Eddig számomra teljes homály fedte, miért olyan elterjedt Amerikában a cupcake, hiszen csak egy flancosított muffin. De most megvilágosodtam. Ha akarom, a cupcake elegáns, ünnepi egyszemélyes mini tortaként funkcionál, ha meg úgy hozza a kedvem, begyömöszölöm a gyerek tízórais dobozába (határozottan krém nélkül!), hogy végre egyszer ne én legyek a mumus, aki csak almagerezdeket küld az iskolába.
Ha ti ezeket a mézeskalácsos-sütőtökös cupcake-eket az ünnepi asztalra szánjátok, a következő óvintézkedéseket foganatosítsátok: 1. Csak a krémmel már feldíszített példányokat helyezzétek látótávolságon belülre, különben a jónép mindenféle cicoma nélkül, magában befalja. 2. Fogalmazzátok meg a cupcake-evési protokollt még időben: tegyétek egyértelművé, hogy a kulturált desszertfogyasztásnak nem része, hogy a cupcake-eket fagyinak használjuk, és nagy nyelvcsapásokkal távolítjuk el róluk a krémet, majd teletömjük a szánkat a lecsupaszított muffinokkal. 3. Adjuk fel az elveinket: az ünnepek végülis nem a korlátozásról, hanem az asztal alatti morzsavadászatról és a mindenféle krémek széktámlákról történő lesuvickolásáról kell, hogy szóljanak.
Karácsonyi mézeskalácsos-sütőtökös cupcake recept
Hozzávalók (10 db-hoz):
Mézeskalácsos-sütőtökös muffin:
130 g sült sütőtök
130 g (finomítatlan nád)cukor
2 tojás
60 g Vénusz étolaj
60 g zabliszt vagy zabpehelyliszt
60 g liszt
50 g darált mandula
2 ek frissen facsart narancslé
7-8 szem aszalt sárgabarack
1 csapott tk sütőpor
1 csapott kk mézeskalács fűszerkeverék
csipet só
Mézeskalácsos mascarponehab:
170 g mascarpone
170 g habtejszín hidegen
30 g porcukor
2 késhegynyi mézeskalács fűszerkeverék
+ aszalt sárgabarack aprítva a díszítéshez
Elkészítés:
A sütőtökös muffinokkal kezdünk. Ehhez a sült sütőtököt villával összetörjük, az aszalt barackot apróra vágjuk. A tojást kihabosítjuk a cukorral, majd hozzákeverjük az olajat, és óvatosan a sütőtökpürét is. Beleszitáljuk a liszteket, az őrölt mandulát és a sütőport, ízesítjük a sóval, mézeskalács fűszerrel és a naracslével, majd hozzáadjuk az aszalt barackot. A masszát papírkapszlikkal kibélelt muffinformába adagoljuk, és 180 fokos sütőben – légkeverés nélkül – 25 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Rácson hagyjuk kijűlni.
Amíg hűlnek a sütőtökös muffinok, elkészítjük a mézeskalácsos mascarponehabot. Ehhez a mascarponét a hideg tejszínnel, a porcukorral és a mézeskalácsfűszerrel kemény habbá verjük. Csillagcsöves habzsákba töltjük, és körkörösen kívülről befelé haladva a krémet a cupcake-k tetejére nyomjuk, majd megszórjuk az aprított aszalt sárgabarackkal. Tálalásig hűtőben tároljuk.
A bejegyzést a Vénusz támogatta.
Ez a mogyorókrémes cupcake is nagyon tuti, érdemes kipróbálni.
Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!