Túró rudi mousse torta – csillapíthatatlan pöttyös-éhség esetére :)

Túró rudi mousse torta recept

Még év végén, Férjjel közös családi szülinapunkra szerettem volna előrukkolni egy olyan tortával, ami mindenkinek kedvére való: a túróbolond Férjnek és a csokibolond asszonynak is. Így született meg ez a túró rudi mousse torta, ami a vártnál is jobban sikerült, úgyhogy azóta kénytelen voltam reprodukálni is. Sőt, Férj ezzel szeretné majd megtörni a böjtjét is, aminek semmiképp sem szeretnék pont én a kerékkötője lenni. 🙂 . 

Egy kis kalamajka persze történt a tortakészítés közben, de kalamajkák nélkül talán azt is hinném, valaki másnak az életébe tévedtem. 🙂  Tükörmázasnak terveztem eredetileg a tortát, de a glazúr ráöntése körüli kritikus időszakot sikerült a Texas hold’em póker szabályai feletti vehemens vitával eltölteni, ilyetén módon jócskán elszalasztani a megfelelő pillanatot a bevonásra. Mivel az eredménnyel így nem voltam tökéletesen elégedett, kapott a torta még egy csoki ganache réteget a tetejére, és mintás csokilapokat az oldalára. Szóval a végső produktum duplán csokis lett, de ez cseppet sem rontott rajta, sőt. 🙂 Persze ti azért csak nyugodtan cövekeljetek le az egyik megoldás mellett: akár a csoki ganache-t, akár a tükörglazúrt választjátok, tök jó lesz! A leírásban a ganache-os verzió szerepel, de találtok kakaós tükörglazúr receptet is itt.

Túró rudi mousse torta recept

Túró rudi mousse torta recept

 

Hozzávalók (18 cm-es tortához):

Kakaós piskótalap:

1 tojás

40 g liszt

10 g kakaópor (cukrozatlan)

50 g (por)cukor

50 g szobahőmérsékletű vaj

Túró mousse:

450 g túró

3 tojásfehérje

115 g cukor

2 citrom reszelt héja (narancs is jó)

őrölt vanília

240 g habtejszín hidegen

2 és fél csomag zselatin fix

Étcsoki ganache:

120 g étcsokoládé (aprítva vagy csokilencse formájában)

120 g habtejszín

Mintás csokilapok:

kb. 120-130 g étcsokoládé

transzferfólia

+ néhány túró rudi a díszítéshez

Túró rudi mousse torta recept

 

Elkészítés:

A kakaós piskótalappal kezdünk. Ehhez a puha vajat kihabosítjuk a cukorral, hozzákeverjük a tojást, végül beleszórjuk a kakaóport és a lisztet. Sütőpapíros tepsire kikenjük úgy, hogy majd egy 18-as körlapot ki tudjunk belőle vágni. 180 fokon – légkeveréssel – 10 perc alatt készre sütjük.  Ha teljesen kihűlt, kivágjuk a körlapot, és egy – ideális esetben formaelválasztó sprayvel kifújt – tortakarika aljába illesztjük. 

Amíg sül-hűl a kakaós lap, nekilátunk a túró mousse-nak. Ehhez a túrót a vaníliával és reszelt citromhéjjal botmixerrel krémesre pürésítjük. A tojásfehérjét a cukorral vízgőz fölé helyezzük, és folyamatos keverés mellett kb. 80 fokra melegítjük. (Ha nincs hőmérőnk, ujjunkkal ellenőrizzük, hogy elolvadt-e a cukor). Ha elérte a hőfokot, levesszük a tűzről, és kihűlésig habosítjuk gépi habverővel.

A keményre vert fehérjehabot a túróba keverjük. A hideg habtejszínből habot verünk, és azt is a túróhoz forgatjuk. Végül, több részletben, alaposan elkeverjük a mousse-ban a zselatin fixet is.

A mousse-t ráegyengetjük a piskótalap tetejére, és hűtőbe tesszük.

Ha megdermedt a túró mousse réteg, elkészítjük az étcsoki ganache-t. Ehhez a habtejszínt forrpontig melegítjük, és az aprított csokira öntjük. Két percig állni hagyjuk, majd fényesre keverjük. Ha már nem forró, a torta tetejére öntjük, és újra behűtjük jó pár órára.

Már csak a dekoráció van hátra. A mintás csokilapokat a hűtési idő alatt is legyárthatjuk: a transzferfólia használatához és a csokilapok készítéséhez útmutatót itt találtok. Mielőtt azonban nekifogtok a csokilap készítésnek, gondosan mérjétek le a torta magasságát!

Végül a készre dermedt tortát óvatosan kiszabadítjuk a tortakarikából (ha nem használtunk formaelválasztó spray-t, akkor nagyon röviden hajszárítózzuk meg a forma oldalát), körbepakoljuk az elkészült csokilapokkal, és a tetejét is megtűzdeljük néhánnyal. Egy-két túró rudit rettenetes kínok közepette félbevágunk (ha tudtok a felvágásra valamilyen civilizált módszert, légyszi osszátok meg!), és szintén a tortára biggyesztjük. Végezetül az egész művet tálalásig jól elrejtjük az orv-túró-rudi-vadászok elől. Létezik hűtőre gyerekzár, csak mondom. 🙂

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY: Találtok ám a blogon bodzás túró mousse-t és narancsos-mákosat is, szerintem azok is megérnek egy próbát! 🙂 

Túró rudi mousse torta készítése

2 gondolat “Túró rudi mousse torta – csillapíthatatlan pöttyös-éhség esetére :)” bejegyzéshez

  1. Kedves Kinga!

    Ez a túró mousse krém alkalmas “hagyományos” torta (3 réteg piskótalap közé 2 réteg krém) készítéséhez is? Nem nyomódik ki belőle? Köszönöm!

    Kedvelés

    1. Kedves Katalin, bár még nem próbáltam hagyományos tortába, de elég masszív krém, úgyhogy szerintem működhet. Üdv. Kinga

      Kedvelés

Hozzászólás