Túró rudi mousse torta – csillapíthatatlan pöttyös-éhség esetére :)

Túró rudi mousse torta recept

Még év végén, Férjjel közös családi szülinapunkra szerettem volna előrukkolni egy olyan tortával, ami mindenkinek kedvére való: a túróbolond Férjnek és a csokibolond asszonynak is. Így született meg ez a túró rudi mousse torta, ami a vártnál is jobban sikerült, úgyhogy azóta kénytelen voltam reprodukálni is. Sőt, Férj ezzel szeretné majd megtörni a böjtjét is, aminek semmiképp sem szeretnék pont én a kerékkötője lenni. 🙂 . 

Egy kis kalamajka persze történt a tortakészítés közben, de kalamajkák nélkül talán azt is hinném, valaki másnak az életébe tévedtem. 🙂  Tükörmázasnak terveztem eredetileg a tortát, de a glazúr ráöntése körüli kritikus időszakot sikerült a Texas hold’em póker szabályai feletti vehemens vitával eltölteni, ilyetén módon jócskán elszalasztani a megfelelő pillanatot a bevonásra. Mivel az eredménnyel így nem voltam tökéletesen elégedett, kapott a torta még egy csoki ganache réteget a tetejére, és mintás csokilapokat az oldalára. Szóval a végső produktum duplán csokis lett, de ez cseppet sem rontott rajta, sőt. 🙂 Persze ti azért csak nyugodtan cövekeljetek le az egyik megoldás mellett: akár a csoki ganache-t, akár a tükörglazúrt választjátok, tök jó lesz! A leírásban a ganache-os verzió szerepel, de találtok kakaós tükörglazúr receptet is itt.

Túró rudi mousse torta recept

Túró rudi mousse torta recept

 

Hozzávalók (18 cm-es tortához):

Kakaós piskótalap:

1 tojás

40 g liszt

10 g kakaópor (cukrozatlan)

50 g (por)cukor

50 g szobahőmérsékletű vaj

Túró mousse:

450 g túró

3 tojásfehérje

115 g cukor

2 citrom reszelt héja (narancs is jó)

őrölt vanília

240 g habtejszín hidegen

2 és fél csomag zselatin fix

Étcsoki ganache:

120 g étcsokoládé (aprítva vagy csokilencse formájában)

120 g habtejszín

Mintás csokilapok:

kb. 120-130 g étcsokoládé

transzferfólia

+ néhány túró rudi a díszítéshez

Túró rudi mousse torta recept

 

Elkészítés:

A kakaós piskótalappal kezdünk. Ehhez a puha vajat kihabosítjuk a cukorral, hozzákeverjük a tojást, végül beleszórjuk a kakaóport és a lisztet. Sütőpapíros tepsire kikenjük úgy, hogy majd egy 18-as körlapot ki tudjunk belőle vágni. 180 fokon – légkeveréssel – 10 perc alatt készre sütjük.  Ha teljesen kihűlt, kivágjuk a körlapot, és egy – ideális esetben formaelválasztó sprayvel kifújt – tortakarika aljába illesztjük. 

Amíg sül-hűl a kakaós lap, nekilátunk a túró mousse-nak. Ehhez a túrót a vaníliával és reszelt citromhéjjal botmixerrel krémesre pürésítjük. A tojásfehérjét a cukorral vízgőz fölé helyezzük, és folyamatos keverés mellett kb. 80 fokra melegítjük. (Ha nincs hőmérőnk, ujjunkkal ellenőrizzük, hogy elolvadt-e a cukor). Ha elérte a hőfokot, levesszük a tűzről, és kihűlésig habosítjuk gépi habverővel.

A keményre vert fehérjehabot a túróba keverjük. A hideg habtejszínből habot verünk, és azt is a túróhoz forgatjuk. Végül, több részletben, alaposan elkeverjük a mousse-ban a zselatin fixet is.

A mousse-t ráegyengetjük a piskótalap tetejére, és hűtőbe tesszük.

Ha megdermedt a túró mousse réteg, elkészítjük az étcsoki ganache-t. Ehhez a habtejszínt forrpontig melegítjük, és az aprított csokira öntjük. Két percig állni hagyjuk, majd fényesre keverjük. Ha már nem forró, a torta tetejére öntjük, és újra behűtjük jó pár órára.

Már csak a dekoráció van hátra. A mintás csokilapokat a hűtési idő alatt is legyárthatjuk: a transzferfólia használatához és a csokilapok készítéséhez útmutatót itt találtok. Mielőtt azonban nekifogtok a csokilap készítésnek, gondosan mérjétek le a torta magasságát!

Végül a készre dermedt tortát óvatosan kiszabadítjuk a tortakarikából (ha nem használtunk formaelválasztó spray-t, akkor nagyon röviden hajszárítózzuk meg a forma oldalát), körbepakoljuk az elkészült csokilapokkal, és a tetejét is megtűzdeljük néhánnyal. Egy-két túró rudit rettenetes kínok közepette félbevágunk (ha tudtok a felvágásra valamilyen civilizált módszert, légyszi osszátok meg!), és szintén a tortára biggyesztjük. Végezetül az egész művet tálalásig jól elrejtjük az orv-túró-rudi-vadászok elől. Létezik hűtőre gyerekzár, csak mondom. 🙂

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY: Találtok ám a blogon bodzás túró mousse-t és narancsos-mákosat is, szerintem azok is megérnek egy próbát! 🙂 

Túró rudi mousse torta készítése

2 gondolat “Túró rudi mousse torta – csillapíthatatlan pöttyös-éhség esetére :)” bejegyzéshez

  1. Kedves Kinga!

    Ez a túró mousse krém alkalmas “hagyományos” torta (3 réteg piskótalap közé 2 réteg krém) készítéséhez is? Nem nyomódik ki belőle? Köszönöm!

    Kedvelés

    1. Kedves Katalin, bár még nem próbáltam hagyományos tortába, de elég masszív krém, úgyhogy szerintem működhet. Üdv. Kinga

      Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s