Barinő nemcsak vegán, meg cukormentesen étkező, de még képes szülinapos is lenni. Úgyhogy kénytelen voltam a városbeli szülinapi találkánkra bekommandózni egy mini tortával, majd odarendelni az autómhoz (mert csak nem fogok egy tortával szaladgálni a városban), megkérni, hogy kicsit még toporogjon a kocsim mellett (na ez semmi gondot nem okoz neki, elkap közben néhány varázslatot (ha ti sem értitek, akkor többen vagyunk)), majd a kesztyűtartó alatt guggolva, a kocsi lábtörlőjén megggyújtani a gyertyát, bekapcsolni a Ma van a szülinapom-pom-pomot, és jól felköszönteni. Aztán műanyag villával feltúrni a tortát (pedig isten bizony vittem tortakést is!), és elfelejteni megemlíteni, hogy bűntudatmentesen ehet, mert cukormentes.
Szóval ő egy cukormentes vegán csokis namelaka mini torta áfonyával, málnával. Mert szeretem a rövid, frappáns tortaneveket.
Vegán csokis namelaka torta cukormentesen, áfonyával és málnával – recept
Hozzávalók (egy 10 cm-es mini tortához):
Cukormentes vegán brownie:
3 g lenmag
12 g forró víz
0,5 g instant kávépor
18 g liszt
12 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt (sima is jó helyette)
10 g cukrozatlan kakaópor
8 g négyszeres erősségű édesítő (stevia-eritrit keverék)
fél csapott tk sütőpor
csipet só
24 g cukormentes étcsokoládé
26 g kókuszvaj
70 g mandulatej (cukrozatlan)
vaníliakivonat
Cukormentes vegán namelaka:
140 étcsokoládé (cukormentes)
130 g kókusztejszín hidegen
csipet fahéj
90 g mandulatej
1 g négyszeres erősségű édesítő (stevia-eritrit keverék)
1 g agar-agar
egy kis marék áfonya és málna (mirelit is jó)
+ cukrozatlan kakaópor és áfonya a díszítéshez (friss)
Elkészítés:
A vegán brownie-val kezdünk. Ehhez a lenmagot finomra őröljük, és beáztatjuk a forró vízbe az instant kávéval együtt. Békén hagyjuk pár percig, hogy megduzzadjon. Az étcsokit és a kókuszvajat megolvasztjuk. A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd összedolgozzuk a nedvesekkel. Botmixerrel csomómentesre keverjük, és egy sütőpapírral bélelt formába öntjük. Szerencsés, ha a forma egy fokkal nagyobb, mint amiben a végső tortát összeállítjuk, mert sütés után picit összeugrik a brownie. Én speciel egy jénaiban sütöttem, és utána méretre vágtam. 180 fokon – légkeverés nélkül – addig sütjük, amíg a tű majdnem szárazon jön ki. Nekem ez dupla adagnál 32 perc volt, de ez a kisebb mennyiség biztos, hogy hamarabb megvan: érdemes ellenőrizgetni, nehogy kiszáradjon.
A vegán csokis namelakához a mandulatejet felforraljuk, belekeverjük az agar-agart, és addig melegítjük, még teljesen feloldódik. Fahéjjal ízesítjük, majd belehajigáljuk a felaprított étcsokit és az édesítőt. Addig keverjük, míg a csoki felolvad. Ha szükséges, óvatosan picit rámelegítünk. Végül hozzáadjuk a behűtött kókusztejszínt, és botmixerrel fényesre keverjük. Az agar-agar sokkal magasabb hőfokon működésbe lép, mint a zselatin (már 40 fok körül), úgyhogy tempósan dolgozzunk. Ráöntjük a formába helyezett brownie-ra, közben bele-belepotyogtatunk némi málnát és áfonyát. Kicsit az asztalhoz ütögetjük, hogy sima legyen a teteje, és pár órára hűtőbe tesszük. Amikor megkötött, villámgyorsan körbehajszárítózzuk a formát (ha formaelválasztó spray-vel is befújtuk betöltés előtt, az még jobb), és kiszabadítjuk a mini tortát. A tetejére kakaóport szitálunk, és friss áfonyaszemeket pakolunk. Tálalás előtt érdemes már korábban kivenni a hűtőből – és a kesztyűtartó alatt rejtegetni.
Ha izgat a namelaka téma, találtok kávés változatot is, és ez a tejcsokis mille-feuille is ezzel a technikával készült. Vegán lelkületűeknek pedig ajánlom ezt a málnás csokitortát, meg ezt a sós karamelles-fügéset.
A vegán brownie-hoz a kiindulópontot ez a recept adta.
Szia! Ha én ezt 22szeletes tortakén szeretném elkészíteni, mennyivel szorozzam fel szerinted az anyaghányadot ? 🙂
Köszi
KedvelésKedvelés
Szia! Én ezt mindig területszámítással számítom ki. Ha nem tévedek, itt 4,9-es a szorzó, szóval ha ötszörös mennyiséggel dolgozol, az szerintem jó lesz. Üdv. Kinga
KedvelésKedvelés