Cukormentes cseresznyés ricotta mousse torta – avagy mérnök a háznál

cseresznyés ricotta mousse torta recept

Cseresznyés ricotta mousse torta készült a névnaposainknak, és rendkívüli módon meg voltunk vele elégedve. Férj olyannyira elragadtatta magát a bókokkal, hogy közölte, ez már gyakorlatilag ipari szint. Erőteljes szemöldökfelvonásomra és rosszalló pillantásomra (értsd: lángoló tekintet + tortaszelő kés a kézben) hosszas fejtegetésbe kezdett a tökéletesen kikísérletezett arányokról és a magas szintű minőségbiztosításról: merthogy az ipari neki ezt jelenti. Hát, köszi, drágám. 🙂 

cseresznyés ricotta mousse torta recept

 

Cukormentes cseresznyés ricotta mousse torta recept

 

Hozzávalók (18-as formához):

 

Kekszes alap:

125 g cukormentes keksz

50 g olvasztott vaj

Cukormentes ricotta mousse:

3 db tojásfehérje

250 g ricotta

200 g mascarpone

20 g stevia-eritrit alapú négyszeres édesítő

240 g habtejszín hidegen

2 csomag expressz zselatin fix (összesen 40 g)

vaníliakivonat

pár szem cseresznye

Cukormentes cseresznye zselé:

200 g magozott cseresznye

2 és fél lapzselatin

egy csipet édesítő (ízlés szerint)

cseresznyés ricotta mousse torta recept

Elkészítés:

 

A kekszes alappal kezdünk. Ehhez aprítóban finomra őröljük a kekszet, összekeverjük az olvasztott vajjal, és a tortaforma aljába lapogatjuk. Behűtjük.

A cukormentes ricotta mousse-hoz a tojásfehérjét az édesítővel vízgőz felett habosítani kezdjük. Amikor érintésre csípősen meleg, levesszük a tűzről, és addig habosítjuk tovább habverővel, amíg langyosra hűl. A ricottát összekeverjük a mascarponéval és a vaníliával, majd hozzáadjuk a fehérjehabot. A hideg tejszínből habot verünk. A ricottás krémhez apránként hozzákeverjük a zselatin fixet, végül beleforgatjuk a tejszínhabot is. A ricotta mousse-t a kekszes alapra egyengetjük, félúton néhány kimagozott cseresznyével is megszórjuk. Behűtjük.

A cseresznyezseléhez a kimagozott cseresznyét botmixerrel pürésítjük, ha szükséges, egy-két csipet édesítővel édesítjük. A cseresznyepüré felét feltesszük főni. Amikor intenzíven gőzölögni kezd, feloldjuk benne az előzőleg jéghideg vízbe áztatott, majd alaposan kicsavart lapzselatint. A meleg cseresznyepürét a hideghez keverjük, majd a torta tetejére öntjük. Legalább hat órára hűtőbe tesszük.

Amikor megdermedt a ricotta torta, kiszabadítjuk a formából, cseresznyékkel megpakolva tálaljuk, és próbálunk napirendre térni a mérnöki kedveskedések felett. 🙂 

Ez a narancsos-mákos túró mousse torta is nagyon finom, próbáljátok ki.

cseresznyés ricotta mousse torta recept

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s