Súlyos diszkriminációt fedeztem fel a blogon: a szőkék erős hátrányba kerültek a barnákkal szemben. Az a szégyenletes helyzet állt elő ugyanis, hogy míg 7 brownie recept is terpeszkedik a blogon, blondie egy szál se. A méltánytalanságot orvoslandó, azonnal neki is láttam javítani a kvótán egy epres- citromkrémes blondie torta segítségével.
Fejlett igazságérzetem jutalma nem is maradt el: sikerült igazi, krémes, olasz mascarponéra szert tennem a SZEGA Market Olasz hetein, ami szépen lekerekítette a torta citrom curd rétegének vadabb savanykásságát. Mindez az édes blondie alappal pont ideális kombót alkot, az eper pedig eleve mindenhez jól passzol, szerencsére. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a tortát vidám sárga-piros megjelenése színterápiás eszközként való bevetésre is alkalmassá teszi heveny búbánat esetére. 🙂
Jó tanács: Tortaevés közben mindenképp hallgassátok meg Blondie-tól a One way or another-t! Stréberek már tortakészítés közben is megtehetik. 🙂
Citromkrémes blondie torta eperrel – recept
Hozzávalók (15-18 cm-es tortaformához):
Blondie alap:
100 g fehércsokoládé
100 g vaj
30 g cukor
2 tojás
50 g liszt
csipet só
1 citrom reszelt héja (elhagyható)
Mascarponés citromkrém:
150 g citromlé (kb. 2 és fél nagy citrom leve)
3 tojás
1,5 tojássárgája (kerekíthető 🙂 )
15 g étkezési keményítő
120 g cukor
75 g vaj
1 citrom reszelt héja (elhagyható)
165 g mascarpone
100 g habtejszín (hidegen)
1,5 csomag expressz zselatin fix
+ eper a tetejére (édes legyen!)
Elkészítés:
A citrom curd elkészítésével kezdünk: ezt már előző nap is lebonyolíthatjuk. A citromlét kikeverjük a tojásokkal a keményítővel, cukorral és a citromhéjjal. Közepes lángon, folyamatos keverés mellett besűrítjük (akkor jó, ha már rottyant párat). Lehúzzuk a tűzről, és belekockázzuka vajat. Elkeverjük, a felszínét lefóliázzuk (így nem bőrösödik), és hűtőbe tesszük.
A blondie-val folytatjuk. Ehhez a fehér csokit a vajjal megolvasztjuk (vízgőz felett vagy mikróban), elkeverjük benne a cukrot, és a tojást, majd a lisztet és sót is. Egy 15-18 cm-es tortaformába öntjük (én 15-öst használtam, de talán a 18-as jobb lenne), és 180 fokos sütőben – légkeveréssel – kb. 15 perc alatt megsütjük. Ne süssük túl!
Újra a citromkrémmel foglalkozunk: a kihűlt krémbe belekeverjük a mascarponét. A hideg habtejszínből a zselatin fix felével kemény habot verünk, és óvatosan a citromkrémbe forgatjuk, majd apránként hozzáadva elkeverjük benne a maradék zselatin fixet is. A mascarponés citromkrémet a kihűlt blondie alapra öntjük, és hűtőbe tesszük jó pár órára.
Amikor megdermedt a torta, kiszabadítjuk a formából, édes fajtájú eperrel jól megpakoljuk és felfaljuk. Tudjátok, most szól a Blondie. 🙂
A minőségi hozzávalókat a Budagyöngyében található Szega Market biztosította. Köszönet érte!
Citromos kedvűeknek ajánlom kipróbálásra ezt a habos citrompitét. Ha a narancs is játszik, a narancskrémes mákos túró mousse torta sem fog csalódást okozni.