Szeretem teljesíteni a gyerekeim kéréseit, illetve pontosítok: a kéréseik egy töredékét részét. A szülinapi tortaválasztás normál esetben ebbe a – nem éppen óriási – részbe szokott esni. A kismilliomodik Nutellás torta legyártása után azonban sajnálatos módon a demokráciával kapcsolatos nézeteim kissé módosultak, és erősen elkezdtek átbillenni a diktatórikus irányba. Kiscsaj éppen ebben a válságos időszakban cseperedett hétévessé, és lett volna az ő tortája a kismillióegyedik. Mivel teljesen kőszívű nem vagyok, és mégiscsak szülinapról volt szó, végül a gyermekek döntési szabadságát szem előtt tartva, lehetőséget biztosítottam neki a választásra, a következőképpen: 1. opció: Nutellás torta + megtépázott lelkületű, élete végéig boldogtalanságra ítélt anya vagy 2. opció: mogyoróvajas csokitorta + a lánya rugalmasságát éltető, fülig érő szájú anya(szerűség). Ebben a – nyomásgyakorlástól tökéletesen mentes – döntési helyzetben kiscsaj a második opciót választotta. (Nevelési kézikönyv 1. fejezet: Így alakíts ki rugalmas személyiséget gyermekednél!: pipa. 🙂 ) Mentségemre szóljon (már amennyiben ebben a pazarul levezényelt helyzetben szükség lehet mentségekre), hogy egyrészt kiscsaj szereti a mogyoróvajas tortát, másrészt azon kérését, miszerint a torta teteje legyen megpakolva Oreo keksszel, sikerült figyelembe vennem. Oké, földimogyorós Oreot csempésztem rá, de akkor is. 🙂 (Azt hiszem, az önfeláldozó anya blog indításával még várok. 🙂 )
A torta ledér külseje pedig a kánikulának köszönhető: 40 fokos hőségben (akkor még az volt) nem volt szívem szegény tortát beöltöztetni, hagytam inkább meztelenkedni. Belül viszont kétféle tölteléket is kapott: egy mogyoróvajas-mascarponés és egy csokis-földimogyorós változatot. Ha ti leegyszerűsítenétek a folyamatot – bár macerásnak így sem mondanám – , készítsétek el csak az egyik krémet, értelemszerűen megnövelt mennyiségben!
A szépséges tortatálért köszönet Pastel Ceramics-nak!
Mogyoróvajas (földimogyorós) csokitorta recept – pucér design
Hozzávalók (1 db 4 lapos 16 cm-es tortához vagy 1 db 3 lapos 18 cm-eshez):
Amerikai csokis piskóta:
2 tojás (M-es)
1,5 dl olaj
1,3 dl tejföl vagy kefír
1,5 dl víz
200 g (nád)cukor
170 g liszt
70 g cukrozatlan kakaópor
2 nagyon csapott tk szódabikarbóna
1 csipet só
Mogyoróvajas krém:
150 g mascarpone
95 g mogyoróvaj (smooth, azaz nem darabos)
25 g porcukor (ha Lidl-es mogyoróvajat használunk, tegyünk bele még plusz 10 g porcukrot, mert ez kevésbé édes fajta)
250 g habtejszín hidegen
Csokis-földimogyorós krém:
120 g tejcsokoládé
40 g mogyoróvaj (ez lehet darabos, crunchy fajta is)
160 g mascarpone
80 g habtejszín hidegen
+ csoki dekoráció és (földimogyorós) Oreo keksz a díszítéshez
Elkészítés:
Az amerikai piskótát megsüthetjük már előző nap. (Én most olyannyira előre dolgoztam, hogy egy héttel korábban elkészítettem, majd a mélyhűtőben tároltam, és fagyasztott állapotban töltöttem be.) A nedves hozzávalókat kikeverjük az egyik tálban, a szárazakat egy másikban, majd összedolgozzuk a kettőt. 2 db 16 cm-es forma alját sütőpapírral béleljük, elosztjuk benne a masszát, és 160 fokos sütőben (légkeverés nélkül) kb. fél óra alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Óvatosan kivágjuk a formából, rácsra téve hagyjuk kihűlni (ha púpos, fejre állítva). Amikor teljesen kihűlt, mindkét piskótát két lapba vágjuk.
Elkészítjük a mogyoróvajas habot. Ehhez A mascarponét kikeverjük a mogyoróvajjal és porcukorral, a hideg tejszínből habot verünk, és a mogyoróvajas krémbe forgatjuk. Megkóstoljuk, ha nem elég édes, porcukorral utóédesítjük. (Tényleg állati nagy különbségek vannak a különböző mogyoróvaj márkák között, a Lidl-esben dupla annyi a cukor, mint a Spar-osban vagy Tesco-sban). A torta betöltéséig hűtőbe tesszük.
A csokis-földimogyorós krémet közvetlenül a torta összeállítása előtt készítjük el. Ehhez a csokit megolvasztjuk, hozzákeverjük a mogyoróvajat, majd, ha már nem meleg, a mascarponét is. A hideg tejszínből habot verünk, és ezt is beleforgatjuk. Ne tegyük hűtőbe betöltés előtt, mert nehéz lesz kenni!
Összeállítjuk a tortát. Az első piskótalapot megkenjük a csokis krémmel, a másodikat a világos mogyoróvajas habbal, a harmadik lapra ismét csokis krém kerül (ha az könnyebbnek tűnik, ezt az harmadik lapot megkenhetjük külön, nem a tortán, és így megkenve tehetjük a torta tetejére). Ha pucér tortát szeretnénk, a csokis krémet ne kenjük ki egészen a piskótalap széléig, hogy ne látsszon ki. Jöhet a negyedik lap, végül a maradék mogyoróvajas krémmel megkenjük a torta tetejét (vastagabban) és oldalát (vékonyabban), majd a felesleget habkártyával lehúzzuk. Behűtjük a tortát, majd még egyszer bevonjuk az oldalát, hogy az esetleges morzsákat eltüntessük. A sima felület eléréséhez kis segítség itt. Újra hűtünk.
A torta tetejét tetszőleges csoki dekorációval (egyszerű technikák itt), Oreo-val (létezik mogyoróvajas változat!) és habzsákból kinyomott (nálam 1M-es csővég) földimogyorókrém halmokkal díszítjük. TIPP: Az Oreo tortánál erősen megszenvedtem a kekszek félbevágásával. Most kipróbáltam a fagyasztva vágás technikáját: azt nem tudnám állítani, hogy sebészi pontosságú metszéseket ejtettem, de ezerszer jobban ment. Úgyhogy hajítsátok be a kekszeket a fagyasztóba szeletelés előtt!
Ha pucér tortában gondolkodtok, ezt az epres brownie tortát is nézzétek meg!
Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!