Áfonyás máktorta gluténmentesen, némi akvarelles beütéssel

Áfonyás máktorta gluténmentesen recept

Ha esik, ha fúj, nálunk Férj születésnapjára máktorta dukál. A körítésen lehet ezt-azt változtatni, de a fél kiló mákból egy szemet sem lehet lespórolni. Mivel a szülinapja december elejére esik, ez legalább alkalmat teremt a bejgliszezon könnyed felvezetésére is, ha a napi 10-15 adventi mákos kifli elfogyasztásával nem lennénk kellőképpen edzésben.  Az a sanda gyanúm, hogy a mákkal szemben szkeptikusabb országokban a mi családunk nemigen tudná megvetni a lábát. 🙂 

Az idei design nem a férfiasságával hódít, belátom, de egy vérbeli pasinak ez nem lehet probléma. Néha úgyis kell egy kis romantika… Ehhez pedig a legegyenesebb út az akvarell hatású tortán át vezet, mint az köztudott. 🙂

Na de jöjjön is a recept, ami áfonyás is, gluténmentes is, csak hogy néhány ragyogó tulajdonságot kiemeljek! 🙂

 Áfonyás máktorta recept gluténmentesen

 

Áfonyás-mascarponés máktorta gluténmentesen – recept

 

Hozzávalók (18 cm-es tortához)

 

Máktorta (gluténmentes):

500 g darált mák (mákliszt NEM jó!!)

300 g cukor

5 tojás

100 g olvasztott vaj

1 csomag sütőpor

1 narancs reszelt héja

Mascarponehab:

300 g mascarpone

300 g habtejszín hidegen

70 g porcukor

+ 80-90 g áfonya (mirelit is jó)

Áfonyás mascarponehab a díszítéshez (opcionális):

(A díszítés típusától függően több vagy kevesebb kellhet belőle)

100 g mascarpone

100 g habtejszín hidegen

5-10 g liofilizált áfonya a színezéshez (bioboltokban lehet rábukkanni, egy csomag egy emberöltőre is elég :))

10 g porcukor

Gluténmentes áfonyás máktorta recept

 

Elkészítés:

Elsőként elkészítjük magát a máktortát. Ehhez a tojások fehérjéből a fele cukorral kemény habot verünk. A sárgáját is kihabosítjuk a maradék cukorral. A mákot a sütőporral és narancshéjjal elkeverjük, belecsurgatjuk a vajat, majd hozzákeverjük a kihabosított sárgáját. Végül beleforgatjuk a fehérjehabot is. Ne lepődjünk meg, jó masszív cuccot kapunk, amit nagyjából a bejgli töltelékéhez tudnék hasonlítani. Két 18 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral (vagy kifújjuk formaelválasztó spray-vel), és a masszát egyenlően beleadagoljuk. 180 fokos sütőben (légkeveréssel) kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Kicsit megkérgesedik a teteje, de ez nem probléma (ha nagyon kérgesedne, alufóliával letakarhatjuk sülés közben).  Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e! Ha csak egy formánk van, egyszerre is megsüthetjük, kihűlt állapotban félbe lehet majd vágni, de csak óvatosan, mert elég könnyen törik. Persze ebben az esetben a sütési idő jelentősen megnő. Hagyjuk a mákos lapokat teljesen kihűlni, majd vágjuk ki őket a formából. 

Amíg hűl a máktorta, nekilátunk a mascarponehabnak. Ehhez a mascarponét a hideg tejszínnel és a porcukorral lassú fokozaton kihabosítjuk. Bár a színezett krémhez külön tüntettem fel a hozzávalókat, értelemszerűen egyszerre érdemes elkészíteni. (Lila krém nélkül is impozáns a torta, úgyhogy ne érezzétek kompromisszumnak, ha nem bajlódtok vele! 🙂 )

A lilára színezett mascarponehabhoz a szükséges mennyiséget kivesszük a krémből, és félretesszük. A liofilizált áfonyát kávédarálón porrá őröljük. Nyugodtan daráljunk le nagyobb mennyiséget: tárolás közben ugyan összetapadhat a nedvességtől, de ha újra darálunk rajta egy picit, megint szép por állagú lesz. Az áfonyaport apránként a mascarponehabhoz adagoljuk a kívánt árnyalat eléréséig, majd addig keverjük, amíg homogén lila színt nem kapunk. 

Már tavaly is lilában készült el ez a torta, csak trikolor “pointillista” stílusban (még szerencse, hogy a fellengzős megfogalmazások távol állnak tőlem 🙂 ) :

Trikolor áfonyás máktorta recept - pointillista torta

Összeállítjuk a tortát. A fehér mascarponehab felével megkenjük az egyik tortalapot, megpakoljuk az áfonyaszemekkel, majd jöhet rá a másik mákos lap, fejjel lefelé, hogy a sima fele kerüljön felülre. A maradék mascarponehab egy részével vékonyan lealapozzuk a tortát, majd behűtjük. Ha megkötött, a maradék mascarponéval is körbekenjük, majd újra hűtés következik.

Végül jöhet a “vízfesték hatás” (egyesek szerint inkább vintage 🙂 ) előállítása. Ehhez egy kenőkéssel a lila krémből pöttyöket, foltokat kenünk random módon a torta oldalára, majd habkártyával elhúzzuk. Minél sötétebbre színeztük a krémet, annál sűrűbb lesz az áfonyaportól, így annál nehezebb úgy elhúzni, hogy ne szedjük fel vele együtt a lazább állagú fehér krémet is. A szerencse viszont az, hogy ennek a mozzanatnak akárhányszor nekifuthatunk: addig rakosgathatjuk és kenegethetjük a foltokat, amíg elégedettek nem leszünk.

A maradék áfonyás mascarponehabból nagy csillagcsővel ellátott habzsákból (például M1) csillagokat nyomunk a torta tetejére, és – ha hajt minket a túlbuzgóság – a torta alsó szegélyére is.  Aztán már csak hűtés, evés, fogmosás! 🙂

Ha Bennetek is túltengenek a mákrajongó gének, szilvás mákmousse-t is készíthettek, de egy jó narancsos-mákos túrómousse tortától se riadjatok vissza!

Áfonyás-mascarponés máktorta recept gluténmentesen

A máktorta tésztájának receptje egy régi Goodfood magazinból származik.

6 gondolat “Áfonyás máktorta gluténmentesen, némi akvarelles beütéssel” bejegyzéshez

  1. Szia
    Segítségét szeretnék kérni,de először is gyönyörűek a tortáid.
    Kisfiam most lesz 2 éves traktoros tortát szeretnék neki csinalni,csillagcsővvel kipottyozni. Milyen krém jó ehhez a művelethez? Köszönöm

    Kedvelés

  2. A Barbie tortádnál láttam a mascarponés fehércsoki krémet.. Melyiket ajánlanád inkább ha színezni is szeretném? Lila-fehér krémrózsával díszíteném a torta oldalát..
    Köszi.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s