Egyszer régen (nagyon régen 🙂 ) oltári hülyeség buggyant ki a számon. (Nem nevezném egyedi alkalomnak, de most fókuszáljunk erre a konkrét esetre!) Ki akartam fejezni, mennyire imádom a kutyámat, és azt találtam mondani, hogy még az epernél is jobban szeretem. Ha ezzel nem is sikerült kellően megvilágítanom a kutyám iránti rajongásom, az eper irántit talán igen. 🙂 A lényeg, hogy ez az én hónapom, epret mindenbe!
Nagyon vágytam valami harapható édességre (kivételesen nem mousse-ra), na meg eperre és csokira, így lett ez az epres brownie torta a hétvége – elvileg-vendégségbe-vivős, végül aztán az egészet-itthon-megevős – édessége. Nincs benne semmi ördöngösség: sütünk brownie-t, keverünk mascarponehabot, aprítunk epret, rétegezünk, önuralompróbát tartunk (értsd: várunk), díszítünk (vagy nem), eszünk (vagy eszünk).
Két megjegyzés még elöljáróban… 1. A torta nem a legkönnyebben szeletelhető fajták közé tartozik: bár a krémnek teljesen jó állaga van, abszolút nem folyós, a szeleteléssel járó megpróbáltatásokat kevésbé bírja: mivel a brownie nem egy szellős kis piskóta, ahogy elkezdjük vágni, alatta kicsit kibuggyan a töltelék. Úgyhogy esküvői tortának nem javaslom. 🙂
2. Az én drága férjem meglátása szerint mehetne több krém a torta tetejére. Nekem speciel nem hiányzott (meg a nem szavazóképes korosztálynak sem), de nyilván nem is rontana rajta. A receptben mindenesetre az eredeti mennyiségeket tüntettem fel, de mindenki növelheti a dózist józan belátása szerint. Ha pedig kevésbé ledérre tervezitek a tortát, és kívülről teljesen körbekennétek a krémmel, akkor mindenképp emelendő az adag.
Epres-mascarponés brownie torta – csurgatva, félig pucéran
Hozzávalók (18 cm-es formához):
Brownie:
200 g étcsokoládé
200 g vaj
4 tojás
200 g (nád)cukor
csipet só
150 g liszt
50 g darált mandula
1 tk sütőpor
20 g kakaópor
Mascarponehab:
400 g mascarpone
350 g habtejszín behűtve
80 g porcukor
őrölt vanília
+ 300 g eper (mehet bele több is, elbírja)
Ganache a csurgatáshoz (kihagyható):
80 g étcsokoládé aprítva vagy csokilencse formájában
0,8 dl habtejszín
Díszítéshez:
eperszemek
mascarpone
porcukor

Elkészítés:
A brownie-hoz az étcsokoládét megolvasztjuk a vajjal (gőz felett vagy mikróban). Amíg langyosra hűl, kissé kihabosítjuk a tojást a cukorral. Beleöntjük a vajas csokit, és beleszitáljuk a száraz hozzávalókat. Elkeverjük. Kibéleljük egy 18 cm-es tortaforma alját sütőpapírral, és beleöntjük a masszát. 180 fokos sütőben 40-45 perc alatt megsütjük. Rögtön lecsatolhatjuk róla a tortakarikát, és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. 3 lapba vágjuk. Könnyen vágható, de a lapok emelgetésénél nálam lehettek óvatosabbak: én kicsit vehemens voltam, és az egyik lap félig beszakadt a nagy pakolászásban. Persze ettől még jól működött, azt tettem alulra. Ha viszont biztosra szeretnénk menni, érdemes 3 adagban külön-külön megsütni a lapokat – így az átsülés is könnyebben megállapítható.
A mascarponehabhoz a mascarponét elkezdjük alacsony fokozaton fellazítani a habverővel. Majd hozzáöntjük a hideg tejszínt, beleszitáljuk a porcukrot és a vaníliát, és masszív habot verünk belőle.
A torta összeállításához alulra helyezünk egy brownie-lapot. Jöhet rá mascarponehab és egy csomó darabolt eper. Újabb brownie-lap, mascarponehab, eprek, végül brownie-lap. Én ekkor a maradék mascarponekrémet habzsákba töltöttem, és körbenyomtam vele a torta tetejét és oldalát, majd habkártyával elsimítottam. A habzsákozás nagyon kényelmes, könnyű vele egyenletesen felvinni a krémet, de abszolút kihagyható, spatulával, kenőkéssel is körbekenhetjük a tortát. Ha a körbekenéssel megvagyunk, jöhet a krém “visszaszedése”. Habkártyával vagy vonalzóval dolgozzunk: állítsuk élére az eszközt, és miközben forgatjuk körbe a tortát (forgóállvány nélkül is megy, a kezünkkel forgatva a tálat), a torta oldalához szorítva lehúzzuk vele a krémet (részletesen képekkel itt). Minél pucérabbra szeretnénk, annál inkább. Ha elértük a megfelelő meztelenségi szintet, behűtjük.
Ha nem vagyunk csurgatós típusok, a tortát itt késznek is nyilváníthatjuk. Ráhajítunk néhány eperszemet a tetejére, és elégedetten hátradőlünk. Ha viszont már az oviban is szerettünk öntögetni meg kutyulni, akkor ne torpanjunk meg a legjobb rész előtt!
A csurgatott design-hoz ganache-t készítünk. Ehhez a tejszínt felforrósítjuk (forralni nem kell), és az aprított étcsokira öntjük. Várunk 2 percet, majd addig keverjük, míg szép fényes lesz. Hagyjuk langyosra hűlni.
A csurgatáshoz terveztem fázisfotókat készíteni, de ember tervez… Úgyhogy megpróbálok a lehető legszemléletesebb lenni így verbálisan. Mindenki megnyugtatására: sokkal hosszabb és bonyolultabb a folyamatot leírni, mint kivitelezni).
A ganache-t legkönnyebb kancsóból önteni, de kanállal is adagolhatjuk, ha nagyon türelmes típusok vagyunk. Hadd ne mondjam, én melyik módszert használom. 🙂 Először lassan körbecsurgatjuk a torta tetejének a szélét. NAGYON LASSAN! Ha máskor nem is, a türelem ilyenkor nagy barátunk (nekem ugyan nem, de az ember legyen jóban az ellenségével is, nem igaz? ). Ha túl sokat öntünk (és itt nem nagy adagokról beszélek), akkor rögtön lecsurog az aljáig (ami persze nem tragédia). Attól nem kell tartanunk, hogy nem lesz egyenletes a teteje, ha túl lassúak lennénk. Lesz időnk a tetejét még kenőkéssel is végigsimítani, ha szükséges, nem dermed meg olyan hamar a máz. Szóval szép lassan körbecsurgatjuk a torta tetejének a peremét. Ha valahol nem csurog le eléggé, akkor oda adagolunk még egy kicsit a ganache-ból. Ha mindenütt megfelelően csurgatott, akkor – szintén lassan – a torta tetejének közepére is öntünk a csokiból. Ne zuttyintsuk rá az egészet, lehet, hogy nem fog mind kelleni! Ha túl lelkesek vagyunk, hiába adagoltunk a szélén nagy türelemmel, még most is továbbcsuroghat a máz. Ha egyenletes a teteje, kész is vagyunk, ha nem, spatulával még végigsimítjuk. Behűtjük.
Végezetül kidekoráljuk a torta tetejét. Legkézenfekvőbb választás az eperszemek. Ha buzog bennünk a tettrekészség, habzsákból nyomhatunk köréjük mascarpone-kupacokat: ehhez mascarponét ízlés szerint porcukorral édesítünk, kihabosítjuk, habzsákba töltjük (tetszőleges csővel), majd nyomkodunk bőszen.
Ha szeretsz csokit csurgatni, ez a csoki-eper mousse torta recept és ez a mogyorókrémes kókuszgolyó torta is neked való.
Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!
Szia! Ma megsütöttem a piskótát, de sajnos nekem nem sikerült. Mikor kivettem a sütőből tiszta folyós volt a közepe, pedig tovább is sütöttem. Hátha tudsz nekem segíteni, hogy mit ronthattam el, hogy megpróbálhassam legközelebb. Köszönöm a segítséget! 😊
KedvelésKedvelés
Szia! Tűpróbát érdemes csinálni. A brownie-t nem kell tökéletesen készre sütni, de ha kimondottan ragacsos, akkor még nem jó. Valószínűleg a te sütődben több időre lenne szüksége, akár úgy, hogy egy idő után letakarod a tetejét, hogy ne süljön túl a teteje.
KedvelésKedvelés
Köszönöm! Igen, ott rontottam el, hogy nem takartam le és teteje meg ugye megkapott volna jobban. Na, azért nem adjuk fel, majd legközelebb. 🙂 Köszönöm!
KedvelésKedvelés
Drukkolok, hogy legközelebb jól sikerüljön. 🙂
KedvelésKedvelés
Szia!
Ha tejszínnel kenem körbe a tortát, akkor egyből csurgathatom rá a langyos csokit vagy le kell előtte hűteni a tortát?
Köszi!:)
KedvelésKedvelés
Szia, Érdemes előtte lehűteni. Üdv. Kinga
KedvelésKedvelés
Az anyag a tortaformába kevés volt, nem jött ki a 3 rész
KedvelésKedvelés
Mekkora formában sütötted?
KedvelésKedvelés