
A mi családunk nagyon túrógombócos, de mivel van valami – ismeretlen okból eredő – végtelen ellenszenvem a prézlibe forgatás iránt, mindent megteszek, hogy ezt a műveletet messziről elkerüljem. Hál’istennek nagykislányka kinevezte magát túrógombóc felelőssé, és büszkén végigcsinálja a teljes folyamatot az elejétől a végéig (na jó, a forró vízbe én hajigálok). De azért sosem hátrány, ha sikerül kiiktatni a hempergetést meg a főzősdit is egy az egyben. Na erre jó egy ilyen sütőben sült túrógombóc változat. Mi alapból is mákosan készítjük a gombócot, úgyhogy a mákot most se hagytam ki belőle, és meggyet is kapott a drága, mert hát mégis csak.
Én félig-meddig cukormentesen készítettem (a meggybefőt cukros volt), de leírtam cukros és mentes változatban is. Boldog gombócolást!

Sütőben sült mákos túrógombóc recept meggyel
Hozzávalók (egy kb 27-28 cm-es sütőtálhoz):
Mákos túrógombóc:
500 g túró
90 g búzadara (nálam teljes kiőrlésű tönkölydara)
2 tojás
30 g darált mák
1 citrom reszelt héja (kezeletlen héjú)
vaníliakivonat vagy őrölt vanília
nagy csipet só
25 g négyszeres édesítő (stevia-eritrit alapú) vagy 100 g cukor
Mákos-tejfölös öntet:
450 g tejföl (jó a 12%-os)
2 tojás
2 ek darált mák
1 citrom reszelt héja
vaníliakivonat vagy őrölt vanília
12 g négyszeres édesítő vagy 50 g cukor
1 üveg meggybefőtt (mínusz néhány kilopkodott meggyszem)

Elkészítés:
A mákos túrógombóc hozzávalóit összekeverjük, gombócokat formázunk belőle, és egy kerek sütőtálba rakosgatjuk. A gombócok köré potyogtatjuk a meggyszemeket. Hűtőbe tesszük fél órára. Összekeverjük az édes tejfölös öntetet, és nyakon öntjük vele a túrógombócokat. 180 fokos, légkeveréses sütőben 45 perc alatt készre sütjük, és azonnal tálaljuk.
Ugye, hogy ugye?
Ez a cukormentes barackos túrógombóc is jófajta, próbáljátok ki!
A sütőben sült túrógombóchoz az ihletet Rupáner Margó adta.

Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!