Fúziós citromkocka – görög citromos süti angol citromkrémmel

Biztosan ti is ismeritek azokat a kattintásvadász címeket, melyek súlyosan torzítják a valóságot, és megtévesztik a gyanútlat olvasót. Nos, ez a cím is ilyen. Ugyanis citromkocka, na az nincs egy szál sem az egész posztban. Helyette van viszont jó pár citromtéglatest és némi pironkodás a pontos mértani kifejezések ilyen gyalázatos semmibevétele miatt. Tettemre magyarázattal nem szolgálhatok (na jó, talán a média káros hatása), viselkedésemért utólag is elnézést kérek. Ja, és előre is, mert természetesen az egész posztban makacsul ragaszkodom a citromkocka megnevezéshez.

Nos, ha most a következő kérdések cikáznak a fejetekben: 1. ki az az őrült, aki ilyen felvezetőt ír egy RECEPTHEZ? 2. mégis, mi a bánat az a fúziós citromkocka?, az egyrészt tökéletesen érthető, másrészt, bár az első kérdésre nem tudok megnyugtató válasszal szolgálni, a másodikra igen. Ez a CITROMKOCKA a görög citromos süti és az angol citromkrém (lemon curd) Magyarföldön köttetett házassága.

Éljenek a nemzetközi kapcsolatok, a híres görög-magyar-angol barátság és a geometria!

görög citromos süti angol citromkrémmel

Fúziós citromkocka recept – görög citromos süti angol citromkrémmel

Hozzávalók (20×20 cm-es tepsihez):

Görög citromos süti:

75 g búzadara

105 g liszt

25 g kókuszreszelék

2 tojás

100 g cukor

200 g (görög) joghurt

1 tk szódabikarbóna

csipet só

citrom reszelt héja (kezeletlen héjú)

Citromos szirup:

100 g citromlé (kb. 3 pici vagy 2 nagyobb citrom leve frissen facsarva)

130 g cukor

a citromok reszelt héja

70 g víz

Angol citromkrém (lemon curd):

2 nagyobb Meyer citrom leve (140 g citromlé, sima citrom levével helyettesíthető)

citrom reszelt héja

3 tojás

90 g cukor (ha nem Meyer citromot használunk, több cukor kell)

1 púpos ek étkezési keményítő

65 g vaj

csipet só

2 lapzselatin

100 g mascarpone (kihagyható)

+ habcsók a díszítéshez

Elkészítés:

A görög citromos sütit készítjük el elsőként. Ehhez a száraz hozzávalókat összekeverjük az egyik tálban, a nedveseket a másikban, majd összedolgozzuk a kettőt. Sütőpapírral bélelt formába öntjük, és 160 fokos sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük.

Amíg sül a citromos süti, megfőzzük a citromos szirupot. A citromok levét a vízzel és cukorral feltesszük főni. Ha felforrt, pár percig rotyogtatjuk, hogy kissé sziruposra sűrűsödjön, majd félretesszük hűlni.

Amikor megsült a görög citromos süti, sűrűn megszurkáljuk a tetejét hústűvel vagy villával, majd ráöntjük a citromos szirup felét, és lefedjük. Pár perc múlva a szirup másik felét is ráöntjük, letakarjuk, és hagyjuk kihűlni.

Az angol citromkrémhez (lemon curd) a Meyer citromok levét kifacsarjuk. A keményítőt kikeverjük a tojásokkal és a cukorral, felöntjük a citromlével. Picit sózzuk, belereszeljük a citromok héját (csak, ha kezeletlen héjú), és puding sűrűségűre főzzük. Rottyanjon is! Ha besűrűsödött a citromkrém, az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd alaposan kinyomkodott lapzselatint feloldjuk benne. Belekockázzuk a vajat, és botmixerrel simára keverjük. Ha langyosra hűlt, belekeverjük a mascarponét, és a kihűlt görög citromos süti tetejére kenjük. (A családi szavazás szerint mascarponéval harmonikusabbak az ízek a sütiben, de mascarpone nélkül is finom.) Behűtjük. Habcsókkal vagy fehér csoki dekorációval díszítve tálaljuk.

Málna curddel töltött pisztáciás tart és epres-citromkrémes blondie torta is van ám a blogon, csekkoljátok!

Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s