Nem vagyok egy magabiztos fajta, és ezt mi sem bizonyítja ékesebben, mint ez a Nutellás kókusztorta. Mert ha valaki egy tortába belenyom egy csomó Nutellát, a tetejére kókuszgolyókat hajigál, és utána még az a kényszerképzete támad, hogy néhány fagyitölcsér nélkül a torta semmiképp sem lépheti át az iskola küszöbét, na akkor ez a valaki nem vette félvállról a biztonsági játékot… 🙂 De mentségemre szóljon, hogy egy osztálynyi tizenegy évessel álltam szemben, ami minden, csak nem vicc. 🙂 A helyzet amúgy kísértetiesen hasonlít a tavaly ilyenkorihoz, amikor is a tán még félelmetesebb tízévesek számára készítettem Oreo tortát… na az sem lett egy visszafogott darab. 🙂
Nutellás kókusztorta kókuszgolyóval és fagyitölcsérrel – recept
Hozzávalók (25 cm-es tortához):
Kókuszos piskóta:
4 tojás
200 g (nád)cukor a sárgájához
80 g (nád)cukor a fehérjéhez
70 g kókuszreszelék
280 g liszt
1,5 dl olaj
1,5 dl tej
1 csomag sütőpor
csipet só
Nutellás-mascarponés krém:
700 g Nutella
1400 g mascarpone
Csoki ganache a csurgatáshoz:
125 g étcsokoládé
125 g habtejszín
Kókuszgolyó:
darált háztartási keksz
cukrozatlan kakaópor
tej
kókuszreszelék
+ fagyitölcsér a díszítéshez
Elkészítés:
A kókuszos piskótával kezdünk, amit akár már előző nap is legyárthatunk, és szorosan lefóliázva tárolhatunk a bevetésig. A fehérjét a kisebb adag cukorral habbá verjük. A tojássárgáját szintén kihabosítjuk a cukorral, hozzáöntjük a folyadékokat, habverővel eldolgozzuk, majd a száraz hozzávalókat is beleforgatjuk. Végül mehet bele a tojásfehérjehab is. A piskótát 25 cm-es tortaformában (csak az aljára terítsünk sütőpapírt!), légkeverés nélkül 175 fokos sütőben készre sütjük nagyjából egy óra alatt. Tűpróbával ellenőrizzük! A tortát még melegében kivágjuk a formából, és fejreállítva, rácson hagyjuk teljesen kihűlni. A kihűlt kókusztortát három lapba vágjuk.
A Nutellás krémhez a Nutellát kikeverjük a mascarponéval. Ha nem használjuk azonnal, hűtőbe tesszük.
Jöhet az összeállítás! A kókuszos piskótát rétegezzük a Nutellás-mascarponés krémmel, majd a tortát kívülről is bevonjuk a maradékkal. Behűtjük.
Ha megdermedt a torta, csurgathatunk. Ehhez elkészítjük az étcsoki ganache-t. A tejszínt felforrósítjuk, és az aprított csokira öntjük. Várunk két percet, majd fényesre keverjük. Hagyjuk kicsit hűlni, majd “nagy körültekintéssel” a tortára csurgatjuk, imigyen. Behűtjük.
Ha már nem folyós a ganache a torta tetején, jöhet a díszítés! Legyártunk néhány kókuszgolyót a szokásos módon: a darált kekszet összekeverjük ízlés szerint kakaóval és annyi tejjel, hogy egy jól formázható masszát kapjunk, golyókat gyúrunk, majd kókuszreszelékbe forgatjuk. (Ha van megmaradt piskótánk, azt is felhasználhatjuk golyókészítési célra.) Gyártunk két gigantikusat is, ők lesznek a fagyigombócok a tölcsérekbe. Ezt a két nagy példányt próbáljuk bele a fagyitölcsérekbe: akkor jó, ha szorul. Ha van bennünk bizonytalanság, olvasztott csokival belül kicsit megkenhetjük a tölcséreket, hogy jól hozzátapadjanak a kókuszgolyókhoz.
A kókuszgolyóval megtöltött fagyitölcséreket rábiggyesztjük a torta tetejére, egy-egy kis kókuszgolyóval alátámasztva. A többi kókuszgolyót random módon elszórjuk a torta tetején egy kevés kókuszreszelék társaságában. Hűtünk, majd remegő lábakkal bemerészkedünk művünkkel az iskolába, vagy egyéb megmérettetési helyszínre. 🙂
Kókusztortából ezt a málnás változatot is nagyon ajánlom, tej- és tojásmentes!
Kedves Kinga!
Szeretném a héten megsütni ezt a tortát egy szülinapra, de időhiányban szenvedek. Kérdésem az lenne, az előre megsütött tésztát le lehet e fagyasztani?
Üdv:
Marcsi
KedvelésKedvelés
Kedves Marcsi! Abszolút, sőt, ki sem kell engedni a torta betöltése előtt, a fagyott lapokkal könnyebb is dolgozni. Érdemes lapokra vágva, laponként lefóliázva lefagyasztani. Kellemes sütögetést! Kinga
KedvelésKedvelés
Nagyon köszönöm a gyors választ, ma meg is veszek hozzá mindent! 😀
Annyira guszta a kép és a leírás alapján ez a torta, muszáj kipróbálnom. 😀
További sok sikert az oldalhoz! 🙂
KedvelésKedvelés
Remélem, ízleni fog. 🙂 És köszönöm! 🙂
KedvelésKedvelés
Szuperül néz ki ez a torta, szeretném elkészíteni.
Egy valami elgondolkodtatott… A 4 tojáshoz nem túl sok ez a 28 dkg liszt?
Köszönöm a választ.
KedvelésKedvelés
Szia! Ennyi liszt kell hozzá valóban, ez nem a klasszikus csak liszt-tojás-cukor piskóta, hanem olajos piskóta, itt egészen mások az arányok. Nagyon finom lesz. 🙂
KedvelésKedvelés
Szia
Csokitortát keresve találtam rá az oldaladra és nagyon jól szórakoztam amig olvastam a recepteket, sajnos még nem mindet de ami késik nem múlik 🙂 Nagyon sok jó ötletet találtam és a humorod is el nagyon jó.
A hétvégén lesz a kisebbik fiam 28, az unokám meg 2 éves. Mind a ketten csokitortát kértek és a “nutellás kókusz torta” mellett döntöttek kicsit változtatva a díszítésen, Köszönöm az ötleteket, biztos, hogy még sok receptedet fogom kipróbálni.
Minden jót neked és csak így tovább
Fábián Ildikó
Próbáltam elküldeni neked a képet de itt nem sikerült 😦
KedvelésKedvelés
Kedves Ildikó! Nagyon köszönöm a kedves visszajelzésed, örülök, hogy itt vagy az oldalon. Fotót a blog facebook oldalán tudsz küldeni, kíváncsi lennék nagyon az alkotásodra. 🙂 Boldog születésnapot a fiadnak és unokádnak, és jó sütögetést!
KedvelésKedvelés