Epres-rebarbarás mousse torta – éljen a tavasz!

Epres-rebarbarás mousse torta recept

‘Éljen a tavasz’ jeligével ebbe a mousse tortába került bőven eper is, rebarbara is. A teljes tavaszi hangulathoz dukált volna némi havas díszítés is, de én titkon nagyon reménykedem, hogy májusban talán már nem lesz térdig érő hó (az örök optimista!). Úgyhogy a poszt címét tekintsük biztatásnak az időjárás számára!

A tortát amúgy anyák napjára rittyentettem drága anyukámnak (én is nagyon számítok egy hasonlóra, mondjuk laza 30 év múlva 🙂 ), de csak úgy is ér elkészíteni, például egy szép keddi napra, esetleg szerdára. Tisztára vitaminbomba, úgyhogy aznap nem kell cebion-cseppekkel és hasonlókkal vacakolni a gyereknek. Már ha jut neki a tortából. 🙂

Rebarbara… Nem tudom, ki mennyire van otthon rebarbara témában, én konkrétan a rebarbarás eperlevesnél messzebb még nem jutottam, és az is egy éve volt már, úgyhogy hirtelenjében eszembe se jutott, hogy ezt a jószágot hámozni kell.  Mindenkinek javaslom, hogy NE a következő technológiai sorrendet kövesse: szépen felszeleteljük a rebarbarát, majd az apró szeleteket egyenként meghámozzuk (válogatott szitkozódások közepette, melyek elnyomására Peppa malacot és barátait hívjuk segítségül). Helyette nyugodtan használjuk a józan eszünket, hámozzunk, és utána daraboljunk. Sok szép, pigmentekben gazdag hajszálat tudunk így megőrizni. Ha pedig valakinek szűnni nem akaró averziója van a női neveket viselő zöldségekkel szemben, csak eperrel is elkészítheti a tortát (kevesebb cukorral!).

A rebarbarás nyűgöket félretéve, ez egy meringue technikával készülő mousse torta, azaz egy igazi tojásfehérjefaló (nem hiszem, hogy ez egy létező szó lenne), 6-7 – a fagyasztóban értékes helyet foglaló – fehérjétől tudunk megszabadulni pikk-pakk. És a helyükre mindjárt be is gyömöszölhetjük a tortát sokkolni. Ehhez persze az a szerencse is kell, hogy az ember férje este hurkát akarjon vacsorázni, amit szintén a fagyasztóból lehet kipaterolni. 6 tojásfehérje és némi hurka térfogata pont egy epres-rebarbarás mousse torta térfogatával egyezik meg hál’isten. 🙂 (Ha valaki nem bővelkedik hurkaevő családtagokban, és hasonló fagyasztókapacitás problémái vannak, mint nekem, hűtőben is dermesztheti a tortát.)

Visszakanyarodva a fehérjékhez… Szeretném egy fontos mozzanatra felhívni a figyelmet: a TERVEZÉSre! Biztos van néhány dolog, amire nem vagyok totálisan alkalmatlan, sajnos a tervezés ezt a rövidke listát nem gyarapítja. Na már most, ha én nem is terveztem, ti még megtehetitek. Értsd: ti ne abban a szent pillanatban akarjátok kikapni a fagyasztóból a tojásfehérjét, amikor már a habot kellene belőle verni. Van egy érdekes fizikai törvényszerűség, miszerint zéró idő alatt fagyasztott tojásfehérjéből nem lesz szobahőmérsékletű. Ezt érdemes esetleg észben tartani, minden könnyebb úgy… 

Eper-rebarbara mousse torta készítése - recept

 

Epres-rebarbarás mousse torta – recept

 

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához + 2 db kis mousseformához vagy pohárkához):

Vajas piskóta:

50 g vaj (szobahőmérsékletű)

50 g porcukor

1 tojás

50 g liszt

Eper-rebarbara püré (a mousse-hoz és a zseléhez):

300 g rebarbara hámozva, szeletelve (ez kb. 3 vastag szál, Aldiban, Lidl-ben, piacokon szokott lenni)

600 g eper darabolva

Epres-rebarbarás mousse:

600 g eper-rebarbara püré

6 nagy tojásfehérje (200 g)

200 g cukor

4 dl tejszín (lehetőleg 35%-os) hidegen

2 csomag lapzselatin (12 lap)

Eper-rebarbara zselé:

200 g eper-rebarbara püré

50 g cukor

2,5 lapzselatin

Eper-rebarbara mousse torta készítése - recept

Elkészítés:

Elsőként a piskótát készítjük el. Ehhez a szobahőmérsékletű vajat kihabosítjuk a porcukorral, majd hozzáadjuk a tojást, és tovább habosítjuk. Beleszitáljuk a lisztet, elkeverjük. Sütőpapírral borított tepsin elkenjük a masszát úgy, hogy egy kb. 20 cm átmérőjű kört kapjunk. 180 fokon 10 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, kivágunk belőle egy 18 cm átmérőjű körlapot. (Mivel a krém valamennyivel több, mint ami belefér egy 18-as formába, 22 cm-esben is elkészíthető, viszont akkor a piskóta mennyiségét arányos növelni kell.)

Amíg hűl a piskóta, nekilátunk az eper-rebarbara püré elkészítésének. A megtisztított, aprított rebarbarát és epret pár perc alatt megpároljuk, és nagyon alaposan lepürésítjük botmixerrel. Ne akarjuk gyorsan letudni a pépesítést, a rebarbara rostjai hajlamosak egyben maradni, ami nem igazán kellemes egy mousse-ban, úgyhogy legyünk türelmesek, és turmixolgassunk kényelmesen. Közben áztassuk hideg vízbe a mousse-hoz szükséges zselatinlapokat. Amikor kellően krémes és egynemű a pürénk, vegyünk ki belőle 600 grammnyit. Ezt fogjuk használni a mousse-hoz.

Az epres-rebarbarás mousse-hoz a kimért pürében feloldjuk a kicsavart lapzselatint, és hagyjuk a pürét szobahőmérsékletűre hűlni. Közben elkészítjük a tojásfehérjehabot svájci módszerrel. Ehhez a tojásfehérjéket a cukorral vízgőz fölé helyezzük egy fém keverőtálban, és folyamatos habosítás mellett, közepes lángon melegítjük. Amikor már sűrű, közepesen kemény és meleg a hab, levesszük a tűzről, és kihűlésig tovább habosítjuk, majd a kihűlt püréhez keverjük. A hideg tejszínből is kemény habot verünk, és óvatosan a mousse alapba forgatjuk.

Elkezdjük összeállítani a tortát. Ehhez egy tortaforma aljába helyezzük a piskótalapot, köré csatoljuk a tortakarikát, és kibéleljük sütőpapírral vagy tortafóliával (pl. használt transzferfólia) az oldalát. Beleöntjük a mousse-t, és fagyasztóba (helyhiány esetén hűtőbe) tesszük 1-2 órára. Ha 18-as formát használunk, kb. 150 g mousse kimarad, ezt két pohárba vagy kis mousseformákba töltjük.

Amikor megdermedt a mousse, elkészítjük az eper-rebarbara zselét. Ehhez a megmaradt kb. 200 g eper-rebarbara pürét megmelegítjük (forralni nem kell), és az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd kicsavart zselatinlapokat feloldjuk benne. Kb. 150 grammnyit a jéghideg torta tetejére öntünk, és 10 percre visszatesszük a fagyasztóba. Ha pohárdesszertet készítettünk a kimaradt mousse-ból, akkor a maradék zselét azokra öntjük. (ha nem, akkor mehet az egész adag zselé a tortára, úgy is szuper lesz). Ha megdermedt a zselé (sima hűtőben kicsit tovább tart), óvatosan kiszabadítjuk a tortát a tortakarikából, majd a fóliából is, és fogyasztásig a hűtőben tároljuk (kell 1-2 óra ahhoz, hogy felengedjen). Végül, de nem utolsósorban díszítünk (én pl. mintás csoki szívekkel), édesanyát köszöntünk, eszünk.

Ha legszívesebben mindenbe tennél epret, további epermousse tortát itt találsz.

Epres-rebarbarás mousse torta recept

A mousse-hoz kiindulópontként ez a recept szolgált, a vajas piskótához pedig ez.

Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s