
Már karamellkészítés közben megállapítottam, hogy két dologgal szoktam mindig szanaszét égetni a nyelvem: a mirelit pizzával és a karamellel. És ez most sem lett másképp. Muszáj volt belekóstolnom a tűzforró karamellbe, hogy elég sós-e (nyilván az akut égési sérülés miatt ez nem nyert megállapítást). Kérdem én: mi ez, ha nem önismeret felsőfokon?
Hál’istennek az ízlelőbimbóim igen gyorsan regenerálódnak (a rendszeres edzés, ugye!), így a tortaevést már teljes terjedelmében ki tudtam élvezni. Ami azért szerencse, mert a Snickers torta meglehetősen jaj-de-finom: sós karamelles, mogyorós és nagyon csokis. A mókus pedig nem pusztán azért került a tortára, mert ő is szereti a mogyorót, hanem mert nagyobbik kislányka mókuslázban tört ki, így a szülinapi tortáinak jelentős részén muszáj volt mókusnak díszelegnie.
Snickers torta házilag – sós karamelles, földimogyorós csokitorta recept
Hozzávalók (18 cm-es, 4 lapos tortához):
Kakaós piskóta:
3 tojás
150 g cukor a sárgájához
60 g cukor a fehérjéhez
15 g cukrozatlan kakaópor
250 g liszt
3/4 csomag sütőpor
1,15 dl olaj
1,15 dl tej
csipet só
Mogyorós sós karamell:
100 g cukor
1 ek víz
200 g habtejszín szobahőmérsékleten
3 nagy csipet só
60 g földimogyoró aprítva
Mascarponés csokikrém:
150 g étcsokoládé
350 g tejcsokoládé
300 g habtejszín szobahőmérsékleten
200 g habtejszín hidegen
400 g mascarpone
+ kb. 150 g étcsokoládé a “fakéreg” stílusú díszítéshez
+ csokigyurma a mókushoz
Elkészítés:
A sós karamell már előző nap elkészíthető. Ehhez a cukrot a vízzel széles lábasban elkezdjük karamellizálni – kevergetés nélkül. Közben felforrósítjuk a tejszínt. Amikor a karamell borostyán színt kapott, hozzáöntjük a forró tejszínt (vigyázat, fröcsköl!), majd addig főzzük, amíg érezhetően sűrűsödik: ha a kanalat végighúzzuk a lábas alján, csíkot hagy. Belekeverjük a sót, leégetjük a nyelvünket, és hagyjuk kihűlni (mindkettőt). Ha nem használjuk azonnal, a hűtőben tároljuk. Felhasználás előtt pár pillanatig rámikrózhatunk, hogy kenhető állagú legyen.
A kakaós piskótához a fehérjét kihabosítjuk a kevesebb cukorral, a sárgáját a többel. A sárgájás habhoz öntjük a tejet és olajat, majd a száraz hozzávalókat is belekeverjük, és habverővel átdolgozzuk. Óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot. Két 18-as forma alját sütőpapírral borítjuk, elosztjuk bennük a piskótatésztát, és kb. 35 perc alatt, 175 fokon (légkeverés nélkül) készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Kivágjuk a formából, és fejtetőre állítva, rácson hagyjuk kihűlni. Két-két lapba vágjuk a piskótákat.
A mascarponés csokikrémhez a szobahőmérsékletű tejszínt forrpontig melegítjük, és az aprított csokira öntjük. Két percig állni hagyjuk, majd botmixerrel simára keverjük. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. A mascarponét a hideg tejszínnel habbá verjük. Ha kihűlt a tejszínes csoki, habverővel gyorsan átkeverjük, majd több részletben a mascarponehabba keverjük. Kb. 10 percre hűtőbe tesszük.
Összeállítjuk a tortát. Egy tiszta tortakarika aljába helyezzük az egyik piskótalapot, megkenjük a sós karamell harmadával és megszórjuk a mogyoró harmadával. Megkenjük a mascarponés csokikrémmel, majd így folytatjuk a rétegzést. Az utolsó lap tetejére már csak csokikrém kerül. Behűtjük egy rövid időre, majd leszedjük a karikát, és körbekenjük a tortát, így.
Ha “fakéreg” stílusban szeretnénk dekorálni a tortát, akkor már előre elkészítjük a csokilapokat eképpen, és a nem teljesen megdermedt torta oldalához tapasztgatjuk. Nekem kb. 12 cm magas lett a torta, így ehhez méretezzük a csokilapok magasságát. Díszítés közben még formára igazíthatjuk őket tördeléssel vagy krumplipucolóval meghámozgatva a szélüket.
Ha már csak egy csokimókus hiányzik a boldogságunkhoz (vagy egy tündéri kislányéhoz), akkor csokigyurmát gyártunk és buzgón megformázzuk a rágcsálót.
A mókusok ezt a mogyoró mousse tortát is csípik ám, no meg ezt a mogyoróvajas tortát is.
Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!