Sós karamelles fahéjas almatorta

Az biztos, hogy nem én vagyok a megtestesült önuralom, úgyhogy nem tisztem Éva paradicsombeli tevékenységét megítélni. De bűnbeesni egy ALMA miatt? Persze ha az az alma egy sós karamelles, mascarponés tortába lett volna zárva, na az úgy már egész más. Akkor lazán megérné azt a pár évezrednyi hercehurcát.

Jó, lehet, hogy egy cseppet elfogultnak tűnök, de ez a karamelles-fahéjas almatorta most tényleg nagggggyon…. Férj szülinapjára készült: úgy éreztem, húsz évnyi kitartó túró- és máktorta sütés után talán megpróbálhatom becsempészni a szülinapi tortasorba ezt a renitens kis pucér jószágot. Végül nem, hogy nem kaptam ki, de kis híján együltő helyünkben felfaltuk az egészet. És a kis híja alatt természetesen egészen aprócskát kell érteni.

Sós karamelles fahéjas almatorta recept

Hozzávalók (18 cm-es, 3 lapos tortához):

Mandulás piskóta:

2 tojás

100 g (nád)cukor a sárgájához

40 g (nád)cukor a fehérjéhez

40 g darált mandula

135 g liszt

0,75 dl olaj

0,75 dl tej

fél csomag sütőpor

csipet só

Sós karamell:

100 g cukor

200 g habtejszín (szobahőmérsékleten)

1 ek víz

só (ízlés szerint)

Fahéjas almás réteg:

440 g hámozott, kicsumázott alma (pl. idared)

45 g (barna) cukor

1 késhegynyi őrölt fahéj

Mascarponehab:

500 g mascarpone

400 g habtejszín hidegen

100 g porcukor

őrölt vanília vagy vaníliakivonat

Elkészítés:

A sós karamellt már előző nap elkészíthetjük. Ehhez a cukrot egy-két evőkanál vízzel egy széles lábasban szétterítjük, és kevergetés nélkül aranyszínűre karamellizáljuk. Közben felforrósítjuk a tejszínt, és ha elértük a karamellizálással a kívánt színt, a tejszínt a cukorhoz öntjük. Óvatosan, mert nagyon bugyog. Pár perc alatt – folyamatos keverés mellett – sűrűre főzzük. Megsózzuk. Először két bő csipettel érdemes indítani, és kóstolgatva elérni a kívánt sóssági szintet. Ha kész, hagyjuk kihűlni. Amennyiben csak másnap használjuk fel, hűtőben tároljuk, és felhasználás előtt egy órával tesszük ki szobahőmérsékletre.

A mandulás piskóta is legyártható már előző nap. A tojásfehérjéből a kevesebb cukorral habot verünk. A tojássárgáját kihabosítjuk a nagyobb adag cukorral, beleöntjük az olajat és tejet, elkeverjük. Hozzászitáljuk a lisztet, mandulát, sütőport, sót, alaposan összekeverjük, végül beleforgatjuk a fehérjehabot is. Egy tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, és 175 fokos sütőben (légkeverés nélkül) kb. 50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha kész, kivágjuk a formából, és fejtetőre állítva, rácson hagyjuk teljesen kihűlni, majd három lapba vágjuk.

A fahéjas almás réteghez a tisztított almát kis kockákra vágjuk, ízesítjük a fahéjjal, és a cukorral együtt feltesszük főni. Addig főzzük, amíg kellemesen haraphatóan puha lesz, de nem esik szét. Ne legyen belőle lekvár! Hagyjuk kihűlni.

A mascarponehabhoz a mascarponét a porcukorral, vaníliával és a tejszínnel együtt habbá verjük.

Jöhet az almatorta összeállítása. A mascarponehabból félreteszünk kb. 300 grammnyit a torta körbekenésére. Egy megtisztított, és sütőpapírral kibélelt tortakarikába belehelyezzük az egyik piskótalapot, melyet alaposan megkenünk a sós karamell felével, majd jöhet rá a mascarponehab. A mascarponehabból csinálunk egy kis peremet is: ezen belülre halmozzuk a fahéjas alma felét. Jöhet egy újabb mandulás piskóta, sós karamell, mascarponehab és a fahéjas alma másik fele. Az összeállítást a harmadik piskótalappal zárjuk, és a tortát pár órára hűtőbe tesszük.

A megdermedt sós karamelles almatortát kiszedjük a tortaformából, és körbekenjük a félretett mascarponehabbal. Az egyenletes elsimításhoz segítség itt. Újra pár óra hűtés következik. Végül a tortát félbevágott almával, fahéjrudakkal, és rozmaringágakkal díszítjük. Az alma vágott felületét érdemes megkenni egy kis citromlével, hogy ne barnuljon meg.

A sós karamell a körtének is nagy barátja, próbáljátok ki ezt a karamelles-körtés-mascarponés tartot. De a sós karamelles répatorta is nagyon finom.

Sós karamelles fahéjas mascarponés almatorta

Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!

2 gondolat “Sós karamelles fahéjas almatorta” bejegyzéshez

    1. Szia! Megnéztem, tényleg jó nagy. El nem tudom képzelni, miért húzza be így, én mindent normál formátumban töltök fel. A következő posztnál majd megnézem, tudok-e valamit állítani a kiemelt képen.

      Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s