
Az biztos, hogy nem én vagyok a megtestesült önuralom, úgyhogy nem tisztem Éva paradicsombeli tevékenységét megítélni. De bűnbeesni egy ALMA miatt? Persze ha az az alma egy sós karamelles, mascarponés tortába lett volna zárva, na az úgy már egész más. Akkor lazán megérné azt a pár évezrednyi hercehurcát.
Jó, lehet, hogy egy cseppet elfogultnak tűnök, de ez a karamelles-fahéjas almatorta most tényleg nagggggyon…. Férj szülinapjára készült: úgy éreztem, húsz évnyi kitartó túró- és máktorta sütés után talán megpróbálhatom becsempészni a szülinapi tortasorba ezt a renitens kis pucér jószágot. Végül nem, hogy nem kaptam ki, de kis híján együltő helyünkben felfaltuk az egészet. És a kis híja alatt természetesen egészen aprócskát kell érteni.

Sós karamelles fahéjas almatorta recept
Hozzávalók (18 cm-es, 3 lapos tortához):
Mandulás piskóta:
2 tojás
100 g (nád)cukor a sárgájához
40 g (nád)cukor a fehérjéhez
40 g darált mandula
135 g liszt
0,75 dl olaj
0,75 dl tej
fél csomag sütőpor
csipet só
Sós karamell:
100 g cukor
200 g habtejszín (szobahőmérsékleten)
1 ek víz
só (ízlés szerint)
Fahéjas almás réteg:
440 g hámozott, kicsumázott alma (pl. idared)
45 g (barna) cukor
1 késhegynyi őrölt fahéj
Mascarponehab:
500 g mascarpone
400 g habtejszín hidegen
100 g porcukor
őrölt vanília vagy vaníliakivonat

Elkészítés:
A sós karamellt már előző nap elkészíthetjük. Ehhez a cukrot egy-két evőkanál vízzel egy széles lábasban szétterítjük, és kevergetés nélkül aranyszínűre karamellizáljuk. Közben felforrósítjuk a tejszínt, és ha elértük a karamellizálással a kívánt színt, a tejszínt a cukorhoz öntjük. Óvatosan, mert nagyon bugyog. Pár perc alatt – folyamatos keverés mellett – sűrűre főzzük. Megsózzuk. Először két bő csipettel érdemes indítani, és kóstolgatva elérni a kívánt sóssági szintet. Ha kész, hagyjuk kihűlni. Amennyiben csak másnap használjuk fel, hűtőben tároljuk, és felhasználás előtt egy órával tesszük ki szobahőmérsékletre.
A mandulás piskóta is legyártható már előző nap. A tojásfehérjéből a kevesebb cukorral habot verünk. A tojássárgáját kihabosítjuk a nagyobb adag cukorral, beleöntjük az olajat és tejet, elkeverjük. Hozzászitáljuk a lisztet, mandulát, sütőport, sót, alaposan összekeverjük, végül beleforgatjuk a fehérjehabot is. Egy tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, és 175 fokos sütőben (légkeverés nélkül) kb. 50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha kész, kivágjuk a formából, és fejtetőre állítva, rácson hagyjuk teljesen kihűlni, majd három lapba vágjuk.
A fahéjas almás réteghez a tisztított almát kis kockákra vágjuk, ízesítjük a fahéjjal, és a cukorral együtt feltesszük főni. Addig főzzük, amíg kellemesen haraphatóan puha lesz, de nem esik szét. Ne legyen belőle lekvár! Hagyjuk kihűlni.
A mascarponehabhoz a mascarponét a porcukorral, vaníliával és a tejszínnel együtt habbá verjük.
Jöhet az almatorta összeállítása. A mascarponehabból félreteszünk kb. 300 grammnyit a torta körbekenésére. Egy megtisztított, és sütőpapírral kibélelt tortakarikába belehelyezzük az egyik piskótalapot, melyet alaposan megkenünk a sós karamell felével, majd jöhet rá a mascarponehab. A mascarponehabból csinálunk egy kis peremet is: ezen belülre halmozzuk a fahéjas alma felét. Jöhet egy újabb mandulás piskóta, sós karamell, mascarponehab és a fahéjas alma másik fele. Az összeállítást a harmadik piskótalappal zárjuk, és a tortát pár órára hűtőbe tesszük.
A megdermedt sós karamelles almatortát kiszedjük a tortaformából, és körbekenjük a félretett mascarponehabbal. Az egyenletes elsimításhoz segítség itt. Újra pár óra hűtés következik. Végül a tortát félbevágott almával, fahéjrudakkal, és rozmaringágakkal díszítjük. Az alma vágott felületét érdemes megkenni egy kis citromlével, hogy ne barnuljon meg.
A sós karamell a körtének is nagy barátja, próbáljátok ki ezt a karamelles-körtés-mascarponés tartot. De a sós karamelles répatorta is nagyon finom.

Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!
Szia!
Amikor posztolsz valamit, a http://gasztro-blogok.blogspot.com/-n kitakarja a nyitóképed az oldal jó részét. Nem látni tőled legalább 5-10 másik blogger friss posztját. A sütikért nem annyira rajongok, tehát ez így nem OK… 🙂
Utánanéznél, mit lehet tenni? Köszi!
Üdv,
Memi
KedvelésKedvelés
Szia! Megnéztem, tényleg jó nagy. El nem tudom képzelni, miért húzza be így, én mindent normál formátumban töltök fel. A következő posztnál majd megnézem, tudok-e valamit állítani a kiemelt képen.
KedvelésKedvelés
Helooo!Köszönöm szépen ezt az igényes mai stílusú édességeket!Eredeti szakmám szakács,pincér,de mostanág rájöttem hogy ez a dolog is nagyon bejön.Nagyon sokat tanulok ezen az oldalon,hála és köszönet minden egyes betűért!!Nagyon szuper munkáid vannak és örülök hogy rátaláltam erre az oldalra mert a családommal közösségi oldal mentes életet élünk.Ha esetleg lennének kérdéseim válaszolnál?Köszönettel:Dulné Farkas Ibolyq
KedvelésKedvelés
Kedves Ibolya! Nagyon köszönöm a kedves szavaid, igazán jólesik, és örülök, hogy hasznosnak találod az írásaim. Bátran kérdezz, ha tudok, segítek! Jó tortázást! Kinga
KedvelésKedvelés
Szia! Ma elkészítettem ezt a tortát a szülinapomra. Nagyon különleges ízei vannak, finom összeállítás. Habár mi jobban szeretjük a könnyedebb sütiket, ezt a tortát jobban el tudnám képzelni a karamella helyett egy savanykásabb lekvárral pl. hecserli, barack vagy piros ribizlivel.
Ettől függetlenül nagyon tetszenek az ötleteid, biztos, hogy el fogok még néhányat készíteni 🙂
KedvelésKedvelés
Nagyon örülök, hogy tetszett. Jó ötlet a savanykás lekvár! További jó nézelődést és sütögetést! 🙂
KedvelésKedvelés