Sajt mousse torta, mousse sajttorta vagy amit akartok

Sajt mousse torta - mousse sajttorta recept - sajtkrém mousse

Édesség nevén ennyit még nem agyaltam, mint ezen, mert hát milyen már az, hogy sajt mousse torta. Ettől valahogy olyan sajtos benyomást kelt a süti. Szerencsére a sok töprengés nem volt hiába, mert semmi használhatóbbal nem sikerült előrukkolnom: a mousse sajttorta elnevezést valahogy szintén nem érzem átütően kreatívnak. Úgyhogy biztos ami biztos, mindkét félresikerült nevet belepasszíroztam a címbe, hátha a mennyiség átcsap minőségbe.

Szegény torta pedig amúgy nagyon megérdemelt volna egy tisztességes nevet, mert igen finom: klasszik sajttorta ízvilág mousse állagban testet öltve. És mousse lévén, még sütni sem kell.

Jöjjön is a recept!

sajt mousse torta, mousse sajttorta recept

Mousse sajttorta – sajt mousse torta recept

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

Kekszes alap:

140 g zabkeksz finomra darálva

60 g vaj olvasztva

Sajtkrém mousse:

100 g habtejszín szobahőmérsékleten

4 tojássárgája

105 g cukor

őrölt vanília vagy vaníliakivonat

1 citrom reszelt héja (kezeletlen héjú)

7 lapzselatin (1 db 1,7 g)

375 g natúr sajtkrém

200 g habtejszín hidegen

+ habcsók ás áfonya a díszítéshez

sajt mousse torta, mousse sajttorta recept

Elkészítés:

A kekszes alaphoz a darált kekszet összekeverjük az olvasztott vajjal, és a tortaforma aljába nyomkodjuk. Behűtjük.

A sajtkrém mousse következik. A tojássárgájákat elkeverjük a szobahőmérsékletű folyékony tejszínnel, a cukorral, a vaníliával és a citromhéjjal, és folyamatos keverés mellett csípősre melegítjük (kb. 80 fok). Lehúzzuk a tűzről, feloldjuk benne az előzőleg jéghideg vízbe áztatott, majd alaposan kinyomkodott lapzselatint. Elkeverjük benne a sajtkrémet (botmixerezhetjük is, hogy homogén legyen), majd a hideg tejszínt habbá verjük, és óvatosan a sajt mousse alapba forgatjuk.

A sajt mousse krémet az előzőleg formaelválasztó spray-vel kifújt tortakarikába öntjük a kekszes alapra, és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap kiszabadítjuk a formából (ilyenkor egy villám körbehajszárítózás jó szolgálatot tesz). A mousse sajttortát megpakoljuk házi habcsókkal és némi áfonyával. Tálalás előtt tíz percre kivesszük a hűtőből, hogy még krémesebb legyen.

Ez a málnás-fehércsokis sajttorta is sütés nélküli és ultrafinom, próbáljátok ki!

sajt mousse torta, mousse sajttorta recept

Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s