
Biztosan ti is ismeritek azokat a kattintásvadász címeket, melyek súlyosan torzítják a valóságot, és megtévesztik a gyanútlat olvasót. Nos, ez a cím is ilyen. Ugyanis citromkocka, na az nincs egy szál sem az egész posztban. Helyette van viszont jó pár citromtéglatest és némi pironkodás a pontos mértani kifejezések ilyen gyalázatos semmibevétele miatt. Tettemre magyarázattal nem szolgálhatok (na jó, talán a média káros hatása), viselkedésemért utólag is elnézést kérek. Ja, és előre is, mert természetesen az egész posztban makacsul ragaszkodom a citromkocka megnevezéshez.
Nos, ha most a következő kérdések cikáznak a fejetekben: 1. ki az az őrült, aki ilyen felvezetőt ír egy RECEPTHEZ? 2. mégis, mi a bánat az a fúziós citromkocka?, az egyrészt tökéletesen érthető, másrészt, bár az első kérdésre nem tudok megnyugtató válasszal szolgálni, a másodikra igen. Ez a CITROMKOCKA a görög citromos süti és az angol citromkrém (lemon curd) Magyarföldön köttetett házassága.
Éljenek a nemzetközi kapcsolatok, a híres görög-magyar-angol barátság és a geometria!

Fúziós citromkocka recept – görög citromos süti angol citromkrémmel
Hozzávalók (20×20 cm-es tepsihez):
Görög citromos süti:
75 g búzadara
105 g liszt
25 g kókuszreszelék
2 tojás
100 g cukor
200 g (görög) joghurt
1 tk szódabikarbóna
csipet só
citrom reszelt héja (kezeletlen héjú)
Citromos szirup:
100 g citromlé (kb. 3 pici vagy 2 nagyobb citrom leve frissen facsarva)
130 g cukor
a citromok reszelt héja
70 g víz
Angol citromkrém (lemon curd):
2 nagyobb Meyer citrom leve (140 g citromlé, sima citrom levével helyettesíthető)
citrom reszelt héja
3 tojás
90 g cukor (ha nem Meyer citromot használunk, több cukor kell)
1 púpos ek étkezési keményítő
65 g vaj
csipet só
2 lapzselatin
100 g mascarpone (kihagyható)
+ habcsók a díszítéshez

Elkészítés:
A görög citromos sütit készítjük el elsőként. Ehhez a száraz hozzávalókat összekeverjük az egyik tálban, a nedveseket a másikban, majd összedolgozzuk a kettőt. Sütőpapírral bélelt formába öntjük, és 160 fokos sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük.
Amíg sül a citromos süti, megfőzzük a citromos szirupot. A citromok levét a vízzel és cukorral feltesszük főni. Ha felforrt, pár percig rotyogtatjuk, hogy kissé sziruposra sűrűsödjön, majd félretesszük hűlni.
Amikor megsült a görög citromos süti, sűrűn megszurkáljuk a tetejét hústűvel vagy villával, majd ráöntjük a citromos szirup felét, és lefedjük. Pár perc múlva a szirup másik felét is ráöntjük, letakarjuk, és hagyjuk kihűlni.
Az angol citromkrémhez (lemon curd) a Meyer citromok levét kifacsarjuk. A keményítőt kikeverjük a tojásokkal és a cukorral, felöntjük a citromlével. Picit sózzuk, belereszeljük a citromok héját (csak, ha kezeletlen héjú), és puding sűrűségűre főzzük. Rottyanjon is! Ha besűrűsödött a citromkrém, az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd alaposan kinyomkodott lapzselatint feloldjuk benne. Belekockázzuk a vajat, és botmixerrel simára keverjük. Ha langyosra hűlt, belekeverjük a mascarponét, és a kihűlt görög citromos süti tetejére kenjük. (A családi szavazás szerint mascarponéval harmonikusabbak az ízek a sütiben, de mascarpone nélkül is finom.) Behűtjük. Habcsókkal vagy fehér csoki dekorációval díszítve tálaljuk.
Málna curddel töltött pisztáciás tart és epres-citromkrémes blondie torta is van ám a blogon, csekkoljátok!

Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!