Tombol az eperszezon, csak úgy faljuk az epret. Ja nem. De azért csak faljuk! 🙂
Hogy legyen hozzá ideológia is: kellenek a színek a téli szürkeségben, a vitamin meg főleg, úgyhogy az epres torta decemberben határozottan észszerű választás. Meggyőző vagyok? 🙂
A cukormentes epres vanília mousse torta receptje a Kifőztük gasztromagazin decemberi számában is megjelent.
Cukormentes epres vanília mousse torta recept
Hozzávalók (22 cm-es tortaformához):
Cukormentes mákos piskóta:
1 tojás
5 g stevia-eritrit alapú negyedannyi édesítő a fehérjéhez
5 g negyedannyi édesítő a sárgájához
40 g eritrit
45 g zabliszt vagy zabpehelyliszt
25 g liszt
18 g darált mák
0,45 dl tej
0,4 dl olaj
1/3 csomag sütőpor
vaníliakivonat
Cukormentes eperlekvár:
150 g eper (mirelit)
3 g pektin
3-4 g negyedannyi édesítő
pár csepp citromlé
Cukormentes vanília mousse:
7,5 dl tej
46 g negyedannyi édesítő
9 tojássárgája
48 g zabliszt
vaníliakivonat
9 lapzselatin
300 g habtejszín hidegen
Cukormentes eperzselé:
300 g eper (mirelit)
5,5 g negyedannyi édesítő
pár csepp citromlé
3,75 lapzselatin

Elkészítés:
A cukormentes mákos piskótához a fehérjét a negyedannyi édesítő felével habbá verjük. A sárgáját kihabosítjuk a negyedannyi édesítővel és az eritrittel. Belekeverjük a tejet és az olajat, majd beleszitáljuk a liszteket, mákot, sütőport, ízesítjük a vaníliával, és végül beleforgatjuk a fehérjehabot is. 160 fokos légkeveréses sütőben kb. 22 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Ha átsült, kivágjuk a formából és rácson hagyjuk kihűlni.
A cukormentes eperlekvárhoz az epret lepürésítjük, és feltesszük főni. Az édesítőt elkeverjük a pektinnel, és az eperhez adjuk. Ha csomós, botmixerrel átkeverjük. Egy-két percig főzzük, majd kevés citromlével ízesítjük, és hagyjuk kihűlni.
A cukormentes vaníliakrémhez a sárgáját a tejjel, zabliszttel, vaníliával és édesítővel alacsony lángon, folyamatos keverés mellett sűrű pudinggá főzzük. Feloldjuk benne az előzőleg jéghideg vízbe áztatott, majd kifacsart zselatinlapokat, és félretesszük hűlni. A hideg habtejszínből habot verünk, és a szobahőmérsékletűre hűlt vaníliás krémbe forgatjuk.
Összeállítjuk a tortát. A mákos piskótát összemorzsoljuk, és összekeverjük az eperlekvárral, majd a tortakarika aljába nyomkodjuk. Ráöntjük a vaníliakrémet, és egy-két órára hűtőbe tesszük. Közben elkészítjük a cukormentes eperzselét. Ehhez az epret lepürésítjük, és a felét az édesítővel csípősre melegítjük. Feloldjuk benne az előzőleg jéghideg vízbe áztatott, majd kifacsart zselatinlapokat. Hozzáadjuk a többi eperpürét, ha szükséges, citromlével ízesítjük, és a torta tetejére öntjük. Legalább hat órára hűtőbe tesszük. Gyümölcsökkel díszítve tálaljuk.
Cukormentes témában ez a szedres-málnás túrómousse torta és ez az epres joghurttorta is jófajta, próbáljátok ki! Ha ez kevésnek bizonyulna, akkor javaslom ezt a cukormentes meggyes túró rudi tortát is.

Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!
A piskótából az eritritet ki lehet hagyni vagy egy kis negyedannyival helyettesíteni? Mivel azt nem használok csak 40g-ért nem vennék 🙂
KedvelésKedvelés
Szia! Édesítheted helyette negyedannyival. Az állagát változtatni fogja, de mivel utána úgyis összemorzsolod, ez nem gond.
KedvelésKedvelés
Pektint mivel tudnam helyettesiteni?
Koszonom:)
KedvelésKedvelés
Szia! Kihagyhatod a pektint, max egy kicsit hosszabb ideig főzöd a lekvárt. De mivel úgyis összekevered a piskótával, nem meghatározó annyira a sűrűsége.
KedvelésKedvelés
Koszonom:)
KedvelésKedvelés