Sajt mousse torta, mousse sajttorta vagy amit akartok

Sajt mousse torta - mousse sajttorta recept - sajtkrém mousse

Édesség nevén ennyit még nem agyaltam, mint ezen, mert hát milyen már az, hogy sajt mousse torta. Ettől valahogy olyan sajtos benyomást kelt a süti. Szerencsére a sok töprengés nem volt hiába, mert semmi használhatóbbal nem sikerült előrukkolnom: a mousse sajttorta elnevezést valahogy szintén nem érzem átütően kreatívnak. Úgyhogy biztos ami biztos, mindkét félresikerült nevet belepasszíroztam a címbe, hátha a mennyiség átcsap minőségbe.

Szegény torta pedig amúgy nagyon megérdemelt volna egy tisztességes nevet, mert igen finom: klasszik sajttorta ízvilág mousse állagban testet öltve. És mousse lévén, még sütni sem kell.

Jöjjön is a recept!

sajt mousse torta, mousse sajttorta recept

Mousse sajttorta – sajt mousse torta recept

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

Kekszes alap:

140 g zabkeksz finomra darálva

60 g vaj olvasztva

Sajtkrém mousse:

100 g habtejszín szobahőmérsékleten

4 tojássárgája

105 g cukor

őrölt vanília vagy vaníliakivonat

1 citrom reszelt héja (kezeletlen héjú)

7 lapzselatin (1 db 1,7 g)

375 g natúr sajtkrém

200 g habtejszín hidegen

+ habcsók ás áfonya a díszítéshez

sajt mousse torta, mousse sajttorta recept

Elkészítés:

A kekszes alaphoz a darált kekszet összekeverjük az olvasztott vajjal, és a tortaforma aljába nyomkodjuk. Behűtjük.

A sajtkrém mousse következik. A tojássárgájákat elkeverjük a szobahőmérsékletű folyékony tejszínnel, a cukorral, a vaníliával és a citromhéjjal, és folyamatos keverés mellett csípősre melegítjük (kb. 80 fok). Lehúzzuk a tűzről, feloldjuk benne az előzőleg jéghideg vízbe áztatott, majd alaposan kinyomkodott lapzselatint. Elkeverjük benne a sajtkrémet (botmixerezhetjük is, hogy homogén legyen), majd a hideg tejszínt habbá verjük, és óvatosan a sajt mousse alapba forgatjuk.

A sajt mousse krémet az előzőleg formaelválasztó spray-vel kifújt tortakarikába öntjük a kekszes alapra, és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap kiszabadítjuk a formából (ilyenkor egy villám körbehajszárítózás jó szolgálatot tesz). A mousse sajttortát megpakoljuk házi habcsókkal és némi áfonyával. Tálalás előtt tíz percre kivesszük a hűtőből, hogy még krémesebb legyen.

Ez a málnás-fehércsokis sajttorta is sütés nélküli és ultrafinom, próbáljátok ki!

sajt mousse torta, mousse sajttorta recept

Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!

5 gondolat “Sajt mousse torta, mousse sajttorta vagy amit akartok” bejegyzéshez

  1. Nagyon szuper recept. Abszolút kezdő vagyok sajttorta térek. Melyik krémsajtot érdemes választani hozzá? Köszi!

    Kedvelés

  2. Szia. Szeretném én is kipróbálni ezt a receptet, de nekem nagyobb a tortaformám. Esetleg próbáltad nagyobb mennyiséggel? Ha igen, változtak az arányok vagy csak max másfélszeres mennyiséget használjak mindenből és kész? Köszönöm a választ! 🙂

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s