Jéé, ezt a posztot még szeptemberben írtam, és valahogy jól megfeledkeztem róla. Na de milyen jól jön most ez az Oreo mousse torta, ráadásul gluténmentesen! Mármint jól jönne, ha nem csak a képernyőn létezne már. De azért ne legyünk telhetetlenek! Szóval ezt véstem billentyűzetre az ősszel:
Kislányka egyik barátnője gluténérzékeny, így csajszikánk szülinapi bulijára mindig sütök egy gluténmentes tortát is. Ez idén sem volt másként: gluténmentes Oreo mousse torta készült annyi kis vis maiorral, hogy pontosan abban a percben kaptam a hírt, hogy mégsem tudnak jönni, amikor beleöntöttem a masszát a formába. Férj azonnal kész volt a megoldással: mi lenne, ha a tortát, okafogyottság ürügyén nem szolgálnánk fel a zsúron, hanem megjutalmaznánk magunkat vele a buli végén hősies helytállásunkért. Teljesen egyet kellett vele értenem: zsákbanfutás, tobozkergetés és hasonló attrakciók levezénylése 10 lány kitartó sikítozása közepette ennél lényegesen többre is feljogosítana minket. Úgyhogy egy hosszú, boldog percig elábrándoztunk róla, ahogy este vagyunk csak Mi meg az érintetlen Torta. Aztán persze győzött a felebaráti szeretet, no meg a vérfagyasztó pillanatnak a vizualizálása, amikor a vendégek valahogyan felfedezik a dugitortát. De azért a majdnem két teljes falatnyi kóstolóért, ami jutott, már megérte a meló.
Gluténmentes Oreo mousse torta recept
Hozzávalók (16 cm-es tortaformához):
Gluténmentes Oreo kekszes alap:
80 g gluténmentes Oreo típusú keksz (az alaphoz és a krémhez összesen 2 doboz kekszet használtam)
32 g olvasztott vaj
Gluténmentes Oreo mousse:
145 g gluténmentes Oreo típusú keksz
90 g porcukor
450 g mascarpone
200 g habtejszín hidegen
3 tojásfehérje
2 csomag expressz zselatin fix
+ étcsokoládé a csoki dekorációhoz
Elkészítés:
Az Oreo kekszes alaphoz a gluténmentes Oreo típusú kekszet (töltelékkel együtt) finomra daráljuk, összekeverjük az olvasztott vajjal, és egy tortaforma aljába nyomkodjuk. Behűtjük.
A gluténmentes Oreo mousse-hoz a tojásfehérjét a cukorral vízgőz felett elkezdjük habosítani. Amikor érintésre csípősen meleg, levesszük a tűzről, és addig habosítjuk tovább habverővel, amíg langyosra hűl. A mascarponét összekeverjük a fehérjehabbal. Az Oreo típusú kekszet darabosra daráljuk, és a mascarponéhoz adjuk. A hideg tejszínből habot verünk. A mascarponés krémhez apránként hozzákeverjük a zselatin fixet, végül beleforgatjuk a tejszínhabot is. Az Oreo mousse-t az Oreo kekszes alapra egyengetjük, és jó pár órára hűtőbe dugjuk.
Tálalás előtt a tortát gyorsan körbehajszárítózzuk és kiszabadítjuk a formából. Végül csoki dekorációval (így készül) és a megmaradt egy-két szem Oreo-val díszítjük. (A keksz töltelékébe hurkapálcát szúrtam, így döftem a torta tetejébe).
Gluténmentes ez a túlságosan is finom Nanaimo szelet, és ez az áfonyás-mascarponés máktorta is.
Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!
Szuperek a receptjeid, de a gasztroblogok gyűjtőoldal mindig szétcsúszik, ha itt új recept jelenik meg…
KedvelésKedvelés
Szia, Már nyomozom a probléma okát, remélem, kiderül, mit kellene beállítani másképp. Köszönöm, hogy szóltál. Szép napot! Kinga
KedvelésKedvelés
Kedves Kinga! Pár szóval az oldalról : stílusos,modern,profi,inspiráló,könnyed,hangulatos,humoros,élvezetes! A leírások teljesen egyértelműek,eddig minden torta sikerült,amit innen készítettem. Nagyon örülök,hogy “Rád” találtam,és sok sikert kívánok Neked! Szeretettel üdvözöllek: Marika
KedvelésKedvelés
Kedves Marika! Nagyon köszönöm a kedves szavaidat, feldobták a reggelemet. Örülök, hogy minden tortával sikered volt, és hogy szívesen olvasgatsz a blogon. Várlak továbbra is itt szeretettel! Kinga
KedvelésKedvelés