Kókuszos málna curd tart és a nagycsalád személyiségformáló ereje

kókuszos málna curd tart recept - kókuszos málnás mini pite készítése

Sokgyerekes családban az emberben komoly túlélőösztön fejlődik ki, már ami az édességekhez való hozzájutás biztosítását illeti. A legértékesebb tulajdonság – a pókerarc mellett – egyértelműen a szemfülesség. Mivel a napi betevő vércukorszint emelkedésemről való gondoskodás az évek során az én személyiségemet is jótékonyan formálta, késlekedés nélkül képes vagyok beazonosítani bármilyen – váratlanul keletkezett – rést a pajzson: most épp az ottalvós táborban leledző fiúgyerek és a Balatonra patterolt nagyobbik kislányka folytán otthon előállt népsűrűségi népevészeti csökkenést. Nem is teketóriáztam hát: bekapcsoltam sütőt. Timing is everything.

És akkor jöjjön hát a tökéletes időzítésű kókuszos-málnás tart receptje!

málnás kókuszos mini tart recept - kókuszos málna curd tart készítése

 

Kókuszos málna curd tart recept

 

Hozzávalók 8 db tarthoz:

Kókuszos tart tészta:

95 g liszt

30 g teljeskiőrlésű tönkölyliszt (helyettesíthető sima liszttel)

24 g darált mandula vagy mandulaliszt

18 g kókuszreszelék

25 g porcukor

78 g vaj

3,5 ek hideg víz

vaníliaőrlemény

csipet só

Kókuszos réteg:

120 g Lino Lada kókuszkrém

190 g mascarpone

Málna curd (angol málnakrém):

220 g málna passzírozva (mirelit is jó)

2 nagy tojás

2 nagy tojássárgája

15 g étkezési keményítő

65 g cukor

65 g vaj

4 db lapzselatin

+ pár szem mirelit “málnamorzsa”

 

málnás kókuszos mini tart recept - kókuszos málna curd tart készítése

Elkészítés:

 

A tartkosarakat már előző nap elkészíthetjük. Ehhez az összes hozzávalót késes aprítógépbe tesszük, és morzsásra dolgozzuk. Átgyúrjuk, és fóliába csomagolva legalább egy órára hűtőbe tesszük. Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk. Én 8 cm átmérőjű, 2 cm magas tartgyűrűket használok, így 12 cm-es köröket szaggattam. A tésztakorongokat a tartgyűrűkbe igazítjuk, alul körben jól odanyomkodjuk, felül a hüvelyujjunkkal egyenesre simítjuk, és fél órára a hűtőbe tesszük. Villával megszurkáljuk, alufóliával kibéleljük, és megtöltjük rizzsel vagy babbal, majd 10 percig 180 fokos, légkeveréses sütőben vakon sütjük. Eltávolítjuk belőle a nehezéket, és további 6-7 percig sütjük, amíg kis színt kap. Hagyjuk kihűlni.

A málna curd is elkészíthető előre. A tojásokat és a sárgájákat kikeverjük a cukorral és a keményítővel. Hozzáadjuk a málnapüré 2/3-át, és közepes lángon, folyamatos keverés mellett, sűrűre főzzük. Ekkor belekockázzuk a vajat, és feloldjuk benne az előzőleg jéghideg vízbe áztatott, majd alaposan kinyomkodott lapzselatint. Botmixerezzük. A felületén lefóliázva hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd belekeverjük a maradék málnapürét is. Hűtőbe tesszük.

A kókuszos réteghez a kókuszkrémet kikeverjük a mascarponéval.

Jöhet a tartok összeállítása. A tartok belsejébe mascarponés kókuszkrémet adagolunk, majd rövid időre hűtőbe tesszük. A málna curd-öt alaposan átkeverjük, ha szükséges, botmixerezzük. Kerek csővel ellátott habzsákba töltjük, és kis halmokban a kókuszkrém tetejére nyomjuk. Behűtjük. Fogyasztás előtt negyed órával szobahőmérsékletre kitesszük, és mirelit “málnamorzsákkal” vagy liofilizált málnával díszítjük.

A receptet a Lino Lada támogatta.

Ez a pisztáciás-epres tart és ez a Lúdláb tart is nagyon finom, de van ribizlis-túrós is, próbáljátok ki.

málnás kókuszos mini tart recept - kókuszos málna curd tart készítése

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s