
Milyen rég volt gesztenyés cucc a blogon! Még szerencse, hogy Férj bejelentette igényét a fagyasztó gesztenyemasszával való feltöltésére, mert a gesztenyepüré – lévén gesztenye, tehát gyümölcs -, gyakorlatilag nem édesség. Szerinte. Meg szerintem. (Dietetikussal, légyszi, ne konzultáljatok ez ügyben!) Magvas egészségtudatos gondolatainkon felbuzdulva kitaláltam, hogy akkor Férj szülinapi tortája is legyen gesztenyés, nehogy pont a nagy napon rontsuk el a gyomrunkat valami édességgel. Így is lett. Jó, az aljára került azért egy kis Sacher piskóta, a tetejére meg egy réteg sajttorta, na de a közepe, az tiszta gesztenye. Mármint főleg. Ráadásul a torta a családi csapatmunka fejlesztésében is lenyűgözően vizsgázott: a gyerekek majdhogynem gond nélkül megosztoztak a torta rájuk jutó részén: fiúgyermek megette mindenki gesztenyés adagját, cserébe a kislányok elpusztították a sajttortarétegeket, mi, felnőttek pedig példaértékűen befaltunk mindent lelkesen. A végén tisztára, mintha mindenki elégedett lett volna. Vagy csak elbódultam a sok nem-édességtől.
Na de szófecsérlés helyett jöjjön is a gesztenye mousse sajttorta receptje, ha már sikerült ilyen frappáns névvel előrukkolnom!

Gesztenye mousse sajttorta recept
Hozzávalók (18 cm-es formához):
Sacher piskóta:
2 tojás
100 g étcsoki
10 g cukrozatlan kakaópor
40 g cukor
40 g vaj
30 g porcukor
30 g liszt
10 g mandulaliszt (sima liszttel helyettesíthető)
késhegynyi őrölt fahéj
csipet só
Gesztenye mousse:
195 g gesztenyemassza (mirelit, édesített)
460 g habtejszín hidegen
45 g porcukor
35 g expressz zselatin fix
Sajttorta réteg:
200 g natúr krémsajt
50 g mascarpone (e helyett is mehet krémsajt)
190 g habtejszín hidegen
60 g porcukor
őrölt vanília vagy vaníliakivonat
20 g expressz zselatin fix
Díszítéshez:
20-30 g gesztenyemassza
20-30 g mascarpone
gránátalma

Elkészítés:
A Sacher piskótát már előző nap legyárthatjuk. Ehhez az étcsokoládét mikróban vagy vízgőz felett megolvasztjuk, és hagyjuk langyosra hűlni. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukorral habbá verjük. A puha vajat kihabosítjuk a porcukorral, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, és elkeverjük. A vajas masszához hozzáöntjük a kihűlt csokit, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot, végül beleszitáljuk a száraz hozzávalókat. Őrölt fahéjjal és sóval ízesítjük, és egy, az alján sütőpapírral borított sütőformába öntjük. 170 fokos sütőben – légkeverés nélkül – kb. 20-22 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Kivágjuk a formából, és fejre állítva, rácson hagyjuk kihűlni. Ha teljesen kihűlt, másnapig fóliába csomagolva tároljuk, vagy azonnal felhasználjuk.
A gesztenye mousse következik. A gesztenyemasszát kikeverjük a porcukorral. A hideg tejszínből habot verünk, félúton apránként hozzáadafgoljuk a zselatin fixet, majd a habot több részletben óvatosan a gesztenyemasszába forgatjuk. A Sacher piskótát egy üres tortaformába helyezzük, és ráegyengetjük a gesztenye mousse-t. Behűtjük.
Jöhet a sajttorta réteg! A sajtkrémet és mascarponét kikeverjük a porcukorral és a vaníliával. A hideg tejszínből habot verünk, közben hozzáadagoljuk a zselatin fixet még akkor, amikor a tejszín még szinte folyós. A tejszínhabot beleforgatjuk a sajtkrémbe. Meg is vagyunk, mehet a sajttorta réteg a gesztenye mousse-ra. Hűtőbe tesszük egy éjszakára. Másnap a maradék gesztenyemasszát (khm, nekem természetesen újat kellett bontanom, mert a maradéknak valahogy nyoma veszett) kikeverjük ugyanannyi mascarponéval, tetszőleges díszítőcsővel ellátott habzsákba töltjük (nálam 6B vagy B6, a lényeg, hogy 6 és B is van benne), szimpatikus halmokat nyomunk a tortára, majd texturált csokilapokkal megtűzzük, és formásra szabdalt gránátalma darabokkal díszítjük.
Gesztenyés tortát itt is találsz, gránátalmás vegán csokis tartokért pedig ide bandukolj el.
Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!
