Ha nagy családi buli van, cukormentes torta nélkül már meg sem merek jelenni. Most olyannyira nagy volt a buli, hogy három szülinapot is megültünk egyszerre, és mivel az én drága, magas cukrú apukámé volt az egyik, így ezt a hagyományt legalább az egyik tortánál igyekeztem megőrizni. Ez pedig nem lett más, mint ez a csokis-meggyes túrótorta, de becézhetjük meggyes túró rudi tortának is. 🙂
A torta bár kísérteties hasonlóságot mutat ezzel az epres túrótortával, mégis abszolút más ízvilág a csoki-meggy párossal megdobva. A rokonság olyan lelkesen lapátolta, hogy sikerült elszalasztanom azt a két és fél percet, ami alatt a komplett torta elfogyott, így csak mások könyörületének hála jutottam hozzá egy potyafalathoz, hogy hitelesen tudjam képviselni a receptet a blogon. 🙂
Cukormentes csokis-meggyes túrótorta alias meggyes túró rudi torta – recept
Hozzávalók (egy 22 cm-es tortához):
Kekszes alap:
150 g cukormentes keksz
75 g olvasztott vaj
Cukormentes meggyes túrókrém:
750 g túró
675 g tejföl (12%-os is jó)
60 g eritritol és stevia alapú 1:4-es cukorhelyettesítő (pl. Dia-Wellness)
150 g habtejszín hidegen
4 csomag expressz zselatin fix (ha nem cukormentesen készül, akkor 5 csomag)
250 g magozott meggy (mirelit is jó)
Cukormentes étcsoki ganache:
100 g cukormentes étcsokoládé (legyetek résen, általában 75 g kiszerelésűek!)
100 g habtejszín
+ egész meggyszemek és áfonya a díszítéshez
Elkészítés:
A kekszes alappal kezdünk. Ehhez a cukormentes kekszet finomra daráljuk, elkeverjük az olvasztott vajjal, és egy 22 cm-es tortakarika aljába nyomkodjuk (ha van formaelválasztó spray-nk, érdemes vele befújni a formát). Behűtjük.
Amíg a kekszes alap megszilárdul, nekilátunk a cukormentes túrótölteléknek. Ehhez a túrót a tejföllel és a cukorhelyettesítővel simára turmixoljuk, majd apránként hozzáadjuk az expressz zselatin fixet, mindig alaposan elkeverve. A hideg tejszínből habot verünk, és a túrókrémhez adjuk.
Jöhet a torta összeállítása! A megdermedt kekszes alapra simítjuk a túrókrém harmadát. Alaposan megpötyögtetjük a meggyszemekkel, túrókrémet kanalazunk rá, majd újra meggy, és végül megint túró következik. Hűtőbe tesszük.
Ha már valamelyest megdermedt a túrótorta, jöhet rá a csokis réteg. Ehhez a cukormentes étcsokit apróra törjük, és leöntjük a forrpontig melegített tejszínnel. Állni hagyjuk két percet, fényesre keverjük, majd a ganache-t egyenletesen a torta tetejére öntjük, hogy mindenhova jusson. Jó pár órára hűtőbe tesszük.
A megdermedt tortát kiszabadítjuk a tortaformából, a tetejét meggy- és áfonyaszemekkel díszítjük. Ha szállítani is fogjuk a túró rudi tortát, esetleg érdemes az igencsak gömbölyded meggyeket egy kis olvasztott csokival vagy maradék ganache-sal rögzíteni.
Meggyszezon utánra javaslom ezt a sütés nélküli barackos túrótortát is.
Borzasztoan tomeny, gejj Lett a krem pedig csak 2 Knmal edesitot tettem bele!!!! 😦
KedvelésKedvelés
Szia! Milyen édesítőt használtál? A mennyiségeket pontosan követted? Mert ennek a tortának távolról sem kellene gejlnek lennie, rengetegszer készítem.
KedvelésKedvelés
Otszoros edesitot hasznaltam, de aranyosan kevesebbet tettem bele. Minden mast pontosan kovettem, olyan tomeny cukros edes Lett a krem hogy elszedultem tole 😦 😦
KedvelésKedvelés
Nehéz így a távolból megítélni, mi lehetett a gond, semmiképp sem szabadna töménynek és túl édesnek lennie. Ötszörös édesítőt nem használtam még, úgyhogy azt nem ismerem…
KedvelésKedvelés