

Ti is szerettétek régen a Füles újságban azokat a rejtvényeket, ahol a két kép között meg kellett keresni a különbségeket? Én nagyon bírtam, úgyhogy tisztelegve a Füles újság nagysága előtt, megterveztem, majd megvalósítottam a képrejtvények 3D-s édes változatát. Jelentkezzen, aki megtalálta a különbséget a két mogyorókrémes-karamelles kávétorta között!
Nos, akár mindez igaz is lehetne, de aki egy kicsit is kezd kiismerni, az valószínűleg gyanítja, tervszerűségtől az esetemben nem kell tartani. Azért készült két torta, mert az elsőt elrontottam. És azért nem készült három, mert a másodikat nem rontottam el. Ez utóbbi tényt a fiam meglehetősen boldogtalanul vette tudomásul, és biztosított a siker feletti örömömben való osztozás teljes hiányáról. Eképpen: “- Anya, ezt is elrontottad? – Nem, drágám, szerencsére ez sikerült! – Ne máááár!” Hát ilyen az, amikor az embert támogatja a családja.
Az elrontás amúgy, ha esetleg furdalná az oldalatokat a kíváncsiság, azt takarja, hogy az első tortának nem lett elég stabil a belső mogyorókrémes rétege. És hát ezt nem hagyhattam annyiban, azonnal le kellett gyártanom az áttervezett prototípust. Azt a néhány plusz kilót pedig, amit a semmiből hirtelen feltörő maximalizmusommal magunkra szedtünk, majd ledolgozzuk később.

Mogyorókrémes-karamelles kávétorta recept
Hozzávalók (16 cm-es tortaformához)
Kekszes alap:
125 g zabkeksz
55 g vaj olvasztva
1 tk cukrozatlan kakaópor
Fehércsokis kávékrém (kávés namelaka):
330 g fehércsokoládé
150 g tej
300 g habtejszín hidegen
2 tk instant kávépor (nálam koffeinmentes)
3,5 lapzselatin (én 3-t használtam, de mehet bele akár 4 is)
Mogyorókrémes mousseline (insert):
140 g tej
2 S-es tojássárgája (én másfél L-est használtam)
35 g cukor
19 g étkezési keményítő
3/4 lapzselatin
30 g tejcsokoládé
40 g hideg vaj
75 g Lino Lada Gold mogyorókrém mogyoródarabkákkal
Sós karamell réteg (insert):
50 g cukor
1 ek víz
110 g habtejszín szobahőmérsékleten
só
5 g étkezési keményítő
1 tojássárgája
1 lapzselatin
40 g vaj
Díszítés (habrózsa mennyiség függvényében):
Lino Lada mogyorókrém és mascarpone 1:1 arányban

A kávé-mogyorókrém-karamell torta elkészítése:
A mogyorókrémes kávétorta kekszes alapjával kezdünk. A zabkekszet finomra őröljük, összekeverjük a kakaóporral és az olvasztott vajjal, és a tortaforma aljába nyomkodjuk. (A tortaformát érdemes előtte formaelválasztó spray-vel kifújni, vagy sütőpapírral kibélelni az oldalát).
Elkészítjük a sós karamell betétet (insert). Ehhez a cukrot pici vízzel egy széles lábasban – kevergetés nélkül – borostyánszínűre karamellizáljuk. Közben felforrósítjuk a tejszínt, és ha már szép színe van a karamellnek, hozzáöntjük. Elkeverjük, majd sózzuk (először egy nagy csipettel indítunk, és kóstolgatjuk). Az étkezési keményítőt kikeverjük a tojássárgájával, és apránként hozzáöntjük a karamellt folyamatos keverés mellett. Visszatesszük a tűzre, és sűrűre főzzük (rottyanjon is!). A karamellkrémben feloldjuk az előzőleg jéghideg vízbe áztatott, majd alaposan kifacsart lapzselatint, majd hozzáadjuk a felkockázott vajat. Simára keverjük. A kekszes alapra egy kisebb átmérőjű formát állítunk (én 10 cm-est használtam, de jó a 12 cm-es is), amit szintén kifújunk formaelválasztóval, vagy sütőpapír gallérral béleljük, és elkenjük benne a sós karamellt. Mehet a hűtőbe.
Jön a mogyorókrémes mousseline réteg. Ehhez a tejet felforraljuk. A tojássárgáját kikeverjük a keményítővel és a cukorral, folyamatos keverés mellett apránként hozzáöntjük a forró tejet, majd visszatesszük a tűzre, és sűrűre főzzük. Feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd jól kinyomkodott lapzselatint. Elkeverjük benne a felaprított csokit, majd a vaj következik. Habverővel jól átkeverjük, végül hozzáadjuk a mogyorókrémet is. Így is átdolgozzuk habverővel, és a sós karamell rétegre öntjük. Behűtjük egy-két órára.

Ha megkötött a mogyorókrémes insert, nekilátunk a kávés-fehércsokis namelaka krém elkészítésének. A tejet felforraljuk, és feloldjuk benne az instant kávét. (Ha hagyományos kávéval dolgoznánk inkább, akkor a forró tejbe áztassuk be egy órára a darált kávét, majd szűrjük le. A szűrés miatt lesz veszteség, úgyhogy nagyobb adag tejjel indítsunk.) A forró kávés tejben elkeverjük az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd kicsavart lapzselatint, aztán hozzáadjuk a felaprított fehércsokit, és botmixerrel elkeverjük. Két-három részletben hozzáöntjük a hideg habtejszínt (felverés nélkül, folyékonyan!). Botmixerrel homogénre keverjük. Behűtjük épp csak annyi időre, hogy már ne legyen teljesen híg a namelaka, de még önthető legyen. (Én a második tortánál türelmetlen voltam, és hígan öntöttem, ennek megfelelően a tortaforma kis réseinél ki is folyt.) Ha már nem híg, akkor levesszük a mogyorókrémes-karamelles betétről a tortakarikát, és ráöntjük a fehércsokis kávékrémet. Hűtőbe tesszük egy éjszakára.

Amikor megdermedt a kávétorta, villámgyorsan körbehajszárítózzuk (ha sütőpapírt használtunk, akkor nem kell), és kiszabadítjuk a formából. A díszítéshez a mogyorókrémet kikeverjük a mascarponéval, tetszőleges csővel ellátott habzsákba szedjük, és kidíszítjük vele a mogyorókémes kávétorta tetejét. Tálaljuk. Ja, és vigyázat! A torta irtó finom, úgyhogy nem teljesen lehetetlen, hogy azonnal kezdhetitek is a második adag gyártását. Ha pedig ti is tisztelegnétek a Füles újság előtt, akkor azonnal két tortát készítsetek!
A receptet a Lino Lada támogatta.
Ez a mogyorókrémes mousse torta is brutál finom, próbáljátok ki! És ugyanezt tudnám elmondani az Oléna szeletről is.

Alap namelaka recept Zsuzsitól.
Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!
Sziasztok! Aki esetleg már készítette a tortát, attól kérdezném, hogy mennyire “nehéz” a karamell réteg? Igazából egy másik torta elemeként szeretném felhasználni, világos mousse réteg közé- ezmiatt lenne fontos, félek hogy nem bírná el a mousse. Köszönöm a válaszokat előre!
KedvelésKedvelés
Ha már megkötött nagyjából az a mousse réteg, amire tennéd, szerintem el fogja bírni, és utána öntheted rá a másik (vagy maradék) moussealapot.
KedvelésKedvelés