Nagy baj lenne, ha innentől csak tarte recepteket posztolnék? 🙂 Olyan barátságos dolog a tarte készítés, gyakorlatilag szinte minden előre elkészíthető, ha semmit nem díszítünk rajta, akkor is mutatós, és hát naggggyon finom. A málna-pisztácia kombó különösen.
Bár itt most annyira dominál a málna, hogy a pisztácia nem érvényesül eléggé, úgyhogy sürgősen kell készítenem valamit, ami alapvetően a pisztáciára épül. A pisztáciahabhoz amúgy az apropót a nyaralás során bespájzolt édes pisztáciakrém adta (kb. mint a Nutella, csak nem csokis, na és persze nem mogyorós 🙂 ), de aki netalántán úgy utazik, hogy közben nem folyamatosan a közértek polcait sasolja speciális hozzávalókért, annak egy egyszerű vaníliás mascarponehabbal is több mint tökéletes lesz. Vagy csak simán málnaszemekkel kirakva – így még szinte diétás is. Amúgy ha nem vagyunk sütögetős kedvünkben, a “töltelék”, azaz a málna curd (angol gyümölcskrém), pohárdesszertként is zseniális.
Természetesen – mint mindig – most is volt több tesztpéldány, legalábbis ami a málna curd-öt illeti (az ember nem akar felsülni, amikor a fél család a névnapját tartja, még ha abból az egyik jómaga is). Készült vadabb és selymesebb ízű, állagú is. Végül nálam utóbbi volt a nyerőbb, bár a vadul málnás is jaj, de nagyon jó.
Málnás tarte pisztáciahabbal
Hozzávalók (kb. 27 cm-es piteformához):
Tarte tészta:
(Pierre Hermé pate sablée receptje szerint)
140 g szobahőmérsékletű vaj
75 g porcukor
1 tojás
250 g liszt
25 g darált mandula
nagy csipet só
Tarte kosár megkenéséhez (ha azonnal tálaljuk, ez kihagyható):
35-40 g fehércsokoládé
Málna curd (angol málnakrém):
(Desszert.neked receptúrát alapul véve)
400 g passzírozott málna pürésítve
140 g cukor
40 g keményítő
8 tojás
4 tojássárgája
200 g vaj
Pisztáciahab (opcionális, vaníliás mascarponehabbal helyettesíthető):
150 g édes pisztáciakrém
200 g mascarpone
Elkészítés:
Kezdjük a tarte kosárral! Ehhez a vajat kihabosítjuk a porcukorral és a sóval, beledolgozzuk a tojást, majd hozzáadjuk a darált mandulát és a lisztet, és gyors mozdulatokkal átgyúrjuk. Hűtőbe tesszük 2 órára.
Amíg pihen a tészta, elkészítjük a málna curd-öt. Ehhez a passzírozott málnapürét elkezdjük melegíteni a tojásokkal, sárgájákkal, cukorral és keményítővel együtt. Folyamatos keverés mellett besűrítjük: akkor jó, amikor már érezhetően sokkal nehezebb keverni, és úgy döntünk, inkább a másik kezünkkel kavargatunk tovább. Rendszeresen edzőterembe járók legyenek résen, nehogy rántottává főzzék a krémet. 🙂
Ha a fenti tudományos módszerrel igazolást nyert, hogy kellően sűrű már a krém, levesszük a tűzről, és beledaraboljuk a vajat, majd homogénre keverjük. Megkóstoljuk, ha szükséges, porcukorral / pici citromlével állítunk az édességén. Légmentesen lefóliázzuk: a fóliát közvetlenül a málna curd felszínére simítjuk, hogy elkerüljük a bőrösödést. 2 órára hűtőbe tesszük. A hűtés ideje alatt rendszeresen ellenőrizzük, hogy még mindig elég finom-e a krém, majd amikor konstatáltuk, hogy a curd már nem lesz elég a tarte megtöltésére, a folyamatot újrakezdjük. 🙂
Ha kellőképpen kipihente magát a tészta, elővesszük a hűtőből. Ez a tésztamennyiség szerintem picit sok egy ekkora formába, így érdemes belőle egy kisebb gombócot félretenni, és mini tarte formában kisütni, vagy eleve nagyobb piteformát választani. A piteformát kivajazzuk, kilisztezzük (szerencsés csillagzat alatt születettek formaelválasztóval kifújják). A tésztát méretre nyújtjuk, vagy, ha valamiért ez rettentően meghaladja az energiaszintünket (igen, nekem 🙂 ), akkor hengert formázunk a masszából, felszeleteljük, a tésztaszeletekkel kirakjuk a piteforma alját és oldalát, és belenyomkodjuk. Visszatesszük a hűtőbe fél órára. Villával sűrűn megszurkáljuk. 180 fokos sütőben nagyjából 15 perc alatt aranyszínűre sütjük. Ha sütés közben púposodna, döfjük bele nyugodtan újra a villát. Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni.
Ha nem rövid időn belül tervezzük felszolgálni, érdemes egy kevés olvasztott fehér csokival kikenni a tarte kosár belsejét, hogy a krém ne puhítsa el a tésztát, és kellemesen omlós maradjon. Ha megkentük a csokival, tegyük rövid időre a hűtőbe, hogy megkössön a csoki.
Elkészítjük a pisztáciahabot. Ha nagy pisztáciarajongók vagyunk, a megadottnál nagyobb mennyiségű habot is készíthetünk, úgy is jó lesz. 🙂 A habhoz a szobahőmérsékletű pisztáciakrémet kikeverjük a mascarponével, és habzsákba töltjük.
Ha híján vagyunk a pisztáciakrémnek, akkor helyette vaníliás mascarponehabot rittyenthetünk, így.
Jöhet is a tarte összeállítása. A málna curd-öt a tésztakosárba simítjuk, majd a habzsákkal pisztáciahab kupacokat – 116 cm magas megfigyelőnk szerint hagymákat 🙂 – nyomunk a tetejére. Behűtjük.
Alkalmas időpontban meghúzzuk a tőlünk jobbra ülő fülét (ez ugye névnapnál is szokás? 🙂 ), és befaljuk a magunk tarte adagját.