Cseresznyés ricotta mousse torta készült a névnaposainknak, és rendkívüli módon meg voltunk vele elégedve. Férj olyannyira elragadtatta magát a bókokkal, hogy közölte, ez már gyakorlatilag ipari szint. Erőteljes szemöldökfelvonásomra és rosszalló pillantásomra (értsd: lángoló tekintet + tortaszelő kés a kézben) hosszas fejtegetésbe kezdett a tökéletesen kikísérletezett arányokról és a magas szintű minőségbiztosításról: merthogy az ipari neki ezt jelenti. Hát, köszi, drágám. 🙂
Cukormentes cseresznyés ricotta mousse torta recept
Hozzávalók (18-as formához):
Kekszes alap:
125 g cukormentes keksz
50 g olvasztott vaj
Cukormentes ricotta mousse:
3 db tojásfehérje
250 g ricotta
200 g mascarpone
20 g stevia-eritrit alapú négyszeres édesítő
240 g habtejszín hidegen
2 csomag expressz zselatin fix (összesen 40 g)
vaníliakivonat
pár szem cseresznye
Cukormentes cseresznye zselé:
200 g magozott cseresznye
2 és fél lapzselatin
egy csipet édesítő (ízlés szerint)
Elkészítés:
A kekszes alappal kezdünk. Ehhez aprítóban finomra őröljük a kekszet, összekeverjük az olvasztott vajjal, és a tortaforma aljába lapogatjuk. Behűtjük.
A cukormentes ricotta mousse-hoz a tojásfehérjét az édesítővel vízgőz felett habosítani kezdjük. Amikor érintésre csípősen meleg, levesszük a tűzről, és addig habosítjuk tovább habverővel, amíg langyosra hűl. A ricottát összekeverjük a mascarponéval és a vaníliával, majd hozzáadjuk a fehérjehabot. A hideg tejszínből habot verünk. A ricottás krémhez apránként hozzákeverjük a zselatin fixet, végül beleforgatjuk a tejszínhabot is. A ricotta mousse-t a kekszes alapra egyengetjük, félúton néhány kimagozott cseresznyével is megszórjuk. Behűtjük.
A cseresznyezseléhez a kimagozott cseresznyét botmixerrel pürésítjük, ha szükséges, egy-két csipet édesítővel édesítjük. A cseresznyepüré felét feltesszük főni. Amikor intenzíven gőzölögni kezd, feloldjuk benne az előzőleg jéghideg vízbe áztatott, majd alaposan kicsavart lapzselatint. A meleg cseresznyepürét a hideghez keverjük, majd a torta tetejére öntjük. Legalább hat órára hűtőbe tesszük.
Amikor megdermedt a ricotta torta, kiszabadítjuk a formából, cseresznyékkel megpakolva tálaljuk, és próbálunk napirendre térni a mérnöki kedveskedések felett. 🙂
Ez a narancsos-mákos túró mousse torta is nagyon finom, próbáljátok ki.