Nem vagyok egy nagy kávés, egész pontosan nagy nem-kávés vagyok. De ha az ember barátnője az anyukájának kávés-karamelles tortát rendel, akkor csak illik előtte kísérletezni, hogy mégse az ünnepelt legyen a tesztalany. Jelentem, a kísérlet sikerrel zárult, kávékrém, kávémousse pipa, és már én is szeretem a kávét. 🙂 Legalábbis desszertben. Hál’istennek a karamellel sosem volt gond. 🙂
És miről is beszélek pontosan? A desszert alsó rétege egy fehércsokis, nagyon selymes kávékrém, a felső szint egy csokis kávémousse (vagy kávés csokimousse, ahogy tetszik). Hozzá jár némi (épphogy) sós karamell öntet, mert reggel fontos a szénhidrát. Este meg kiváltképp, hisz a kávétól amúgy sem tudunk aludni. 🙂
Természetesen a rétegek külön-külön is életképesek, nem muszáj mindkettőt legyártani ahhoz, hogy elkezdjenek termelődni a boldogsághormonjaink. Ha csak a csokis kávémousse mellett döntenénk, jelentősen növeljük a mennyiséget (vagy álljunk be szerzetesnek :).
És egy fontos szolgálati közlemény a recept előtt: ha kávéfüggők vagytok, nem ez a pohárkrém fog titeket leszoktatni róla! De ki lehet vele váltani a reggeli adagot. 🙂
Kávémousse csokoládéval és sós karamell öntettel – recept
(Az adagolás nagyvonalúságától függően kb. 3 pohárdesszerthez)
Fehércsokoládés kávékrém (namelaka technikával):
60 ml tej
1 kávékapszula kávé (kb. 6-7 g darált kávé) vagy 1 teáskanál instant kávé
110 g fehércsokoládé aprítva vagy csokilencse
1 dl tejszín (lehetőleg 35%-os)
1 lapzselatin (használati útmutató a lapzselatinhoz itt)
A fehércsokis kávékrémhez a darált kávét a forró tejbe szórjuk, és hagyjuk állni fél-1 órát, majd leszűrjük. Ezt a lépést kiválthatjuk instant kávé használatával. A kávés tejet felforraljuk, és ráöntjük a fehércsokira. Homogénre keverjük, majd feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd kicsavart lapzselatint. Végül hozzáöntjük (felverés nélkül) a hideg tejszínt, és botmixerrel fényesre keverjük. Mehet is a pohárba, majd a hűtőbe.
Csokoládés kávémousse:
50 ml tej
1 tojássárgája
1 kávékapszula kávé (kb. 6-7 g darált kávé) vagy 1 teáskanál instant kávé
25 g tejcsokoládé
25 g étcsokoládé
60 g tejszín (lehetőleg 35%-os) hidegen
1 lapzselatin
A csokis kávémousse-hoz – a fehércsokis kávékrémhez hasonlóan – a darált kávét forró tejbe áztatjuk, majd leszűrjük. (Nyilván ez a két réteghez egyszerre is elvégezhető). Ezt a lépést most is megspórolhatjuk instant kávé használatával. A kávés tejet összekeverjük a tojássárgájával, és folyamatos keverés mellett besűrítjük (kb. 80 fokig melegítve). Az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd kicsavart zselatinlapot kinyomkodjuk, és feloldjuk a kávés folyadékban. Jöhet bele a kétféle csoki is. Simára keverjük. A hideg tejszínből kemény habot verünk, és óvatosan a csokis-kávés masszához forgatjuk. Ha már valamelyest megdermedt a fehércsokis réteg, ráegyengetjük a kávémousse-t.
(Enyhén) sós karamell öntet:
50 g kristálycukor
2 teáskanál víz
1 dl tejszín
kevés sópehely (ízlés szerint)
A karamellhez a cukrot pici vízzel egy lábasban szétterítjük, és – bolygatás nélkül – megolvasztjuk. Ha elkezd színt kapni, kavargathatjuk, hogy egyformán karamellizálódjon. Amikor már halvány barna (vigyázzunk, hamar égett íze lesz!), hozzáöntjük a forró tejszínt, és egy-két percig – folyamatos keverés mellett – együtt melegítjük. Ízesítjük a sóval, és örvendezünk. 🙂
A karamell öntetet én külön tálkában kínáltam a pohárkrémhez, de rá is kanalazhatjuk a tetejére.
A namelaka technikát, mellyel a fehércsokis kávékrém készült, Praliné Paradicsomnál láttam.