tud készíteni a tortájára, feltéve, hogy nem majszolja el idejekorán a marcipánt. 🙂

A kisautóhoz fogunk egy darabka marcipánt vagy fondantot, és golyót gyúrunk belőle. Érdemes (lelki) szemeink elé képzelni a majdani tortát, hogy a kisautók legalább hellyel-közzel megfelelő méretűek legyenek, és ne kelljen majd se egy terepasztal méretű tortát legyártanunk, se röviden elmesélnünk Gulliver történetét Lilliputban. Ha megvan a tökéletes méretű golyó, a tenyerünk között görgetve tömzsi hurkát formázunk belőle. Végül a szélvédők helyénél a hurka egyik és másik végén is az ujjunk oldalával benyomjuk a fondantot. Kész is egy egyszerű kisautó forma. 

fondant autó készítése - kisautó készítése marcipánból

Már csak el kell látnunk alkatrészekkel. Ezekhez tetszőleges színből kinyújtunk egy-egy adag fondantot, marcipánt. (Minél tarkább a kocsi, annál jobb!)

A szélvédőkhöz szikével vagy késsel kivágunk egy kisebb és egy nagyobb trapézformát. Az oldalablakokhoz egy díszítőcső aljával félköröket vágunk, majd azokat felezzük. Díszítőcső helyett persze mást is használhatunk, jobb híján körberajzolhatunk egy sablont.

marcipán autó készítése

A kerekekhez egy nagyobb, kerek végű díszítőcsővel vagy rugós kiszúróval kiszúrjuk a köröket. A körök belsejébe – a feltétlen élethűség végett 🙂 – kisebb lyukú díszítőcsővel kerek mintát nyomunk. Az eszközök persze kreatívan helyettesíthetők itt is, például szívószállal. A fényszórók hasonló módon készülnek (csak itt nincs szükség a belső körre).

kisautó készítése fondantból - útmutató lépésről lépésre

Az autó tartozékok hátulját pici vízzel megkenjük, és a helyükre tapasztjuk. Marcipán kisautó pipa.

fondant kisautó - marcipán kisautó

Körút, autópálya a torta tetejére

 

Autós tortánál adja magát, hogy a torta tetejére fabrikáljunk valami útfélét, mégse a szántásban közlekedjenek majd azok a szerencsétlen kis autók. Persze ha terepjárót készítettünk, akkor más a helyzet.

Ha az aszfaltozott útviszonyok megvalósítása mellett döntöttünk, akkor ehhez először is felkutatjuk a lakást egy, a torta átmérőjénél 1-2 cm-mel kisebb bármilyen kerek tárgy után. Ha nagy mázlink van, ez egy tál lesz, amivel kapásból ki is szúrhatjuk a körút külsejét a kinyújtott szürke fondantból vagy marcipánból. Mérsékeltebb szerencse esetén olyan kerek tárgyra bukkantunk, ami nem alkalmas kiszúrásra (kiszúrásra igen, csak velünk 🙂 ). Ebben a borúra okot adó helyzetben a kerek valamit a kinyújtott fondantra helyezzük, késsel körbevágjuk, és sopánkodunk az imígyen elvesztegetett 20 másodpercen. Mindkét esetben rendelkezünk egy szürke körlappal (és +- 20 másodperccel). Ha nem körtér volt a szándékunk, akkor a belsejéből ki kell még vágnunk egy kisebb kört. Jó hír, hogy erre alkalmas célszerszám (értsd pohár, menőéknél pogácsaszaggató) a háztartások zömében fellelhető. A belső kört kivágjuk, félrehajítjuk, az autópályát pedig az előzőleg (világoskékkel) leburkolt torta tetejére ügyeskedjük. Ne aggódjunk, ha az átmozdítás közben kicsit eldeformálódna a körút, mert úgy is körbeültetjük majd fűvel. Az útra zárásként még vágunk fehér fondantból néhány sávelválasztó vonalat.

Fűszegély fondanttal vagy habzsákos technikával

 

A körút szegélyezéseként jól mutat egy kis zöld gyep. Nálam ez most zöldre színezett, porcukorral kihabosított mascarponéval készült, habzsákos technikával, pont úgy, mint a cicatortánál a szőr, amihez itt a segédlet.

Ha viszont nem akarunk pusztán emiatt még mascarponéval is bohóckodni, zöld fondantból is készíthetünk szép kis füves placcot és szegélyt, fokhagymanyomó segítségével, mint ennél a focis tortánál is.

 Autós torta útmutató , autópálya fondantból, marcipánból

Dombos táj a torta oldalára

 

És akkor még hátra van a legeslegjobb rész, a torta oldalának designolása. Engem ez kábé az óvodába repített vissza, olyan jó volt mindenféle színű kisautókat, fákat, egyebeket rábiggyesztgetni a tortára. Mindezen elemek egy dimbes-dombos alsó szegélyre kerültek. A szegélyhez egyszerűen csak kinyújtjuk a zöld fondantot, alul egyenesre, felül szabálytalanul hullámosra vágjuk, és a torta oldalára simítjuk (nedvesítés után). A kisautók többségénél egy rendkívül egyszerű megoldáshoz folyamodtam. Kiszúrtam egy nagyobb félkört (ez lesz maga az autó), abból a díszítőcsővel kivágtam a majdani kerekek helyét, az autófiguránál használt módszerrel elkészítettem az ablakokat és kerekeket, mindent a helyére illesztettem, és kész is.

A kis virágok rugós kiszúróval (ha nincs, egyszerű pici színes körök is jól mutatnak a füvön), a felhők és fák sima kiszúróval készültek. A fa szintén leegyszerűsíthető úgy, hogy a lombkorona csak egy zöld kör. A színeken van a lényeg:  minél tarkább az összkép, annál cukibb. Ha lehetőségünk van rá, helyezzünk el a tájképen néhány gigantikus madarat is, melyek csak épp egy gondolattal nagyobbak, mint a felhők, így hívva fel a figyelmet az ornitológia fontosságára (ezt nem lehet elég korán kezdeni!). 🙂 

Ha nagyfiúnak készítenél autós tortát, ötleteket és útmutatót itt találsz. 🙂 

 Autós torta fondanttal burkolva - ötletek

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s