Citromkrémes blondie torta eperrel – éljenek a szőkék!

citromkrémes blondie torta eperrel - recept

Súlyos diszkriminációt fedeztem fel a blogon: a szőkék erős hátrányba kerültek a barnákkal szemben. Az a szégyenletes helyzet állt elő ugyanis, hogy míg  7 brownie recept is terpeszkedik a blogon, blondie egy szál se. A méltánytalanságot orvoslandó, azonnal neki is láttam javítani a kvótán egy epres- citromkrémes blondie torta segítségével. 

Fejlett igazságérzetem jutalma nem is maradt el: sikerült igazi, krémes, olasz mascarponéra szert tennem a SZEGA Market Olasz hetein, ami szépen lekerekítette a torta citrom curd rétegének vadabb savanykásságát. Mindez az édes blondie alappal pont ideális kombót alkot, az eper pedig eleve mindenhez jól passzol, szerencsére.  Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a tortát vidám sárga-piros megjelenése színterápiás eszközként való bevetésre is alkalmassá teszi heveny búbánat esetére. 🙂

Jó tanács: Tortaevés közben mindenképp hallgassátok meg Blondie-tól a One way or another-t! Stréberek már tortakészítés közben is megtehetik. 🙂 

citromkrémes epres blondie torta recept

Citromkrémes blondie torta eperrel – recept

 

Hozzávalók (15-18 cm-es tortaformához):

 

Blondie alap:

100 g fehércsokoládé

100 g vaj

30 g cukor

2 tojás

50 g liszt

csipet só

1 citrom reszelt héja (elhagyható)

Mascarponés citromkrém:

150 g citromlé (kb. 2 és fél nagy citrom leve)

3 tojás

1,5 tojássárgája (kerekíthető 🙂 )

15 g étkezési keményítő

120 g cukor

75 g vaj

1 citrom reszelt héja (elhagyható)

165 g mascarpone

100 g habtejszín (hidegen)

1,5 csomag expressz zselatin fix

+ eper a tetejére (édes legyen!)

citromkrémes epres blondie torta recept

 

Elkészítés:

 

A citrom curd elkészítésével kezdünk: ezt már előző nap is lebonyolíthatjuk. A citromlét kikeverjük a tojásokkal a keményítővel, cukorral és a citromhéjjal. Közepes lángon, folyamatos keverés mellett besűrítjük (akkor jó, ha már rottyant párat). Lehúzzuk a tűzről, és belekockázzuka  vajat. Elkeverjük, a felszínét lefóliázzuk (így nem bőrösödik), és hűtőbe tesszük.

A blondie-val folytatjuk. Ehhez a fehér csokit a vajjal megolvasztjuk (vízgőz felett vagy mikróban), elkeverjük benne a cukrot, és a tojást, majd a lisztet és sót is. Egy 15-18 cm-es tortaformába öntjük (én 15-öst használtam, de talán a 18-as jobb lenne), és 180 fokos sütőben – légkeveréssel – kb. 15 perc alatt megsütjük. Ne süssük túl!

Újra a citromkrémmel foglalkozunk: a kihűlt krémbe belekeverjük a mascarponét. A hideg habtejszínből a zselatin fix felével kemény habot verünk, és óvatosan a citromkrémbe forgatjuk, majd apránként hozzáadva elkeverjük benne a maradék zselatin fixet is. A mascarponés citromkrémet a kihűlt blondie alapra öntjük, és hűtőbe tesszük jó pár órára.

Amikor megdermedt a torta, kiszabadítjuk a formából, édes fajtájú eperrel jól megpakoljuk és felfaljuk. Tudjátok, most szól a Blondie. 🙂 

A minőségi hozzávalókat a Budagyöngyében található Szega Market biztosította. Köszönet érte!

Citromos kedvűeknek ajánlom kipróbálásra ezt a habos citrompitét. Ha a narancs is játszik, a narancskrémes mákos túró mousse torta sem fog csalódást okozni.

citromkrémes epres blondie torta recept

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s