
Töredelmesen be kell valljam, eme narancskrémes máktorta készítése közben – számomra is sokkoló módon – semmilyen gikszer nem ütötte fel a fejét. Nem felejtettem ki semmit, nem kaptam pánikrohamot, és egyetlen gyermek sem tolt bele székelykáposztás dobozt a hűtőben várakozó kész torta oldalába (természetesen a múltkori gesztenyés sajttortába igen, de azt már rég kihevertük). Egyedül az maradt el, hogy kettős szülinapunk alkalmából (Férj és én egyszerre fiatalodunk) képes legyek beszerezni egy gyertyát a torta tetejére. Szerencsére azonban egy eldugott zugban találtam egy alig használt, és szinte egyenesre visszahajlítható gyertyacsonkot, mely közepesen méltó módon ugyan, de ellátta funkcióját.
Úgyhogy bátran álljatok neki ti is narancsos máktortát sütni, szerintem már karácsonyra, akkor még gyertya sem kell!
A poszt végi szeletfotóért pedig előre elnézést, lássátok bennem a jószándékot! Mindig annyira szeretnétek ugyanis látni belülről a tortát, hogy én – érezvén a nyomást – igyekeztem megfelelni, de a tortát a vendégek orra elől elkapó vendéglátó csak közepesen számít népszerűnek, így az időnyomás és a pompás esti fényviszonyok összjátékában ennyire futotta. Bocsi.

Narancskrémes máktorta recept
Hozzávalók (18 cm-es, 3 lapos tortához):
Mákos piskóta:
2 tojás
100 g cukor a sárgájához
40 g cukor a fehérjéhez
140 g liszt
35 g szemes mák
0,75 dl olaj
0,75 dl tej
fél csomag sütőpor
csipet só
egy narancs reszelt héja
Narancskrém:
330 g frissen facsart narancslé
egy narancs reszelt héja
4 tojás
4 tojás sárgája
120 g cukor
30 g étkezési keményítő
130 g vaj
8 lapzselatin
200 g habtejszín hidegen
Mákos mascarponehab a torta bevonására:
400 g mascarpone
200 g habtejszín hidegen
90 g porcukor
30 g szemes mák
narancsolaj (opcionális)
+ mákos habcsókok, mandarin és rozmaring a díszítéshez

Elkészítés:
A mákos piskótát már előző nap megsüthetjük. A fehérjéből a kevesebb cukorral habot verünk. A sárgáját is habbá verjük a nagyobb mennyiségű cukorral, majd hozzáöntjük a tejet és az olajat, aztán beleszitáljuk a száraz hozzávalókat. Elkeverjük, majd hozzáforgatjuk a fehérjehabot. Egy tortaforma aljába sütőpapírt terítünk, beleöntjük a mmasszát, és 175 fokos sütőben, légkeverés nélkül, kb. 40 perc alatt készre sütjük. Kivágjuk a formából, és fejtetőre állítva, rácson hagyjuk teljesen kihűlni. Ha csak másnap használjuk fel, folpackba csomagoljuk.
A narancskrém is legyártható már előző nap. Ehhez a tojásokat és sárgájákat kikeverjük a cukorral és a keményítővel, majd hozzáöntjük a frissen facsart narancslevet, ízesítjük a reszelt narancshéjjal, és közepes lángon, folytonos keverés mellett, sűrűre főzzük – rottyanjon is. Félrehúzzuk a tűzről, feloldjuk benne az előzőleg jéghideg vízbe áztatott, majd alaposan kifacsart zselatinlapokat. Belekockázzuk a vajat, és homogénre keverjük (botmixerrel). A felszínét lefóliázva hagyjuk langyosra hűlni. A hideg habtejszínből habot verünk, és a kihűlt narancskrémbe forgatjuk. Behűtjük.
A mákos piskótát 3 lapba vágjuk, és egy tiszta tortakarikába állítva összetöltjük a jól átkevert narancskrémmel. A felső piskótalap tetejét csupaszon hagyjuk. Behűtjük egy-két órára. Elkészítjük a mákos-mascarponés burkolókrémet. Ehhez a mascarpone feléből a tejszín és a porcukor felével habot verünk, majd beleforgatjuk a szemes mák felét (ha van narancsolajunk, azzal ízesítjük), és lekenjük vele a torta tetejét és oldalát. Pár órára hűtőbe tesszük, majd a megmaradt alapanyagokból még egyszer ugyanígy mákos mascarponehabot ügyködünk, és másodszor is lekenjük a tortát (egy pici krémet félreteszünk a díszítéshez). Ezzel a kétszeri kenéssel megelőzhető, hogy később megrepedjen a burkolat a tortán.
A torta tetejét a maradék mákos mascarponehabbal és mandarinszeletekkel díszítjük, merthogy a narancs egy csöppet túl nagy lenne. No meg szemes mákkal dúsított habcsókokkal természetesen, mert a súlyos habcsókfüggőségben szenvedő vendégeknek is feltétlenül a kedvére kell tenni. Ja, és a rozmaringról meg ne feledkezzünk, az nagyon kell! Mondjuk amikor Férj meglátta, elvékonyodó hangon érdeklődött, hogy a torta is rozmaringos ízesítésű-e, és konkrétan hallottam legördülni a követ a szívéről, amikor megtudta, hogy csak dekoráció. Úgyhogy ha szíveteken viseletik vendégeitek lelki békéjét, már jó előre nyugtassátok meg őket rozmaringügyben.
Ha lelkes rozmaringgal díszítők vagytok, akkor jelzem, hogy ezen a sós karamelles-mascarponés almatortán is remekül mutatnak.
Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!

Szia!Bocsi, hogy zavargatlak, de kérdezni szeretném, ha 20 szeleteset kell csinálnom, eddig csak 18-as karikában csináltam, a piskóta 25 cm-es lesz, a 4 tojásos, de a krémből elég lenne 1,5 X -es vagy duplát csináljak? A külső krémből elég lesz a megadott, mert az nekem sok lett.Köszi szépen!
KedvelésKedvelés
Szia! Bocsánat, csak most vettem észre az üzeneted. Én dupláznám. Jó munkát hozzá!
KedvelésKedvelés
Egy kerdes: 4 tojas, 4 tojas sargaja. Ezt ugy ertsem, hogy 8 tojas szukseges hozza? Vagy csak 4 db egesz tojas.
KedvelésKedvelés
Szia! 4 tojás + 4 tojássárgája. Üdv. Kinga
KedvelésKedvelés
Szia!
Szerinted cukrozatlan darált mák is megfelelő lenne az elkeszítéséhez?
KedvelésKedvelés
Szia, csak most látom a kérdésed. Darált mákkal más jellegű lesz kicsit, de úgy is jó.
KedvelésKedvelés
Szia! Meg szeretném kérdezni,hogy a lapzselatin mekkora méretű,vagy hány gramm zselatin kell a krémbe?
KedvelésKedvelés
Szia! Egy lapzselatin 1,7 gramm abból a fajtából, amit én használok.
KedvelésKedvelés
Köszönöm 🙂
KedvelésKedvelés