Hogy ne csak kacifántos torták legyenek, következzen egy totálisan és teljes mértékben, mindenfajta designt nélkülöző torta, mert kell a kontraszt! Meg az idő! És ehhez a darabhoz időből elég egy Lolka-Bolkányi. Ez az almatorta a mi nagy családi kedvencünk, amit télen kismilliószor, amúgy pedig csak rengetegszer kell megsütnöm.
Az almatorta név egy “csöppet” fellengzős, inkább lepény ez, mintsem torta, de mivel nálunk így híresült el, már így is marad. Nem hiszem, hogy a jóravaló gyerekeim megennének bármit is, ami lepény névre hallgat. És hát azt se felejtsük el, hogy ez nem egy lepényblog! 🙂
A süti (azt hiszem, ez lesz a kompromisszum a torta és lepény között) amúgy rendkívül környezet- és háziasszonybarát: összesen egy tálat koszolunk össze. A tálon kívül néhány csuklómozdulat kell, meg némi almahámozás, és már sül is a torta. És az almapucolásnál se a hagyományos almás pite mértékű robotolásra gondoljunk: előkapunk néhány punnyadásnak indult almát, meghámozzuk, nyolcadoljuk, oszt’ jónapot. A punnyadás természetesen nem követelmény!
Egyetlen egy titka van ennek a sütinek: az arányok. Én relatív nagy, 25-26 cm-es formában sütöm, mert így meglehetősen sok alma fér rá. A gerezdeket is jó vastagra hagyom: nekünk úgy jön be a legjobban, ha vékony a tészta és sok az alma. Szilvával és körtével is finom!
Almatorta egyszerűen – recept
Hozzávalók (25 cm-es tortaformához):
Torta alapja:
125 g liszt
75 g (nád)cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 tk sütőpor
100 g túró
1 dl olaj (semleges ízű)
1 dl habtejszín
1 tojás
5-6 kisebb alma (mérettől függően több vagy kevesebb)
Keverék a tetejére:
1 tojás
1 dl habtejszín
1 ek (nád)cukor
Elkészítés:
A torta alapjának összes hozzávalóját összeöntjük egy keverőtálba, és kézi habverővel nagyjából csomómentesre keverjük (túlzásokba nem kell esni!). A tésztát kivajazott/olajozott tortaformába simítjuk. Nem kell megijedni, a massza nem túl sok, de elég lesz, kenjük ki a széléig. Az almákat meghámozzuk, 8-8 gerezdbe vágjuk, és rápakoljuk jó sűrűn a torta tetejére, majd 170 fokos sütőben 25 percig sütjük. Közben a tetejére kerülő öntethez összekeverjük a hozzávalókat. Ha letelt a 25 perc, a keveréket a torta tetejére öntjük, és további fél órára visszatoljuk a sütőbe. Nálunk a teljes kihűlést már nem szokta megérni.
Forrás: itt.
Szia. Nekem nem szilárdult meg a második fél óra elteltével sem. Valamint elrontottam volna? Vagy miután kihűlt jó lesz?
KedvelésKedvelés
Szia! Ha csak puha, az jó, de ha folyós, akkor még sütni kell. Ha a teteje megpirult, akkor van kész. Üdv. Kinga
KedvelésKedvelés