
Édesség nevén ennyit még nem agyaltam, mint ezen, mert hát milyen már az, hogy sajt mousse torta. Ettől valahogy olyan sajtos benyomást kelt a süti. Szerencsére a sok töprengés nem volt hiába, mert semmi használhatóbbal nem sikerült előrukkolnom: a mousse sajttorta elnevezést valahogy szintén nem érzem átütően kreatívnak. Úgyhogy biztos ami biztos, mindkét félresikerült nevet belepasszíroztam a címbe, hátha a mennyiség átcsap minőségbe.
Szegény torta pedig amúgy nagyon megérdemelt volna egy tisztességes nevet, mert igen finom: klasszik sajttorta ízvilág mousse állagban testet öltve. És mousse lévén, még sütni sem kell.
Jöjjön is a recept!

Mousse sajttorta – sajt mousse torta recept
Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):
Kekszes alap:
140 g zabkeksz finomra darálva
60 g vaj olvasztva
Sajtkrém mousse:
100 g habtejszín szobahőmérsékleten
4 tojássárgája
105 g cukor
őrölt vanília vagy vaníliakivonat
1 citrom reszelt héja (kezeletlen héjú)
7 lapzselatin (1 db 1,7 g)
375 g natúr sajtkrém
200 g habtejszín hidegen
+ habcsók ás áfonya a díszítéshez

Elkészítés:
A kekszes alaphoz a darált kekszet összekeverjük az olvasztott vajjal, és a tortaforma aljába nyomkodjuk. Behűtjük.
A sajtkrém mousse következik. A tojássárgájákat elkeverjük a szobahőmérsékletű folyékony tejszínnel, a cukorral, a vaníliával és a citromhéjjal, és folyamatos keverés mellett csípősre melegítjük (kb. 80 fok). Lehúzzuk a tűzről, feloldjuk benne az előzőleg jéghideg vízbe áztatott, majd alaposan kinyomkodott lapzselatint. Elkeverjük benne a sajtkrémet (botmixerezhetjük is, hogy homogén legyen), majd a hideg tejszínt habbá verjük, és óvatosan a sajt mousse alapba forgatjuk.
A sajt mousse krémet az előzőleg formaelválasztó spray-vel kifújt tortakarikába öntjük a kekszes alapra, és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap kiszabadítjuk a formából (ilyenkor egy villám körbehajszárítózás jó szolgálatot tesz). A mousse sajttortát megpakoljuk házi habcsókkal és némi áfonyával. Tálalás előtt tíz percre kivesszük a hűtőből, hogy még krémesebb legyen.
Ez a málnás-fehércsokis sajttorta is sütés nélküli és ultrafinom, próbáljátok ki!

Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!
Nagyon szuper recept. Abszolút kezdő vagyok sajttorta térek. Melyik krémsajtot érdemes választani hozzá? Köszi!
KedvelésKedvelés
Kedves Andrea! Örülök, hogy tetszik a recept. Jó hozzá a klasszikus Philadelphia, de az Aldis és Lidl-s krémsajtok is nagyon jók.
KedvelésKedvelés
Szia. Szeretném én is kipróbálni ezt a receptet, de nekem nagyobb a tortaformám. Esetleg próbáltad nagyobb mennyiséggel? Ha igen, változtak az arányok vagy csak max másfélszeres mennyiséget használjak mindenből és kész? Köszönöm a választ! 🙂
KedvelésKedvelés
Szia! Ugye ezt megválaszoltam más fórumon? 🙂 Remélem. 🙂 De a lényeg, hogy az arányok maradnak.
KedvelésKedvelés
Én készítettem nagyobb formában. Egyszerűen ugyanakkora arányban növeld a mennyiséget.
KedvelésKedvelés