Még ha úgy is tűnik, hogy mindenbe teszek Oreo-t, ez csak a látszat. Ja nem, hanem a gyerekeim felől érkező, nem szűnő nyomás. Mert aprónép szerint a süti akkor süti, ha van benne Oreo. De olyan gyerekem is akad, akinél a kávé sem hagyható ki könnyen egy tortából. Férj pedig a sajttortát szereti, asszony meg a sós karamellt. A családi metszet nem lehet más, mint egy kávés-karamelles sajttorta Oreo alappal. Mivel a tortázáshoz ürügyet szolgáltató névnapos mini-kávéfüggő épp nem volt jelen a készítés kritikus pillanataiban, saját, kávéhoz nemigen szokott nyelvemre volt bízva a tesztelés. Jaj, de nagyon kellett koncentrálnom, hogy épp a megfelelő mértékben legyen kávés a torta! De a szorgalmas kóstolgatás meghozta gyümölcsét: egy majdnem szabad szemmel is kivehető mosolyt fiúgyerek arcán. 🙂
Jöjjön is a recept, meg a jó hír, hogy NEM KELL SÜTNI!
Kávés-karamelles sajttorta Oreo-val, sütés nélkül – recept
Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):
Oreo-s alap:
100 g Oreo (12 db keksz krém nélkül)
45 g vaj
Kávés sajttorta réteg:
500 g mascarpone
175 g habtejszín hidegen
3 tojássárgája
80 g porcukor
2 csomag expressz zselatin fix
5 csapott tk instant kávé (nálam koffeinmentes) + 2-3 ek forró tej
Sós karamell réteg:
80 g cukor
1 ek víz
80 g habtejszín
40 g puha vaj
kb. 1 csapott mokkáskanál só
Elkészítés:
Az Oreo-s alappal kezdünk (persze vész esetén másfajta keksz is jó 🙂 ). A kekszet (töltelék nélkül) ledaráljuk, összekeverjük a megolvasztott vajjal, és egy 18 cm-es tortaforma aljába nyomkodjuk. Ha meg akarjuk könnyíteni a dolgunkat, akkor előtte a tortakarikát érdemes kifújni formaelválasztó sprayvel, vagy az oldalát sütőpapír csíkkal kibélelni. Hűtőbe tesszük.
Elkészítjük a kávés sajtkrémet. Ehhez az instant kávét feloldjuk 2-3 kanál forró tejben. A tojássárgáját kihabosítjuk a porcukor felével. A mascarponét a hideg habtejszínnel és a maradék porcukorral szintén habbá verjük. A mascarponekrémhez adjuk a tojáshabot, a kihűlt kávét, megkóstoljuk, és utóízesítjük, ha szükséges. Több részletben elkeverjük a kávés krémben az expressz zselatin fixet is, majd az Oreo-s alapra simítjuk. Behűtjük 4-6 órára.
Már csak a sós karamell van hátra, amit tálalás előtt öntünk a tortára, mert az alatta levő zselatinos réteg egy idő utén szereti elfolyósítani a karamellt. Ehhez a cukrot pici vízzel halvány borostyán színűre karamellizáljuk, óvatosan hozzáöntjük a felforrósított tejszínt, és pár percig főzzük. Ha érezhetően besűrűsödött, levesszük a tűzről, elkeverjük benne a puha vajat, és hozzáadjuk a sót. Ha már nem égeti a szánkat, megkóstoljuk, szükséges esetén még sózunk. (Bátortalanabbak kevesebb sóval kezdjék!) Hagyjuk langyosra hűlni, majd a tortára öntjük, és óvatosan elkenjük egy spatulával.
Kééész!
Ha kávés desszertet keresel, a csokis kávé mousse tortát és a tiramisu mousse tortát se hagyd ki, az E-80-ról nem is beszélve!