Mogyoróvajas csokitorta – Jelige: pucéran is elegánsan! :)

Mogyoróvajas pucér torta recept - földimogyorós torta

Szeretem teljesíteni a gyerekeim kéréseit, illetve pontosítok: a kéréseik egy töredékét részét. A szülinapi tortaválasztás normál esetben ebbe a – nem éppen óriási – részbe szokott esni. A kismilliomodik Nutellás torta legyártása után azonban sajnálatos módon a demokráciával kapcsolatos nézeteim kissé módosultak, és erősen elkezdtek átbillenni a diktatórikus irányba. Kiscsaj éppen ebben a válságos időszakban cseperedett hétévessé, és lett volna az ő tortája a kismillióegyedik. Mivel teljesen kőszívű nem vagyok, és mégiscsak szülinapról volt szó, végül a gyermekek döntési szabadságát szem előtt tartva, lehetőséget biztosítottam neki a választásra, a következőképpen: 1. opció: Nutellás torta + megtépázott lelkületű, élete végéig boldogtalanságra ítélt anya vagy 2. opció: mogyoróvajas csokitorta + a lánya rugalmasságát éltető, fülig érő szájú anya(szerűség). Ebben a – nyomásgyakorlástól tökéletesen mentes – döntési helyzetben kiscsaj a második opciót választotta. (Nevelési kézikönyv 1. fejezet: Így alakíts ki rugalmas személyiséget gyermekednél!: pipa. 🙂 ) Mentségemre szóljon (már amennyiben ebben a pazarul levezényelt helyzetben szükség lehet mentségekre), hogy egyrészt kiscsaj szereti a mogyoróvajas tortát, másrészt azon kérését, miszerint a torta teteje legyen megpakolva Oreo keksszel, sikerült figyelembe vennem. Oké, földimogyorós Oreot csempésztem rá, de akkor is. 🙂  (Azt hiszem, az önfeláldozó anya blog indításával még várok. 🙂 )

A torta ledér külseje pedig a kánikulának köszönhető: 40 fokos hőségben (akkor még az volt) nem volt szívem szegény tortát beöltöztetni, hagytam inkább meztelenkedni. Belül viszont kétféle tölteléket is kapott: egy mogyoróvajas-mascarponés és egy csokis-földimogyorós változatot. Ha ti leegyszerűsítenétek a folyamatot – bár macerásnak így sem mondanám – , készítsétek el csak az egyik krémet, értelemszerűen megnövelt mennyiségben!

Tortatál: Pastel Ceramics

Mogyoróvajas csokitorta recept - pucér torta

Mogyoróvajas (földimogyorós) csokitorta recept – pucér design

 

Hozzávalók (1 db 4 lapos 16 cm-es tortához vagy 1 db 3 lapos 18 cm-eshez):

 

Amerikai csokis piskóta:

2 tojás (M-es)

1,5 dl olaj

1,3 dl tejföl vagy kefír

1,5 dl víz

200 g (nád)cukor

170 g liszt

70 g cukrozatlan kakaópor

2 nagyon csapott tk szódabikarbóna

1 csipet só

Mogyoróvajas krém:

150 g mascarpone

95 g mogyoróvaj (smooth, azaz nem darabos)

25 g porcukor (ha Lidl-es mogyoróvajat használunk, tegyünk bele még plusz 10 g porcukrot, mert ez kevésbé édes fajta) 

250 g habtejszín hidegen

Csokis-földimogyorós krém:

120 g tejcsokoládé

40 g mogyoróvaj (ez lehet darabos, crunchy fajta is)

160 g mascarpone

80 g habtejszín hidegen

+ csoki dekoráció és (földimogyorós) Oreo keksz a díszítéshez

Földimogyorós pucér torta recept - mogyoróvajas torta készítése

Elkészítés:

Az amerikai piskótát megsüthetjük már előző nap. (Én most olyannyira előre dolgoztam, hogy egy héttel korábban elkészítettem, majd a mélyhűtőben tároltam, és fagyasztott állapotban töltöttem be.) A nedves hozzávalókat kikeverjük az egyik tálban, a szárazakat egy másikban, majd összedolgozzuk a kettőt. 2 db 16 cm-es forma alját sütőpapírral béleljük, elosztjuk benne a masszát, és 160 fokos sütőben (légkeverés nélkül) kb. fél óra alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Óvatosan kivágjuk a formából, rácsra téve hagyjuk kihűlni (ha púpos, fejre állítva). Amikor teljesen kihűlt, mindkét piskótát két lapba vágjuk.

Elkészítjük a mogyoróvajas habot. Ehhez A mascarponét kikeverjük a mogyoróvajjal és porcukorral, a hideg tejszínből habot verünk, és a mogyoróvajas krémbe forgatjuk. Megkóstoljuk, ha nem elég édes, porcukorral utóédesítjük. (Tényleg állati nagy különbségek vannak a különböző mogyoróvaj márkák között, a Lidl-esben dupla annyi a cukor, mint a Spar-osban vagy Tesco-sban). A torta betöltéséig hűtőbe tesszük.

A csokis-földimogyorós krémet közvetlenül a torta összeállítása előtt készítjük el. Ehhez a csokit megolvasztjuk, hozzákeverjük a mogyoróvajat, majd, ha már nem meleg, a mascarponét is. A hideg tejszínből habot verünk, és ezt is beleforgatjuk. Ne tegyük hűtőbe betöltés előtt, mert nehéz lesz kenni!

Földimogyorós torta recept - mogyoróvajas csokitorta

Összeállítjuk a tortát. Az első piskótalapot megkenjük a csokis krémmel, a másodikat a világos mogyoróvajas habbal, a harmadik lapra ismét csokis krém kerül (ha az könnyebbnek tűnik, ezt az harmadik lapot megkenhetjük külön, nem a tortán, és így megkenve tehetjük a torta tetejére). Ha pucér tortát szeretnénk, a csokis krémet ne kenjük ki egészen a piskótalap széléig, hogy ne látsszon ki. Jöhet a negyedik lap, végül a maradék mogyoróvajas krémmel megkenjük a torta tetejét (vastagabban) és oldalát (vékonyabban), majd a felesleget habkártyával lehúzzuk. Behűtjük a tortát, majd még egyszer bevonjuk az oldalát, hogy az esetleges morzsákat eltüntessük. A sima felület eléréséhez kis segítség itt. Újra hűtünk.

A torta tetejét tetszőleges csoki dekorációval (egyszerű technikák itt), Oreo-val (létezik mogyoróvajas változat!) és habzsákból kinyomott (nálam 1M-es csővég) földimogyorókrém halmokkal díszítjük. TIPP: Az Oreo tortánál erősen megszenvedtem a kekszek félbevágásával. Most kipróbáltam a fagyasztva vágás technikáját: azt nem tudnám állítani, hogy sebészi pontosságú metszéseket ejtettem, de ezerszer jobban ment. Úgyhogy hajítsátok be a kekszeket a fagyasztóba szeletelés előtt!

Ha pucér tortában gondolkodtok, ezt az epres brownie tortát is nézzétek meg!

Földimogyorós csokitorta recept - meztelen torta készítése

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s