Citromos-mákos namelaka torta cukormentesen

citromos-mákos namelaka torta cukormentesen és gluténmentesen

Nem akartalak Benneteket rémisztgetni, úgyhogyhogy a címbe már bele se mertem írni, de ez a citromos-mákos namelaka torta nemcsak cukormentes, hanem laktóz- és gluténmentes is. De azért tejes meg minden, szóval nincs itt semmiféle mindenmentesség, hanem csak egy klasszik selymes namelaka élmény egy picikét kevésbé bűntudatosan. Már akinek egyáltalán hajlama van bűntudatoskodni csak azért, mert mohón tömi magába a tortaszeleteket egymás után. Aki erre nem hajlamos (mármint a lelkifurdalásra, mert a habzsolásra remélem, hogy mindenki az), az bátran cukrozza édesítő helyett.

És legyetek szívesek (közepesen) alaposan szemügyre venni a torta tetejét is! Ugyanis cukormentes habcsókokat ügyködtem nagyjából 4-5 felvonásban. Mint kiderült ugyanis, a cukormentes habcsókgyártás egy igencsak bonyolult dolog: a fránya habcsókok cukor nélkül sehogysem akarnak szimpatikus állagúak lenni. Persze akár le is hagyhattam volna őket a torta tetejéről, mint ahogy azt bármely más normális ember tette volna legkésőbb a 3. próbálkozás után, de egy ilyen gyalázatos megfutamodás ötletébe bele se mertem gondolni. Végül persze eljött az a pont, ahol kénytelen voltam kompromisszumot kötni magammal, és – csukott szemmel – felbiggyeszteni a torta tetejére megalkuvásom bizonyítékait, a tökéletestől igencsak távol eső cukormentes habcsókokat. Szerencsére rajtam kívül senki nem emelt kifogást. Úgyhogy a cukormentes habcsók receptjét, kérlek, tekintsétek fejlesztés alatt állónak. Jellememet szintén.

citromos-mákos namelaka torta cukormentesen és gluténmentesen

Citromos-mákos namelaka torta recept cukormentesen és gluténmentesen

Hozzávalók (18 cm-es tortához):

Kekszes alap:

120 g glutén- és cukormentes keksz (ha nem fontos a mentesség, bármilyen keksz jó)

55 g olvasztott vaj

Citromos-mákos namelaka réteg (laktózmentes):

450 g cukormentes fehér csokoládé

85 g frissen facsart citromlé

115 g tej (nálam laktózmentes)

10 g négyszeres édesítő (stevia-eritrit) vagy 40 g cukor

4,5 lap lapzselatin

1 citrom reszelt héja

20 g darált mák

400 g hideg habtejszín (nálam laktózmentes)

Cukormentes habcsók (fejlesztés alatt):

1 tojásfehérje

50 g porrá őrölt eritrit

Elkészítés:

A glutén- és cukormentes kekszes alaphoz a kekszet finomra daráljuk, összekeverjük az olvasztott vajjal, és egy tortaforma aljába nyomkodjuk. Mehet a hűtőbe.

A citromos-mákos namelaka réteg következik. A fehércsokit felaprítjuk, a tejet és a beédesített citromlevet külön-külön forrpontig melegítjük. A forró tejet a csokira öntjük, elkeverjük, majd mehet rá a citromlé is. Utóbbit ellenőrizzük le, hogy feloldódott-e benne az édesítő. (Én természetesen nem tettem, és utólag kellett beleügyeskednem a már tortaformában leledző krémbe a tál alján békésen csücsülő édesítőt.) Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat is, majd átbotmixerezzük, és feloldjuk benne az előzőleg jéghideg vízbe áztatott, majd kinyomkodott lapzselatint. Több részletben hozzáadjuk a hideg habtejszínt (nem kell felverni!), újra átbotmixerezzük, majd belekeverjük a mákot is. Nagyjából 20-30 percre hűtőbe tesszük, hogy már ne legyen folyós, de még önthető állagú maradjon (közben párszor átkeverjük), majd a kekszes alapra öntjük. Behűtjük legalább hat órára. Ennyi idő épp elég lesz, hogy minden reményünket elveszítsük azzal kapcsolatban, hogy sikerül kívánatos küllemű cukormentes habcsókokat készítenünk.

Na de ne szaladjunk ennyire előre! Vagy inkább de: kezdem az utolsó felvonással (a többi próbáról annyit, hogy volt ott minden, negyedannyi édesítős, svájci módszeres, stb.). Szóval majdnem töretlen optimizmussal fogunk egy tojásfehérjét, közepesen keményre habosítjuk, majd kanalanként hozzáadagoljuk az ízzé-porrá őrölt eritritet. Közben folyamatosan habosítunk. Örülünk. A habcsókmasszát tetszőleges végű habzsákba szedjük, és formátlan kupacokat nyomunk egy sütőpapíros tepsire. Már nem örülünk annyira, de legalább értelmet nyert a tetszőleges díszítőcső kifejezés: ennek a masszának tényleg mindegy. Azért rendületlenül haladunk tovább, és a habcsókokat 90 fokos, légkeveréses sütőben egy órát szárítjuk, majd nyitott sütőajtónál hagyjuk kihűlni. Nem mondom, hogy bűbájosak lesznek, de habcsókok és cukormentesek. És lehetnének határozottan rosszabbak is. A fejlesztett verzióval pedig még VISSZATÉREK. Vagy én, vagy Terminátor. De remélem, hogy inkább ő.

Ehettek ám mák mousse-t is, az is nagyon tuti, de ez a vegán csokis namelaka is.

Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s