
Valami végtelenül egyszerű és végtelenül finom édességre vágytam, meg nyilván eperre és mogyorókrémre, mert ezekre konstans. Úgyhogy lett is belőle sütés nélküli epres-mogyorókrémes tart, nekem meg Férjnek. Úgy ítéltük meg ugyanis, hogy a gyerekek fizikai és lelki kiteljesedéséhez a tartevés nem elengedhetetlenül szükséges (nem vették észre a hűtőben, mit csináljak?), a miénkhez viszont nyilvánvalóan igen (mi észrevettük). Na de a gyerek úgyis akkor boldog, ha a szülő is az. Nos, most az volt. Szülői gondviselésünk ilyen észrevétlen magaslatokban való szárnyalását pedig majd meghálálják később.

Sütés nélküli epres-mogyorókrémes tart recept
Hozzávalók (20 cm-es tartformához):
Kekszes alap:
140 g zabkeksz
70 g vaj olvasztva
1 kk cukrozatlan kakaópor
Mogyorókrémes réteg:
130 g Lino Lada Gold mogyorókrém mogyoródarabkákkal
250 g mascarpone
Eperzselé:
200 g eper pürésítve (mirelit is jó, passzírozni nem kell)
10 g porcukor
2,5 lapzselatin
+ eper és áfonya a díszítéshez

Elkészítés:
A sütés nélküli kekszes alaphoz a zabkekszet finomra daráljuk, majd összekeverjük a kakaóporral és az olvasztott vajjal, és egy sütőpapírra állított tartforma aljába és oldalára nyomkodjuk. Az oldalára nyomkodás kevésbé élvezetes, mint ahogy elképzeltem, mert a keksz próbál szabadulni a tartformától, de azért engedelmességre lehet bírni. Ha megvagyunk, behűtjük.
Amikor megkeményedett a kekszes forma, jöhetnek a krémek. Én már most óvatosan kivágtam a tartot a formából, hogy ne később kelljen vele bajlódni, de ezt végülis megtehetjük a betöltött tarttal is. (A vajas kekszes réteg ugyanis hozzátapad a formához, de egy késsel nagyon könnyű elválasztani tőle, és utána leemelni a formát). A mogyorókrémes réteghez a mogyorókrémet kikeverjük a mascarponéval, és a tartformába kanalazzuk. Behűtjük.
Amíg dermed, elkészítjük az eperzselét. Ehhez az eperpüré felét a porcukorral feltesszük melegedni. Amikor csípősen meleg, de még nem forr, feloldjuk benne az előzőleg jéghideg vízbe áztatott, majd alaposan kicsavart lapzselatint. Hozzákeverjük a hideg eperpürét, és amikor már csak langyos, a megdermedt mogyorókrémes rétegre öntjük. Behűtjük jó pár órára, ideális esetben egy éjszakára. Eperrel és áfonyával díszítjük, és hidegen tálaljuk azoknak a célszemélyeknek, akik tudnak az epres-mogyorókrémes tart létezéséről. Mindenki mást boldog tudatlanságban hagyunk.
A receptet a Lino Lada támogatta.
További sütés nélküli kánikulareceptekből itt csemegézhettek.

Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!