Sokgyerekes családban az emberben komoly túlélőösztön fejlődik ki, már ami az édességekhez való hozzájutás biztosítását illeti. A legértékesebb tulajdonság – a pókerarc mellett – egyértelműen a szemfülesség. Mivel a napi betevő vércukorszint emelkedésemről való gondoskodás az évek során az én személyiségemet is jótékonyan formálta, késlekedés nélkül képes vagyok beazonosítani bármilyen – váratlanul keletkezett – rést a pajzson: most épp az ottalvós táborban leledző fiúgyerek és a Balatonra patterolt nagyobbik kislányka folytán otthon előállt népsűrűségi népevészeti csökkenést. Nem is teketóriáztam hát: bekapcsoltam sütőt. Timing is everything.
És akkor jöjjön hát a tökéletes időzítésű kókuszos-málnás tart receptje!
Kókuszos málna curd tart recept
Hozzávalók 8 db tarthoz:
Kókuszos tart tészta:
95 g liszt
30 g teljeskiőrlésű tönkölyliszt (helyettesíthető sima liszttel)
24 g darált mandula vagy mandulaliszt
18 g kókuszreszelék
25 g porcukor
78 g vaj
3,5 ek hideg víz
vaníliaőrlemény
csipet só
Kókuszos réteg:
120 g Lino Lada kókuszkrém
190 g mascarpone
Málna curd (angol málnakrém):
220 g málna passzírozva (mirelit is jó)
2 nagy tojás
2 nagy tojássárgája
15 g étkezési keményítő
65 g cukor
65 g vaj
4 db lapzselatin
+ pár szem mirelit “málnamorzsa”
Elkészítés:
A tartkosarakat már előző nap elkészíthetjük. Ehhez az összes hozzávalót késes aprítógépbe tesszük, és morzsásra dolgozzuk. Átgyúrjuk, és fóliába csomagolva legalább egy órára hűtőbe tesszük. Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk. Én 8 cm átmérőjű, 2 cm magas tartgyűrűket használok, így 12 cm-es köröket szaggattam. A tésztakorongokat a tartgyűrűkbe igazítjuk, alul körben jól odanyomkodjuk, felül a hüvelyujjunkkal egyenesre simítjuk, és fél órára a hűtőbe tesszük. Villával megszurkáljuk, alufóliával kibéleljük, és megtöltjük rizzsel vagy babbal, majd 10 percig 180 fokos, légkeveréses sütőben vakon sütjük. Eltávolítjuk belőle a nehezéket, és további 6-7 percig sütjük, amíg kis színt kap. Hagyjuk kihűlni.
A málna curd is elkészíthető előre. A tojásokat és a sárgájákat kikeverjük a cukorral és a keményítővel. Hozzáadjuk a málnapüré 2/3-át, és közepes lángon, folyamatos keverés mellett, sűrűre főzzük. Ekkor belekockázzuk a vajat, és feloldjuk benne az előzőleg jéghideg vízbe áztatott, majd alaposan kinyomkodott lapzselatint. Botmixerezzük. A felületén lefóliázva hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd belekeverjük a maradék málnapürét is. Hűtőbe tesszük.
A kókuszos réteghez a kókuszkrémet kikeverjük a mascarponéval.
Jöhet a tartok összeállítása. A tartok belsejébe mascarponés kókuszkrémet adagolunk, majd rövid időre hűtőbe tesszük. A málna curd-öt alaposan átkeverjük, ha szükséges, botmixerezzük. Kerek csővel ellátott habzsákba töltjük, és kis halmokban a kókuszkrém tetejére nyomjuk. Behűtjük. Fogyasztás előtt negyed órával szobahőmérsékletre kitesszük, és mirelit “málnamorzsákkal” vagy liofilizált málnával díszítjük.
A receptet a Lino Lada támogatta.
Ez a pisztáciás-epres tart és ez a Lúdláb tart is nagyon finom, de van ribizlis-túrós is, próbáljátok ki.
Szia! 🙂 Vajon a liszteknél milyen liszttel tudnék helyettesíteni, hogy gluténmentesen elkészíthessem ezt a csodát? 🙂 Köszi a választ! 🙂
U.i.: Csodás az oldal, nem is értem, hogy nem találtam eddig ide 🙂
KedvelésKedvelés
Szia! Nagyon kedves vagy, örülök, hogy tetszik az oldal! 🙂 Sajnos gluténmentes vonalon nem igazán kísérleteztem még, de például mandulaliszttel el tudom képzelni. De ha neked van bevált gluténmentes lisztkeveréked, akkor azzal is meg lehet próbálni.
KedvelésKedvelés