Bár a világ folyton változik, szerencsére van, ami örök. Többek között a mozgáskoordinációm teljes hiánya. Amikor az embert átjárja a megnyugtató bizonyosság érzése, hogy igen, holnap is felkel a nap, és igen, holnap is fúrok alagutat az ujjaimmal a torta oldalába fotózás közben, az felbecsülhetetlen. A tökéletesség úgyis olyan ellenszenves. Mi csak maradjunk a bemélyesztett oldalú, ámde finom és cukormentes epres joghurttortánál!
A recept a Kifőztük gasztromagazin júniusi számában is megjelent.
Cukormentes epres joghurttorta recept
Hozzávalók (25 cm-es tortaformához):
Kekszes alap:
220 g cukormentes zabkeksz
egy csipet négyszeres édesítő (eritrit-stevia keverék)
100 g olvasztott vaj
1 tk cukrozatlan kakaópor
Cukormentes epres joghurtkrém:
1200 g tisztított eper
600 g görög joghurt
50 g négyszeres édesítő (eritrit-stevia keverék)
4 csomag lapzselatin (24 lap)
400 g habtejszín hidegen
Cukormentes eperzselé:
400 g tisztított eper
6 g négyszeres édesítő (eritrit-stevia keverék)
5 lapzselatin
+ eper, áfonya a díszítéshez
Elkészítés:
A kekszes alappal kezdünk. Ehhez a kekszet ledaráljuk, összekeverjük a kakaóporral és az olvasztott vajjal. Ha nem érezzük elég édesnek, egy csipet édesítőt is hozzáadunk. A tortaforma aljába nyomkodjuk, egy kanál hátával simára egyengetjük, és hűtőbe tesszük.
Nekilátunk a cukormentes epres joghurtkrémnek. Ehhez a tisztított epret lepürésítjük. A zselatinlapokat jéghideg vízbe áztatjuk, ha megpuhultak, alaposan kifacsarjuk őket. Az eperpüré felét az édesítővel csípősre melegítjük (forrnia nem kell), és feloldjuk benne a lapzselatint. Hozzákeverjük a maradék eperpürét, és ha már csak langyos, a joghurtot is. A hideg habtejszínből habot verünk, és a joghurtos krémbe forgatjuk. A krémet a kekszes alapra öntjük, és újra behűtjük kb. egy órára.
Amikor megdermedt a joghurtos réteg, elkészítjük a cukormentes eperzselét. Ehhez a tisztított epret lepürésítjük, a felét az édesítővel csípősre melegítjük, majd feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd kicsavart lapzselatint. Hozzáadjuk a többi eperpürét, és a torta tetejére öntjük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap kiszabadítjuk a tortaformából (a legkönnyebb, ha villámgyorsan körbehajszárítózzuk), majd eper- és áfonyaszemekkel díszítjük.
Ez a cukormentes szedres túrómousse torta is megér egy próbát.
Jót nevettem a habcsók történetén, köszönöm az őszinteséget! Én is pont így szoktam küzdeni az anyaggal a konyhában, amikor egy hagyományos receptet cokormentestre próbálok konvertálni. Isten áldjon meg! M.
KedvelésKedvelés
Kell hozzá kísérletezőkedv, az biztos. 🙂 Örülök, hogy jót derültél. 🙂
KedvelésKedvelés