Focilabda torta fondanttal burkolva – lépésről-lépésre

 focilabda torta fondant borítással

Ha van torta, amit egy kisfiú egyszer biztosan kér szülinapjára, akkor az a focitorta. És ha ez a kérés a kisfiúkorba már nem fér bele, akkor a nagyfiú is eléggé boldog vele. 🙂 Az én még mindig a 10. szülinapját ünneplő fiam most már valóban tíz éves, így a nagyjából századik tortával sikerült is megköszöntenünk a tényleges születésnapján is. Na ez a megszámlálhatatlanul sokadik torta lett a focilabda torta. Gondoltam, először ne gigaméretben kísérletezzek egy félgömb tortával, jók leszünk rá mi öten is. De felesleges volt izgulni: amilyen bonyolultnak néz ki, na pont annyira egyszerű megcsinálni. Még csak le sem kell burkolni egyben a tortát, ami izzasztó napokon nem hátrány.

És akkor jöjjenek is a “titkok”! Aki matekból esetleg nem hasított igazán, most majdnem mindent pótolhat. Vigyázat, SPOILER következik: a háromszög szögeinek összege 180. 🙂 

 focilabda torta fondant borítással

Focilabda torta fondanttal burkolva- lépésről-lépésre

 

Először is sütünk egy félgömb piskótát. Ehhez jó bármilyen, sütést bíró félgömb keverőtál. Én egy 19,5 cm átmérőjű fém tálat használtam, és ez a kakaós piskóta sült benne 2 tojásból. Már áradoztam a múltkori mousse tortánál is a formaelválasztó sprayről, és most is ezt kell tennem. Kifújtam vele a keverőtálat, beleöntöttem a masszát, és amikor készre sült, csak úgy kipottyant belőle a piskóta, alig bírtam elkapni. 🙂 Állati jó! Ennek hiányában ügyes kezűek nyilván sütőpapírral is ki tudják bélelni a formát, de én nagyon boldog voltam, hogy ezt most megúsztam. A piskóta meg eszméletlen gyönyörűen sült a fém tálban, fel sem púposodott, gondolom, egyenletesebben érte mindenütt a hő. Vagy a sütőm is szereti a focit.

Ha megvan a piskóta, és teljesen kihűlt, négy lapba vágjuk, és megtöltjük. Nálam – az egyszerűség és gyorsaság jegyében – a nagy favorit nutellás-mascarponés krém került bele, 165 g nutella és 330 g mascarpone arányokkal. Kívül is megkentem nagyon vékonyan, és behűtöttem.

Ha valamelyest megdermedt a krém, jöhet a torta lealapozása. Én ehhez most csoki ganache-t használtam, hogy kellőképpen masszív, strapabíró legyen a burkolás alatt a torta. A ganache-t a felhasználás előtt legalább 8 órával el kell készíteni. Tejcsoki ganache esetén 2,5:1 arányban keverjük össze a csokit a forró tejszínnel (étcsokinál az arány 2:1). Botmixerrel eldolgozzuk, és légmentesen lefóliázva (közvetlenül a krémre téve a fóliát), szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni. Mielőtt körbekenjük a tortát, pár másodperc alatt megmikrózzuk (nálam konkrétan ez most 8 másodpercet jelentett 600W-on), hogy jól kenhető legyen, majd egyenletesen bevonjuk a tortát, így. Ha kész, behűtjük. Ehhez a mérethez én 150 g csokiból és 60 g tejszínből készítettem a ganache-t.

Itt tartunk:

focilabda torta készítése

Amíg várjuk, hogy megszilárduljon a ganache a torta felületén, elkészítjük a sablont a focilabdához (a számítás mikéntje innen). Egy ötszög és egy hatszög sablonra lesz szükségünk. A sokszögek oldalainak hosszát úgy kapjuk meg, hogy a torta kerületét elosztjuk 15-tel. Nekem így az oldalhossz 4,55 cm-re jött ki. Ezzel az oldalhosszal megszerkesztjük az öt- és hatszög sablont. Most kell bevetnünk (nem létező) geometriai ismereteinket, meg egy szögmérőt és körzőt, valahogy így:

focilabda torta sablon készítése
A bájos sárga kis folt annak az eredménye, hogy zsírkrétával próbáltam radírozni. 🙂

focilabda torta sablon készítése

Ha valaki szereti a terjengős geometriai leírásokat, jöjjön mindez verbalizálva is. (Ez lényegesen ijesztőbb, szóval ha a képről megy, melegen ajánlom a szöveg átugrását. 🙂 ) A lényeg, hogy hatszög esetében a megkapott oldalhossz mindkét sarkából felmérünk 60 fokot, így megkapjuk azt a háromszöget, amelyből 6 darab kiteszi a vágyott hatszögünket. A háromszög csúcsából kiindulva körzővel kört rajzolunk, és szintén körzővel rámérjük az oldalhosszt hatszor a körre. Kész a hatszög. Az ötszög is hasonló szisztémával készül, annyi különbséggel, hogy itt az oldal két sarkából 54 fokot mérünk fel, és természetesen az oldalhosszt is csak 5-ször mérjük rá a körre (de hatszor nem is tudnánk, úgyhogy aggódni felesleges). És már meg is van a két sablonunk. Jöhet a burkolás!

Két lehetőség áll előttünk. Ha semmiképp sem szeretnénk egy perccel sem megrövidíteni a burkolással tölthető időt, végezhetünk dupla burkolást, azaz a sokszögezés előtt fehérrel leburkolhatjuk az egész tortát, majd erre ragasztgatjuk fel az öt- és hatszögeket. Ettől nyilván a felület hipertuti egyenletes lesz. Erős precíziós vénával rendelkezőknek ezt ajánlom. Akik viszont könnyedén átsiklanak olyan drámai jelenségek felett, mint hogy a reflektorral megvilágított tortán esetleg valahol szabálytalanul törik meg a fény, azok bátran kihagyhatják az előburkolást, és egyből pakolgathatják a sokszögeket a ganache felületére. 🙂 

Bármennyire is megdöbbentő, én ez utóbbi eljárást választottam. 🙂 Így kapásból nekifogtam a fondant öt- és hatszögek legyártásának. 6 darab fekete ötszöget és 8 darab fehér hatszöget készítünk. A kinyújtott fondantból a sablon mentén pizzavágóval kivágjuk a megfelelő darabszámú sokszöget. A fehér hatszögekből hármat félbevágunk: ezek kerülnek majd a torta alsó részére. Ha nagyon élethű, varrott focilabda hatást szeretnénk, egy erre alkalmas, recés szélű fondant vágóval végigmegyünk a sokszögek belső peremén. A fondantvágót nagyon finoman elég a fondanthoz érinteni, a minta így is szépen kirajzolódik. Ha kicsit is erősebben rányomjuk, kilapul a fondant, és megnő a sokszögünk. Márpedig ez igencsak kár lenne annyi buzgó számítgatás után.

focilabda torta készítése sablonnal
Senki ne ijedjen meg, nem őrültem meg, és nem nyújtottam ki külön-külön minden sokszöghöz egy-egy darab fondantot. Éles helyzetben nem fotóztam, mert éjjel volt, így a fotó kedvéért csináltam egy-egy mintapéldányt.

Ha megvan a kívánt darabszám, már rakosgathatjuk is őket a tortára. Előtte ecsettel kenjük meg vékonyan vízzel a hátuljukat, és így tapasszuk a helyükre. A torta tetejének közepére teszünk egy fekete ötszöget, majd körbepakoljuk öt fehér hatszöggel, aztán jönnek a maradék fekete ötszögek, végül a félbevágott fehér hatszögek.

Arra az érdekes jelenségre lettem figyelmes, hogy a fekete fondant sokkal lágyabb, mint a fehér (nyilván a festékanyag miatt). Ezért, mire a tortára kerültek a fekete ötszögek, megnőttek, így kellett egy kicsit igazgatni, hogy mindenütt stimmeljenek az oldalhosszak. 

Ha minden sokszöget a helyére illesztettünk, már csak a fondant fűcsomók előállítása van hátra. Ehhez zöld fondantot belegyömöszölünk egy fokhagymaprésbe, és tetszés szerinti hosszúságú fűszálakat nyomunk. Késsel levágjuk, és a torta aljához tapasztjuk. Ha körbeér a fondant gyep, megvagyunk!

focilabda torta fondanttal

2 gondolat “Focilabda torta fondanttal burkolva – lépésről-lépésre” bejegyzéshez

 1. Kedves Kinga!
  Én már ott elakadtam, hogy a kör kerültete osztva 15-tel, az hogy lett 4,55cm? 19,5×3,14=61,26. Ez osztva 15-tel, az 4,08cm Vagy hogy számoltál?
  Köszönöm, Erika

  Kedvelés

  1. Szerintem a krémmel, ganache-sal burkolt tortának vehettem a kerületét, mert arra kerülnek rá a sokszögek. Ezért jöhetett ki nekem nagyobb szám.

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s