Ti is szoktátok azt érezni, hogy sok reform, mentes, vegán süti jó, jó, de nem az igazi? Ha sokáig nem eszünk hagyományos édességet, akkor persze már fel sem tűnik a különbség, de elsőre… Na én nem ilyen vegán tortát akartam csinálni! Hanem olyat, hogy a pacalpörköltet csirkeszárnnyal leöblítő, evésben megalkuvást nem ismerő pasibanda is mohón majszolja. 🙂
A vacsorapartin – ahova a tortát vittem -, összesen egy szem vegán volt, mindenki más ez utóbbi kategória. (Na jó, a csajok a pacalon innen, de azért a vegánon nagyon túl… 🙂 ) A dolog meglehetősen jól alakult: az egyik “pacalevő” már az “áttérést” is fontolgatja. 🙂
Szóval a vegánság ennél a tortánál csak technikai részletkérdés. Ami a lényeg, hogy ez egy nagyon kókuszos, nagyon csokis torta feldobva egy kis üde málnával. A piskótája tojás nélkül is puha, szaftos: az amerikaiak klasszikus crazy cake-je (az állaga, íze pont olyan, mint ennek az amerikai csokitortának). A dekor pedig némi rusztikus csokilap, meg a múltkori bejegyzésben debütált vegán habcsók.
Vegán kókuszos csokitorta málnával – recept
Hozzávalók (18 cm átmérőjű tortához):
Tojásmentes kakaós piskóta:
(recept kiindulópontja itt)
280 g liszt
340 g cukor
40 g cukrozatlan kakaópor
1,5 tk szódabikarbóna
3/4 tk só
1 ek almaecet
240 ml víz
1 tk instant kávépor (opcionális)
120 ml olaj
Kókuszkrém a torta betöltéséhez:
200 g kókusztejpor
kb. 465 g víz
200 g kókuszreszelék
110 g cukor
Málnás réteg:
250 g málna (mirelit is jó)
20 g cukor
3-4 g pektin (ha nincs, nem tragédia)
Kókuszhab a torta oldalára:
2 dl kókusztejszín hidegen (pl. Cocomas)
25 g kókuszreszelék
15 g porcukor
Rusztikus csokilapok:
kb. 180-200 g étcsokoládé (ebből fog maradni)
+ málna és vegán habcsók a díszítéshez
Elkészítés:
Első körben elkészítjük a tojásmentes piskótát. A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd beleöntjük a folyadékokat is. Ha használunk instant kávét, akkor a teljes vízmennyiség egy részét forrósítsuk fel, abban oldjuk fel a kávét, és úgy öntsük a többihez. Csomómentesre keverjük a tésztát. Fogunk 3 db 18 cm-es tortaformát (nyugi, nekem sincs ennyi, én 2 részletben sütöttem 🙂 ), az aljukba sütőpapírt fektetünk, az oldalukat kiolajozzuk (vagy formaelválasztó spray-vel befújjuk). Igazságosan beleadagoljuk a masszát a formákba, és kb. 25-30 perc alatt 180 fokon (légkeveréssel) készre sütjük. Tűpróba! Hagyjuk teljesen kihűlni, majd kivágjuk a formából. Ha esetleg kicsit megkérgesedett a teteje, lenyeshetjük, de ez csak egy lehetőség. 🙂
Elkészítjük a tejmentes kókuszkrémet. Ha nem akarunk kókusztejporral bajlódni, jó helyette a kókusztej is. Én valahogy úgy számoltam, így jobban jövök ki árban, de utólag ez már nem tűnik annyira egyértelműnek. 🙂 A kókusztejport a vízzel és cukorral elkezdjük melegíteni, közben csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a kókuszreszeléket is. Ha bírjuk, kevergetjük (elég masszív cucc), pár percig még melegítjük, majd a tűzről levéve fedő alatt is puhulhat még egy keveset. Botmixerrel kicsit átmegyünk rajta, hogy a kókuszreszelék minél apróbb legyen. Félretesszük hűlni.
Elkészítjük a málnaöntetet. Ehhez a villával szétnyomkodott málnát a cukor felével feltesszük főni. A cukor másik felét összekeverjük a pektinnel (ha használunk), majd – ha már gőzölög a málna -, hozzákeverjük, és folytonos keverés mellett felforraljuk. Kész is.
Jöhet is a torta összeállítása. Ezt végezhetjük a kitisztított tortaformában is, úgy könnyebb szépen a lapokra egyengetni a kókuszkrémet. Ugyanakkor a torta jóval magasabb lesz, mint a forma, úgyhogy a felsőbb rétegeknél mindenképp oldaltámasz nélkül kell dolgoznunk. De úgy is simán megy. A rétegzés így néz ki: tortalap, kókuszkrém harmada, málnaöntet fele, majd újra ugyanez. A tortát végül a harmadik piskótalappal és kókuszkrémmel zárjuk. A kókuszkrémet kenegetni nem lehet, hanem szépen rá kell nyomkodnunk, egyengetnünk a piskótalapokra. Behűtjük.
Ha ebben a szent pillanatban megállunk a folyamatban, lesz egy szép, fekete-fehér tortánk, ő:
Ha viszont tovább szeretnénk díszíteni, akkor szorgoskodjunk még!
A csoki dekorációhoz a csokilapokat már korábban is elkészíthetjük, de most sem késő. Ne spóroljunk a felhasznált csoki mennyiségével, mert lesz “hulladék”: a csokilapok egy része nem úgy törik, ahogy szeretnénk, így legyen tartalékunk. Utána a fel nem használt csokilapokat újra tudjuk hasznosítani, nem vész kárba.
Az étcsokit megolvasztjuk, temperáljuk, majd egy spatulával vékony rétegben szétterítjük egy sütőpapíron. Attól függően kenjük szélesre, hogy milyen magas lapokat szeretnénk. Szerintem például az is jópofa, ha nem ér teljesen a torta tetejéig a csokilap. Viszont sokkal semmiképp se lógjon túl rajta, az kicsit “medence” hatást kelt.
Egy ekkora tortához én egy előre vágott sütőpapírt hosszában kettévágtam, hogy könnyebb legyen vele dolgozni, és mindkettőre kentem csokit. Ha már kezd kicsit behúzni, mattulni a csoki, újabb sütőpapírt borítunk a tetejére, és feltekerjük. Ez úgy a legkönnyebb, ha fogunk egy sodrófát, konyhai papírtörlő hengert vagy celofántekercset (a lehetőségek száma végtelen 🙂 ), és arra tekerjük fel, lazán. Ne válasszunk túl kis átmérőjű hengert, mert akkor nagyon vékonyka csokilapokat fogunk kapni, sőt, könnyen szilánkosra törik a kitekeréskor. Feltekerés után békén hagyjuk fél órára. Ha gyorsítani szeretnénk a folyamatot, hűtőbe is tehetjük. Amikor megszilárdult, óvatosan kitekerjük. A kitekerés során fog lapokra törni. Utána a lapok magasságát a tortához igazítjuk, tetszőlegesen letördeljük. Precíziós munkához egy éles késsel, szikével megreszelgethetjük itt-ott a lapokat, hogy a vágyott formát megkapjuk. De ne essünk túlzásokba: ennél a technikánál az esetlegesség, rusztikusság a cél!

Miközben pihen a sodrófára tekert csoki, elkészítjük a kókuszhabot a torta oldalára. Erre azért van szükség, mert a kókuszkrém – amivel a tortát töltöttük – egy masszív, nem kenhető cucc, a torta oldalát ezzel nem tudjuk bevonni. A kókuszhabhoz a hideg kókusztejszínt a porcukorral lassú fokozaton habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a kókuszreszeléket. Bevonjuk vele a torta oldalát. Ehhez segítség itt.
Végül a kész csokilapokat a torta oldalához tapasztjuk. Fontos: a frissen felkent kókuszhabra fognak jól odatapadni. Én azt az oktondiságot követtem el, hogy – mivel hullafáradtan raktam fel a csokilapokat éjjel -, másnap úgy ítéltem meg, szebben is el lehetne őket rendezni, úgyhogy leszedegettem, és átrendezve visszaraktam. Naggggyon rossz ötlet. Az addig szilárdan odatapadt csokilapok elkezdtek önálló életet élni: az otthoni hurcibálást még egész jól viselték, de az autós szállítás során függetlenítették magukat a tortától. Meglepő módon nem lett bajuk, nem törtek el, de mozaikozhattam velük egy jót az érkezés után. Úgyhogy ti rögtön tökéletesre csináljátok! 🙂
És akkor most már csak a torta tetejének dekorálása van hátra. Itt jönnek jól a tojásmentes habcsókok, amikkel garantáltan elő lehet idézni az áll-leesést a vendégek körében. 🙂
Szuper recept, köszönöm a részletes leírást.
Életem első tortája és tökéletes lett. Mindenkinek nagyon ízlett.
Én mindenből másfélszeres adagot használtam, mert szerintem az én tortaformám (amit itthon találtam) nagyobb volt egy kicsit.
KedvelésKedvelés
Ó, de jó, nagyon örülök! Első tortásként külön gratula a sikerhez! És nagyon köszi a visszajelzést!
KedvelésKedvelés
Anyósom szülinapjára kinéztem a receptedet (: már csak az a kérdés, ha kókusztejet szeretnék használni a k.tejpor helyett, hogyan változnak az arányok? 🤔
KedvelésKedvelés
Huh, hát ez jó kérdés. Nálam a kókusztejpor és a víz súlya együtt kb 660 g, úgyhogy első körben én kb ennyivel próbálkoznék.
KedvelésKedvelés
Köszi! Mert egy kicsit nekem szottyos lett úgy, de végüis bent maradt a lapok közt 😀
KedvelésKedvelés
Ha megnézed a vegán sós karamelles kókusztorta receptem, ott használok hozzá keményítőt is, úgy kevésvé szottyos. 🙂
KedvelésKedvelés
Szia! Jól értem, hogy a kókusztejpor + víz + cukor helyett ugyanennyi mennyiségben CSAK kókusztej magában is jó? Illetve a fenti hozzászólás alapján, vagy ha próbáltad azóta simán kókusztejjel, milyen arányt ajánlanál?
KedvelésKedvelés
Szia! A cukrot nem tudod kihagyni, mert a kókusztej nem édes, de a víz és kókusztejpor kombó helyett használhatsz kókusztejet. A mennyiséget kipróbálás nélkül nem tudom biztosra megmondani, de szerintem ennél kevesebb is elég, főzés közben látni fogod az állagát. Étkezési keményítővel tudod sűríteni, ha túl híg lenne, ha pedig sűrű, akkor még kókusztejet adagolhatsz hozzá. A vegán sós karamelles tortánál kicsit más arányokkal dolgoztam (de az is kókusztejporos), szerintem azokkal az arányokkal fuss neki első körben.
KedvelésKedvelés